Dodaję do archiwum gier i tę wersję. Pytanie - czy oprócz zmiany wyświetlania grafiki - "co druga linia" - są to jakieś inne zmiany w stosunku do oryginału "Missile Command +"? Bo opisu nie ma, a pytania pod filmem nie można zadać, bo komentarze wyłączone na całym kanale.
PS. Gonzo - dodałem "+" do nazwy Twojego wątku, bo to tej gry dotyczy. Łona je tu: ->link<-
jhusak - gierka obsługuje trackballa, trzeba się przełączyć ctrl+T, podpiąć myszkę pod port1 i wuala. nie działa do za dobrze, ale jest, ja chyba jednak wolę joya
Kaz - ten plusik to ja pominąłem z premedytacją, bo gierka w oryginale na automatach miała trzy wyrzutnie i dla mnie to jest właśnie missile command, a wersja na atarkę była jakaś okrojona, pewnie z powodu pamięci, dlatego raczej ta wersja to właściwe missile comand, a oryginał wydany na xl raczej powinien się nazywać missile command - ;) co do zmian to akurat w tej grze bardzo mi się nie podoba rozdzielczość dwuliniowa. na razie zmieniłem tryb graficzny D na E i stąd się wzięły te puste linie, bo inaczej trzeba by było napisać gierkę od nowa, natomiast jak dla mnie wygląda to bardzo dobrze, jest lepiej niż na innych 8-bitówkach. jednak duszki i pociski dalej są w rozdziałce dwuliniowej - o ile z duszkami nie ma żadnego problemu żeby to zmienić to z pociskami problem jest duży, ale mam pomysł żeby to zmienić. opócz zmian w grafice rykoszetem pojawiły się zmiany kolorów.
Gonzo - rozumiem i szanuję. MC na 8bit Atari wyglądał jak wyglądał :), a chłopaki zrobili poprawioną wersję i nazwali ją sobie MC+, więc żeby nie było zamieszania, trzymam się tej nazwy. Dzięki za opis zmian.
PS. Jesteśmy intensywnie czytani :), bo od razu po podbiciu tematu MS+ u Sabermana pojawił się filmik z rozgrywki. Dodam, że to żadna nowość, pierwsza wersja pojawiła się w 2005 roku.
No celownik wygląda gorzej.. nieproporcjonalny Z pikselem 2x1 trzeba uważać.. poprawiając jedno można zepsuć drugie.. Jest wiele gier z nienaturalnie zaburzoną proporcją.. zwłaszcza portów. Chyba, że nikomu nie przeszkadza np. granie w Robbo na ekranie 16:9..
Rocky - no żeś wymyślił. Takim torem idąc to można dojść do tego, że wszystkie gry są nieproporcjonalne i zniekształcone. Ja tam nic w tym celowniku nieproporcjonalnego nie widzę, a jeśli już to proporcjonalność raczej.
Rocky to grafik, więc to, co mówi dotyczy kompozycji graficznej. Faktycznie, kursor jest nieproporcjonalny do tego, co było. Ale jakby nie było tego, co było, to jest ok.
Samolocikowi wyszło na dobre, ale celownik powinien pozostać pierwotny.
TeBe: wiem, że Tobie to nie przeszkadza Konstantyn: bardzo dużo gier jest nieproporcjonalnych.. Często to jakoś ujdzie, ale rozciągnięte elementy z naturalnego otoczenia ... np. Dizzy.. to nie jajko to jakiś potworek.