1. Czy mamy schemat podłączeń przewodów SIO-SIO dla fujinet? 2. Czy można zamontować Fujinet wew. Atari i czy to ma sens? 3. Czy Fujinet "gryzie" się z SIO2SD, i co zrobic eweentualnie, żeby się nie "zagryzły"?
There are cases that SIO2SD is much more convinient. For example 4 constant set of boot-configured disks, chosen by pressing key 1-4 while booting. Without any hassle. And turbo of course (my knowledge may be out of date though).
Funjinet works with SIO2SD; SIO2SD answers faster, so if it is connected, it works first.
Czy wobec tego wystarczy wyłącznik na zasilaniu sio2sd aby go odłączyć bez wyciągania wtyczki? Może ktoś wspomóc schematem podłączenia przewodów we wtyczkach SIO do Fujinet?
Raczej dwuklik opcji (wtedy urządzenie nie odpowiada po SIO, jakby go nie było). Bo wyłączone urządzenie może wprowadzać stany nieustalone na magistrali, a nawet być przez nią zasilane w sposób nieprzewidywalny. Trzeba by odłączać tx/rx/cmd i wtedy ok.
WiFi musi być 2.4GHz. Jeśli masz tylko 5GHz to nic nie uzyskasz. Do tego nie wiem jak masz ustawione uwierzytelnianie - WPA2 (i starsze) na pewno działa, reszta - nie wiem. Żadnym ustawień w Ultimate nie trzeba robić.
Router widzi Fujinet jako podłączony, ale to tyle. Wyłączyłem też firewall na routerze ale to nie pomogło. Po próbach pojawia się komunikat na ekranie Fujinet: could not WS_SCAN NETWORKS. Router Technicolor CGA2121.
A może skoro FN działa na 2.4G to router jest za nowy? Schemat ->link<- mówi, że używany jest ESP32-WROVER-E a dokumentacja ->link<- mówi, że: * 802.11b/g/n * bit rate: 802.11n up to 150 Mbps * Center frequency range of operating channel: 2412 ~ 2484 MHz
Cud jakiś się wydarzył i Fujinet sam z siebie zaczął działać. Jednakże aplikacja weather nie działa u mnie do końca poprawnie. Działają funkcje pod klawiszami START-SELECT-OPTION ale po wyborze lokalizacji ekran jest czarny. Podobnie z apką Fujinews, tyle, że zamiast tekstu pojawiają się na ekranie np same dziwne znaki. Co mogę robić nie tak?
Najśmieszniejsze jest to, że jeden raz "weather" uruchomił się poprawnie. W ultimate bejzik jest na default. Xexa bootuję przez przytrzymanie OPTION. Jeśli firmware sprawdza się klawiszem C to jest tam rev.1.2
Może po prostu serwer pogodowy ma problem z komunikacją? Bo przecież pogodę się zaciąga. Głowy nie dam ale chyba bocianu serwer utrzymuje. Może coś mu dolega, temu serweru. I tyle.
warto apdejtować firmłer, bo 1.3 na ten przykład obsługuje tcp tu i ówdzie, co prawda chyba to nie ma wpływu na pogodynkę, ale nie wiem. na horyzoncie widać 1.5, co się zmieniło to nie było śledziona, ale na sto pro są nowe ekscytujące ficzersy w rodzaju powiększonego przyciskora w web gui.