atarionline.pl Kasowanie /zerowanie kasety - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime19 Mar 2025 15:03 (3 dni temu)

Witam.Panowie dla testów potrzebuje pobawić się w nagrywanie kaset na nowo. Mam tylko narazie kasety uzywki. Jak z pozycji atari wyczyścić kasetę? Kiedyś czytałem że da się to zrobić ale nigdy nie stosowałem tego
      • 2: CommentAuthorZenon
      • CommentTime19 Mar 2025 15:03 (3 dni temu) zmieniony

Podłącz całość, wpisz POKE 54018,52, zatwierdź RETURN.
      Taśma w magnetofonie, wciśnij klawisze, nagrywanie i start. I kasuje się. W domu musi być cicho :)
      Stop magnetofonu: POKE 54018,60 i RETURN w komputerze, lub po prostu STOP w magnetofonie.
      • 3: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime19 Mar 2025 17:03 (3 dni temu)

Dziękuję
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime19 Mar 2025 17:03 (3 dni temu)

@Zenon: po co w domu musi być cicho? Toż tu nigdzie nie ma mikrofonu, żeby cokolwiek się mogło wyłapać i nagrać :-D
      • 5: CommentAuthorZenon
      • CommentTime19 Mar 2025 18:03 (3 dni temu)

Ano, jak się wgrywało to musiało być cicho, najlepiej jak pralka nie chodziła, i żona nie pałętała się w pobliżu, więc na zasadzie.... cicho bo się nie skasuje :)
      • 6:

CommentAuthorMq
      • CommentTime19 Mar 2025 18:03 (3 dni temu)

Hahaha:-) Dobre:-) No i jak sąsiad drzwiami trzaśnie, to niestety też trzeba będzie kasować od nowa:-)
      • 7:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime19 Mar 2025 22:03 (3 dni temu)

:)
      Zenon ma rację.
      Połóżcie telefon komórkowy koło takiego nagrywania i gadajcie przez ten telefon. :)

No musi być cicho. Tak to urządzenie zaprojektowano ;)
      • 8: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime20 Mar 2025 09:03 (3 dni temu)

Wy sobie tu robicie polewę ze starego kolegi a ja próbuje sobie przypomnieć jak ja kiedyś nagrywałem kasety z grami by działały i nie chce nowych kaset narazie używać bo jakoś strasznie zdrożały. Chcę poćwiczyć na jakiś uzywkach
      • 9:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime20 Mar 2025 11:03 (3 dni temu) zmieniony

No cy Ty, wcale nie polewę, po prostu dywagacje, jak to było :)

A było tak. U atarowców pojawił się urban legend, że jak się wczytuje, to chodzić cicho i nie tupać, bo się nie wczyta.
      Dopiero stosunkowo niedawno znaleziono babol, którysrednio raz na tysiąc czy dwa wczytywanych bloków źle oblicza prędkość transmisji.

Ale legenda żyje i obrasta w piórka :) Śmiejemy się z tego :) W okolicy pojawiło się dużo magnesów (bo pamięci magnetyczne wyszły z użycia) - bo to wygodne zapięcie czy uchwyt. Pojawiły się przenośne urządzenia radiowe o wysokiej mocy. To wszystko powoduje zakłócenia na nośnikach magnetycznych, a także podczas zapisu, bo głowica może zbierać te zakłócenia.

Swoją drogą kasety nie zdrożały, kosztują ca 10 zł za sztukę markowe. W epoce kosztowały dolara w peweksie, ale teraz to nie ten dolar, co kiedyś.
      • 10: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime20 Mar 2025 13:03 (2 dni temu)

Daj link do dobrych markowych za 10
      • 11:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime20 Mar 2025 13:03 (2 dni temu) zmieniony

@jhusak
      A czy ten babol został swoją drogą poprawiony i dostępny jest zmodyfikowany OS?
      • 12: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime20 Mar 2025 17:03 (2 dni temu) zmieniony

.
      • 13: CommentAuthorZenon
      • CommentTime20 Mar 2025 19:03 (2 dni temu)

jhusak dobrze pisze. To nie złośliwości tylko odżyły wspomnienia.
      • 14:

CommentAuthorjhusak

Maxelle na portalu aukcyjnym. Good enough. I na bieżąco produkowane.
      • 15:

CommentAuthorjhusak

@Jacuqes nie wiem :/ Ale coś mi się kołacze, że tak.
      • 16: CommentAuthorbaktra
      • CommentTime20 Mar 2025 20:03 (2 dni temu)

Kilka lat temu kupowałem Maxell UR90 za około 4 zł za sztukę. Już nie. Za zupełnie nowe kasety (FOX, SoundMaster) rozsądna cena to teraz 25 zł. Biorąc pod uwagę inflację z lat 90., to naprawdę nie jest *aż tak* dużo. Kupienie paczki Maxell UR90 za 10 zł za sztukę byłoby prawdziwą okazją. Szkoda, że ​​Maxell zakończył produkcję w 2020 roku.
      • 17: CommentAuthorhichal
      • CommentTime20 Mar 2025 20:03 (2 dni temu) zmieniony

Tu na przykład można wyrwać Maxella w 5-ciopaku po 16 zeta za szt. Chyba tragedii nie ma.
      ->link<-
      • 18: CommentAuthorzaxon

Można. I nagrać je raz. Te Maxella kasety to akurat straszna tandeta, troche ich mam . Do tego to są 90-tki. Do nich magnetofon jest potrzebny w dobrym stanie.. No ale, jak ktoś chce...
      • 19: CommentAuthorLampart_28

Nie no 90 to chyba za dużo na magnetofon atari. A 60 jak na lekarstwo. No nic teraz walczę z nagrywaniem- niby wszystko nagrywa się- najpierw wyjrzyknik potem gra A potem orzy próbie wczytania - dzwiek bardzo cichy i za chwilę boot error u wchodzi do shelf testu
      • 20: CommentAuthorhichal
      • CommentTime20 Mar 2025 22:03 (2 dni temu) zmieniony

No to w takim razie BASF 60, może droższy, bo 25 zeta wyjdzie, ale jakościowo to już chyba nie ma co narzekać ;)
      ->link<-
      • 21: CommentAuthorZenon
      • CommentTime21 Mar 2025 00:03 (2 dni temu)

Problemy z odczytem:
      Czoło głowicy masz czyste? Przemyć benzyną
      Na czole głowicy widać wytarty rowek szerokości taśmy? Głowica do wymiany.
      Taśma dobrze przylega do głowicy? Wyregulować hamulec w magnetofonie.
      Wałek napędowy dobrze ciągnie taśmę? Może jest poślizg między nim, taśmą a rolką dociskową.
      W kasecie w miejscu gdzie w otwór wchodzi głowica powinna być metalowa blaszka/sprężynka z nalepionym kawałkiem filcu. Dociska taśmę do głowicy. Jak jej nie ma, są problemy.
      Jak taśma ma wgnioty, to kolejny powód problemów.
      Wyczyścić bolce gniazda SIO w Atari, i blaszki/styki we wtyczce SIO. Zaśniedziałe, osłabiają elektrycznie sygnał.
      • 22: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime21 Mar 2025 06:03 (2 dni temu) zmieniony

Zenon- gdy wgrywam cokolwiek z tego magnetofonu poprzez adapter kasetowy działa. Gdy chce to później przenieść na kasetę przenosi ale cicho i jak by blok był poszarpany (dzwiek)tzn inaczej brzmią te dzwieki przy odczycie z adaptera a inaczej już z nagranej kasety.

Nie działa w magnetofonie przewijanie do przodu- próbuje ale jak by nie miał siły. Zamówiłem pasek napedowy silnika.
      • 23: CommentAuthortakron27
      • CommentTime21 Mar 2025 10:03 (2 dni temu)

> poprzez adapter kasetowy działa.
      bo wtedy w zasadzie mechanika magnetofonu nie ma znaczenia

> jak by blok był poszarpany
      > próbuje ale jak by nie miał siły
      no to masz odpowiedź, na pewno pasek do wymiany.
      a czy przy okazji coś jeszcze do zrobienia z listy Zenona -to się okaże potem..
      • 24: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime21 Mar 2025 11:03 (2 dni temu)

Pasek jutro przybędzie
      • 25: CommentAuthorpigula
      • CommentTime21 Mar 2025 19:03 (1 dzień temu)

Markowe nowe kasety z epoki to koszt od 25 do nawet 60zł za sztukę.
      Sam kupiłem 3 takie SONY z przesyłką koszt jednostkowy zamknął się w 28zł (czekam jeszcze na dostawę) - aby je porównać z egzemplarzami z lat 90.
      Natomiast w dużych ilościach kupuje chińskie podróbki TDK, tutaj cena w zależności od ilości oscyluje od 7 do 10zł.
      • 26:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime22 Mar 2025 10:03 (1 dzień temu)

I jak te TDK?
      • 27: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime22 Mar 2025 17:03 (19 godzin temu) zmieniony

I nadal lipa. Kolega podrzucił mi nowy pasek ,przewijanie działa.
      Robię wszystko w taki sposób
      Z adaptera odpalam Universal copy
      Ładuje z niego wykrzyknik
      Zapisuje go na kasecie. Potem znowu adapter i wczytuje grę w tym przypadku tajemniczy zamek
      Potem zmiana na kasetę i out -zapis na kasecie.
      Po wszystkim próbuje uruchomić grę słyszę wykrzyknik ale bez tego specyficznego bip na koniec i dalej piszczy I nic się nie dzieje. Skończy wczytywać grę (286rekordy) dalej idzie tasma bez gry

Dziwek pisków na początku taki chrypowqny tzn inny niż zwykle
      • 28: CommentAuthorZenon
      • CommentTime22 Mar 2025 19:03 (16 godzin temu)

A spróbuj coś nagrać i odczytać w BASICU, coś krótkiego by się zorientować czy w ogóle czyta. Np. taki "programik"
      10 A=2
      Nagraj to (CSAVE), wykasuj z pamięci Atari (NEW), i odczytaj (CLOAD). Potem LIST, jak się odczyta powinno na ekranie pojawić się 10 A=2
      • 29: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime22 Mar 2025 20:03 (16 godzin temu) zmieniony

Wpisałem 10 a=2 włączyłem zapis.juz na liczniku ponad 100 nabilo tak ma być?

Przy 130 na liczniku zatrzymałem zapis
      • 30: CommentAuthorZenon
      • CommentTime22 Mar 2025 20:03 (15 godzin temu) zmieniony

Nie.... magnetofon powinien się zatrzymać, licznik wskaże najwyżej kilka, kilkanaście działek
      Coś nie tak.
      A jak uruchomisz zapis Atari wydaje dźwięki, podobne do dzwonka, brzęczyka?
      Najpierw nagra się tzw. Pilot przez około 20 sekund, zaraz potem rekord z programem i magnetofon powinien się zatrzymać
      • 31: CommentAuthorLampart_28

Tak jest dzwonek. Jutro spróbuję jeszcze raz no na dziś Basta .
      Gdy on nagrywał a 10=2 do ponad 140 na liczniku z głośników cały czas było słychać jak by wczytywał byyyyy byyyyyy byyyyy
      • 32: CommentAuthorZenon

Tu masz fragment instrukcji książkowej
      Aby zapisać na kasecie znajdujący się w pamięci program, wpisz wybraną instrukcję CSAVEi naciśnij <RETURN>. Usłyszysz podwójny dźwięk brzęczyka. Ustaw taśmę w magnetofonie w miejscu, od którego chcesz rozpocząć zapis. Teraz wciśnij równocześnie klawisze <PLAY> i <RECORD> w magnetofonie, a następnie dowolny klawisz komputera (oprócz <BREAK>). Program zostanie zapisany, a po zakończeniu tej operacji magnetofon zatrzyma się samoczynnie.
      • 33:

CommentAuthorjhusak

Ułożę temat.
      @Zenon pisze dobrze. TZN:

Napisz programik w basicu typu:
      10 PRINT "ALAMAKOTA"
      i wciskamy RETURN.
      Jak wszystko ok, nic się nie pojawi, kursor przeskoczy do następnego wiersza.

Zapisz na kasecie:CSAVE <RETURN>

Po wpisaniu CSAVE rozlega się podwójny brzęczyk (trrrrt trrrrt), po którym upewniając się, że kaseta jest w magneciaku i RECORD-PLAY wciśnięte (chyba tak) - wciskamy ANY KEY, czyli dowolny klawisz, np. spację. Uruchamia się silnik, nagrywa się ten programik (20 sekund pisku, potem trrrrrrrrrrrrt chyba razy 2) i magnetofon staje.

kasujemy programik w pamięci NEW <RETURN>. Pojawia się READY.

Aby odczytać ten programik, wpisujemy CLOAD i po pojedynczym brzęczyku (jw, kaseta w określonym miejscu (trzeba przewinąć) i PLAY wciśnięte) wciskamy np. SPACJĘ i magnet rusza, natrafia na te zapisane rekordy i się ZATRZYMUJE. Następnie w basicu możemy napisać RUN i <RETURN> i powinno się pojawić ALAMAKOTA i READY.

Możemy też go wylistować (LIST <RETURN>).
      • 34: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime22 Mar 2025 20:03 (15 godzin temu)

Dokładnie panowie robiłem jak opisaliście. Efekt taki ze magnetofon szedł zadowolony sobie a z głośników było bryyyyy bryyyyy jak przy wczytywaniu kolejnych bloków
      • 35: CommentAuthorZenon
      • CommentTime22 Mar 2025 21:03 (15 godzin temu)

Hmmmm.
      Sprawdź czy układ PIA w Atari nie jest uwalony.
      Nie wkładaj taśmy, wciśnij PLAY. Wpisz POKE 54018,52 <RETURN> powinien kręcić.
      Teraz wpisz POKE 54018,60 <RETURN> powinien się zatrzymać
      • 36: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime22 Mar 2025 21:03 (15 godzin temu) zmieniony

Wpisywałem poke 54018,52 jak zerowalem tasme.
      Komendy do zatrzymania nie dawałem. Jutro sprawdzę dziękuję

Edit
      Zatrzymuje i uruchamia

Jeszcze raz z półki złożyłem atari na stół- 10 a=2 zapisało i odczytało
      Zastanawiam się czy to nie jakieś problemy na złączu sio bo juz atari było odłożone na półce jak odczytalem od Was posty i postanowiłem na nowo je złożyć na stół i zadziałało