Witam.Panowie dla testów potrzebuje pobawić się w nagrywanie kaset na nowo. Mam tylko narazie kasety uzywki. Jak z pozycji atari wyczyścić kasetę? Kiedyś czytałem że da się to zrobić ale nigdy nie stosowałem tego
CommentTime19 Mar 2025 15:03 (3 dni temu) zmieniony
Podłącz całość, wpisz POKE 54018,52, zatwierdź RETURN. Taśma w magnetofonie, wciśnij klawisze, nagrywanie i start. I kasuje się. W domu musi być cicho :) Stop magnetofonu: POKE 54018,60 i RETURN w komputerze, lub po prostu STOP w magnetofonie.
Ano, jak się wgrywało to musiało być cicho, najlepiej jak pralka nie chodziła, i żona nie pałętała się w pobliżu, więc na zasadzie.... cicho bo się nie skasuje :)
Wy sobie tu robicie polewę ze starego kolegi a ja próbuje sobie przypomnieć jak ja kiedyś nagrywałem kasety z grami by działały i nie chce nowych kaset narazie używać bo jakoś strasznie zdrożały. Chcę poćwiczyć na jakiś uzywkach
CommentTime20 Mar 2025 11:03 (3 dni temu) zmieniony
No cy Ty, wcale nie polewę, po prostu dywagacje, jak to było :)
A było tak. U atarowców pojawił się urban legend, że jak się wczytuje, to chodzić cicho i nie tupać, bo się nie wczyta. Dopiero stosunkowo niedawno znaleziono babol, którysrednio raz na tysiąc czy dwa wczytywanych bloków źle oblicza prędkość transmisji.
Ale legenda żyje i obrasta w piórka :) Śmiejemy się z tego :) W okolicy pojawiło się dużo magnesów (bo pamięci magnetyczne wyszły z użycia) - bo to wygodne zapięcie czy uchwyt. Pojawiły się przenośne urządzenia radiowe o wysokiej mocy. To wszystko powoduje zakłócenia na nośnikach magnetycznych, a także podczas zapisu, bo głowica może zbierać te zakłócenia.
Swoją drogą kasety nie zdrożały, kosztują ca 10 zł za sztukę markowe. W epoce kosztowały dolara w peweksie, ale teraz to nie ten dolar, co kiedyś.
Kilka lat temu kupowałem Maxell UR90 za około 4 zł za sztukę. Już nie. Za zupełnie nowe kasety (FOX, SoundMaster) rozsądna cena to teraz 25 zł. Biorąc pod uwagę inflację z lat 90., to naprawdę nie jest *aż tak* dużo. Kupienie paczki Maxell UR90 za 10 zł za sztukę byłoby prawdziwą okazją. Szkoda, że Maxell zakończył produkcję w 2020 roku.
Można. I nagrać je raz. Te Maxella kasety to akurat straszna tandeta, troche ich mam . Do tego to są 90-tki. Do nich magnetofon jest potrzebny w dobrym stanie.. No ale, jak ktoś chce...
Nie no 90 to chyba za dużo na magnetofon atari. A 60 jak na lekarstwo. No nic teraz walczę z nagrywaniem- niby wszystko nagrywa się- najpierw wyjrzyknik potem gra A potem orzy próbie wczytania - dzwiek bardzo cichy i za chwilę boot error u wchodzi do shelf testu
Problemy z odczytem: Czoło głowicy masz czyste? Przemyć benzyną Na czole głowicy widać wytarty rowek szerokości taśmy? Głowica do wymiany. Taśma dobrze przylega do głowicy? Wyregulować hamulec w magnetofonie. Wałek napędowy dobrze ciągnie taśmę? Może jest poślizg między nim, taśmą a rolką dociskową. W kasecie w miejscu gdzie w otwór wchodzi głowica powinna być metalowa blaszka/sprężynka z nalepionym kawałkiem filcu. Dociska taśmę do głowicy. Jak jej nie ma, są problemy. Jak taśma ma wgnioty, to kolejny powód problemów. Wyczyścić bolce gniazda SIO w Atari, i blaszki/styki we wtyczce SIO. Zaśniedziałe, osłabiają elektrycznie sygnał.
CommentTime21 Mar 2025 06:03 (2 dni temu) zmieniony
Zenon- gdy wgrywam cokolwiek z tego magnetofonu poprzez adapter kasetowy działa. Gdy chce to później przenieść na kasetę przenosi ale cicho i jak by blok był poszarpany (dzwiek)tzn inaczej brzmią te dzwieki przy odczycie z adaptera a inaczej już z nagranej kasety.
Nie działa w magnetofonie przewijanie do przodu- próbuje ale jak by nie miał siły. Zamówiłem pasek napedowy silnika.
> poprzez adapter kasetowy działa. bo wtedy w zasadzie mechanika magnetofonu nie ma znaczenia
> jak by blok był poszarpany > próbuje ale jak by nie miał siły no to masz odpowiedź, na pewno pasek do wymiany. a czy przy okazji coś jeszcze do zrobienia z listy Zenona -to się okaże potem..
Markowe nowe kasety z epoki to koszt od 25 do nawet 60zł za sztukę. Sam kupiłem 3 takie SONY z przesyłką koszt jednostkowy zamknął się w 28zł (czekam jeszcze na dostawę) - aby je porównać z egzemplarzami z lat 90. Natomiast w dużych ilościach kupuje chińskie podróbki TDK, tutaj cena w zależności od ilości oscyluje od 7 do 10zł.
CommentTime22 Mar 2025 17:03 (19 godzin temu) zmieniony
I nadal lipa. Kolega podrzucił mi nowy pasek ,przewijanie działa. Robię wszystko w taki sposób Z adaptera odpalam Universal copy Ładuje z niego wykrzyknik Zapisuje go na kasecie. Potem znowu adapter i wczytuje grę w tym przypadku tajemniczy zamek Potem zmiana na kasetę i out -zapis na kasecie. Po wszystkim próbuje uruchomić grę słyszę wykrzyknik ale bez tego specyficznego bip na koniec i dalej piszczy I nic się nie dzieje. Skończy wczytywać grę (286rekordy) dalej idzie tasma bez gry
Dziwek pisków na początku taki chrypowqny tzn inny niż zwykle
A spróbuj coś nagrać i odczytać w BASICU, coś krótkiego by się zorientować czy w ogóle czyta. Np. taki "programik" 10 A=2 Nagraj to (CSAVE), wykasuj z pamięci Atari (NEW), i odczytaj (CLOAD). Potem LIST, jak się odczyta powinno na ekranie pojawić się 10 A=2
CommentTime22 Mar 2025 20:03 (15 godzin temu) zmieniony
Nie.... magnetofon powinien się zatrzymać, licznik wskaże najwyżej kilka, kilkanaście działek Coś nie tak. A jak uruchomisz zapis Atari wydaje dźwięki, podobne do dzwonka, brzęczyka? Najpierw nagra się tzw. Pilot przez około 20 sekund, zaraz potem rekord z programem i magnetofon powinien się zatrzymać
Tak jest dzwonek. Jutro spróbuję jeszcze raz no na dziś Basta . Gdy on nagrywał a 10=2 do ponad 140 na liczniku z głośników cały czas było słychać jak by wczytywał byyyyy byyyyyy byyyyy
Tu masz fragment instrukcji książkowej Aby zapisać na kasecie znajdujący się w pamięci program, wpisz wybraną instrukcję CSAVEi naciśnij <RETURN>. Usłyszysz podwójny dźwięk brzęczyka. Ustaw taśmę w magnetofonie w miejscu, od którego chcesz rozpocząć zapis. Teraz wciśnij równocześnie klawisze <PLAY> i <RECORD> w magnetofonie, a następnie dowolny klawisz komputera (oprócz <BREAK>). Program zostanie zapisany, a po zakończeniu tej operacji magnetofon zatrzyma się samoczynnie.
Ułożę temat. @Zenon pisze dobrze. TZN:
Napisz programik w basicu typu: 10 PRINT "ALAMAKOTA" i wciskamy RETURN. Jak wszystko ok, nic się nie pojawi, kursor przeskoczy do następnego wiersza.
Zapisz na kasecie:CSAVE <RETURN>
Po wpisaniu CSAVE rozlega się podwójny brzęczyk (trrrrt trrrrt), po którym upewniając się, że kaseta jest w magneciaku i RECORD-PLAY wciśnięte (chyba tak) - wciskamy ANY KEY, czyli dowolny klawisz, np. spację. Uruchamia się silnik, nagrywa się ten programik (20 sekund pisku, potem trrrrrrrrrrrrt chyba razy 2) i magnetofon staje.
kasujemy programik w pamięci NEW <RETURN>. Pojawia się READY.
Aby odczytać ten programik, wpisujemy CLOAD i po pojedynczym brzęczyku (jw, kaseta w określonym miejscu (trzeba przewinąć) i PLAY wciśnięte) wciskamy np. SPACJĘ i magnet rusza, natrafia na te zapisane rekordy i się ZATRZYMUJE. Następnie w basicu możemy napisać RUN i <RETURN> i powinno się pojawić ALAMAKOTA i READY.
Dokładnie panowie robiłem jak opisaliście. Efekt taki ze magnetofon szedł zadowolony sobie a z głośników było bryyyyy bryyyyy jak przy wczytywaniu kolejnych bloków
Hmmmm. Sprawdź czy układ PIA w Atari nie jest uwalony. Nie wkładaj taśmy, wciśnij PLAY. Wpisz POKE 54018,52 <RETURN> powinien kręcić. Teraz wpisz POKE 54018,60 <RETURN> powinien się zatrzymać
CommentTime22 Mar 2025 21:03 (15 godzin temu) zmieniony
Wpisywałem poke 54018,52 jak zerowalem tasme. Komendy do zatrzymania nie dawałem. Jutro sprawdzę dziękuję
Edit Zatrzymuje i uruchamia
Jeszcze raz z półki złożyłem atari na stół- 10 a=2 zapisało i odczytało Zastanawiam się czy to nie jakieś problemy na złączu sio bo juz atari było odłożone na półce jak odczytalem od Was posty i postanowiłem na nowo je złożyć na stół i zadziałało