Mamy w zasobach jego grę "Zamek na wzgórzu": ->link<-
Tutaj nagrałem przejście całej gry:
a w Bibliotece Atarowca są obie atarowskie książki: ->link<-
Czy ktoś jest może w posiadaniu papierowych oryginałów, albo towarzyszącym im kaset i dyskietek? Ma ktoś może Piggy Land? Pan Zaskiewicz najprawdopodobniej niedawno zmarł i trzeba to wszystko porządnie archiwizować, żeby nie przepadło. Wspólnie z Azbestem, który też jest z Elbląga, podjęliśmy odpowiednie kroki, ale to potrwa. Wszelkie informacje o autorze, ślady, nawet niesprawdzone informacje, które można sprawdzić, też mile widziane.
Zdjęcia okładek poniżej, może ktoś zauważy u siebie.
Kupione gdzieś około roku no właśnie . . . Może cena coś podpowie. Jedna 50000PLN, druga 65000PLN. Na jednej naklejce z ceną jest odręcznie napisane: dyskietka lub kaseta w kasie. Na pewno tego nie dostałem bo, albo przeoczyłem ten fakt albo pani w kasie powiedziała że nie ma. Kupione w Chorzowie. Swego czasu była księgarnia staroci, różne różności. Chyba na tej ulicy był, jest teatr. Tam nabyłem też książeczkę LOGO i edytor ATARIWRITER PLUS i chyba jeszcze coś, ale nie o Atari. Kto wie czy to nie był antykwariat z książkami. ATARIWRITER PLUS to dzieło pana Ryszarda Tadeusiewicza wydane przez Wydawnictwo Naukowo Techniczne Warszawa 1998. Konsultantem był Jarosław Deminet. Readaktor Hanna Włodarska, projekt okładki Andrzej Pilich. Będę w Chorzowie to zorientuję się gdzie to było i co tam teraz jest.
Popatrzyłem na mapę. W Chorzowie ulica teraz nazywa się Henryka Sienkiewicza. Mniej więcej w połowie ulicy był antykwariat/ księgarnia. W budynku na parterze.
'co można jeszcze zrobić...?' mam kserówkę, zaś dawno dawno temu od pożyczyłem książkę do skserowania. nie wiem czy dyskietka, ale na pewno była kaseta z programami w basicu do niej. programy też skopiowałem. ale czy taśma nadal działa, to nie wiem.
spróbuję w weekend jeśli deck nadal działa. z przyczyn technicznych wpis/udostępnienie może być nawet w poniedziałek. dam znać czy coś wyszło. jak nie wyjdzie to pomyślimy czy wysłać komuś kasetę.
tak do drugiej. znajomy miał, to sobie książkę skserowałem, a kasetę skopiowałem. no właśnie, tylko już nie pamiętam, czy oryginalnie te listingi były zapisane w normalu czy w turbo. wkładki kasety nie skserowałem.. nie wykluczam że były w normalu, a ja mając t2000, zapisałem je sobie właśnie tak. choć (kso)t2000 było dosyć popularne na północy kraju, więc nie wiem jak to było. zapisane na taśmie przed wrześniem1995, bo, inne programy jakie sobie na tą kasetę dalej nagrywałem, mają właśnie takie wpisy.
a zatem, w linku wave, w (kso)t2000/2001/2000f (jeśli i w nich można było włączyć basica) testowałem pod aktualną altirrą, wszystko się ładuje.
:) ok dzięki również. miałem plan pobawić się wczoraj w ponagrywanie casów w normalu, ale innej roboty za dużo. to casy wygenerowane w atari800-mod-fuji ?
aha, popraw(cie) proszę nazwę całej składanki, to nie do książki 'co można zrobić...', ale do 2giej części - 'co można jeszcze zrobić...'
ed.: wave który jest pod linkiem w poście #13 również bez problemów wczytuje się w PicoSio
Wyciągnij i zrób zdjęcie lub zeskanuj okładkę, zrobi się ładny remastering.
Takron przepuściłem plik wav przez a8cas-util pod Linuxem. Te w normalu są robione pod altirą... nie będę ukrywał trochę się namordowałem... aby to przerobić ponownie na normal... bo handler do turbo2000 nie działa dobrze pod emulatorami.
dzięki za info, a8cas-util (jeszcze) się nie bawiłem.
>>nie będę ukrywał trochę się namordowałem... aby to przerobić ponownie na normal oo, to jestem trochę zaskoczony. bo jak co, ale to akurat najprostsze basic+t2000. 'u mnie' (windows) altirra bdobrze sobie radzi z odczytem t2000, a zapis na cas i wave w normalu też dobrze działa (zapis w turbo nie jest obsługiwany w altirze, to wiemy.)
(na marginesie: tzn trochę mylące z turbo. bo niby altirra zapisuje (na dole ekranu komunikat o zapisie i widzimy że sygnał się generuje, ale finalnie cas jest pusty a wave z jakimiś śmieciami. poprawnie działa tylko zapis/generowanie w normalu.)
Tak odczyt mi działa, ale handler, którego używam do zgrywania na żywym sprzęcie już nie. Nie wykluczam, tutaj mojego marnego obycia z tym systemem, bo w dzieciństwie używałem tylko AST/ATT/UM i w nim mam wszystko dobrze opanowane. Mnogość systemów T2000 też nie ułatwia sprawy.