atarionline.pl Nurek z Wielkim Sercem - dokończona gra z Grawitacji - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime8 May 2025 23:05 zmieniony

Przedstawiam miłym Państwu ulepszoną grę wersji "Nurek z Wielkim Sercem", która powstała na zlot Grawitacja 2025.

Najważniejszą zmianą jest to, że wykonano ją teraz w MadPascalu. Moc tego języka pozwoliła wprowadzić następujące najważniejsze zmiany:

1. W przypadku gdy kontrakcja peniska następuje po uprzednio zrobionym śladzie, ów ślad nie znika przedwcześnie i nie powoduje przerwy w penisku. Dopiero znika jak rzeczywiście ma zniknąć.

2. Dodano logarytm, który próbuje określić czy level jest do przejścia i jeśli wykryje niemożliwy układ jaj to je przelosowuje od nowa. Nie starczyło mocy na pełną analizę rozkładu jajec na płaszczyźnie, zatem nadal jest mała szansa, że level będzie niemożliwym. Wtedy dupa.

3. Zmienny poziom łatwości - wraz z postępem plansz, penisek przyspiesza a jajców jest coraz więcej. Nie zmienia się za to ich sążnistość.

4. Użyto technologii DL-interrupt, aby dodać trochę kolorystyki

5. Grafika tytułowa

6. Dżingle dźwiękowe wzmacniające odczucia arcade

Wg mnie gra jest bardzo grywalna.

Plik w załączniku, a tutaj źródełko: ->link<-
      (uwaga, wymaga zmodyfikowanej libki CMC do MadPascala, która wisi na branczu)

• 2:

• CommentTime8 May 2025 23:05 zmieniony

Dodam jeszcze, że CoPilot sugerował również zmianę tytułu gry, ale się nie przychyliłem, bo unikam wulgarności.
      • 3:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 00:05 zmieniony

:-) Będę grał dużo ftom gre jak będę miał czas na granie, więc niedugo.

Edit: nie wytrzymałem, więc gram zamiast pracować, za co będę ukarany, ale co tam.

Doszedłem na razie do 07 etapu z wspaniałym wynikiem 1025pkt.

Tak że ten: kto pobije? Kto ma dłuższe serce niż ja? :-)
    1.  
      Hej,
      Poprawiłem jeszcze kilka gliczy, aktualna wersja to "version 3" - plik w pierwszym poście podmieniony.

Co zaszło:
      1. glicz ze znikaniem statusu czasami
      2. atract już nie przeszkadza
      3. można wyjść z gry za pomocą ESC

Endżoj.

Moim zdaniem gra jest bardzo grywalna.
      • 5:

• CommentTime9 May 2025 10:05 zmieniony

No i jeszcze mój rekord - dobrze szło, ale trudne się wylosowało na levelu 21.

Tera biorę się za elektryka.
      • 6:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 12:05

A jedziemy na punkty, czy na levele? Bo jak na punkty, to ja mam nowy rekord:-)
      Na 20 wylosowało się dość trudne, ale byłem już blisko, niestety rzydzie mi się skończyły...
      • 7:

CommentAuthorMq

A jeszcze się pochwalę swoim kunsztem, jak chujowałem na niektórych planszach elegancko:-)
      • 8:

CommentAuthorMq

Pytanie: czy w kolejnych levelach chuj przyspiesza, czy mi się tylko tak wydaje?
      Co do sterowania, to jest ono bardzo dobre, trtzeba często cofać chuja, to da się fajnie nim kąty dobierać do trafiania w szpary:-)
    2.  

Mq:

czy w kolejnych levelach chuj przyspiesza, czy mi się tylko tak wydaje?

tak, proszę zapoznać się z changelogiem z pierwszego posta - zamykam temat.

Mq:

trtzeba często cofać chuja
      Potwierdzam, kontrakcja na żądanie to najskuteczniejsza broń w arsenale naszego bohatera.
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 May 2025 13:05

• 11:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 13:05

Wrzucę ten obrazek tutaj.
      • 12:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 14:05

Doszedłem do 23. planszy, w której mój instrument nie zdołał się przecisnąć przez bardzo wąską szparę między kamieniami.

Niestety Altirra zawiodła i nie udało mi się zrobić zrzutu ekranu w krytycznym momencie. Mam tylko obraz z planszy 22.
      • 13:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 15:05

Eee, tą 22 to wylosowałeś bardzo łatwą. Po co tak smyrnąłeś tego kamienia na wprost?
      • 14:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime9 May 2025 16:05

Gra bardzo fajna, nawet parę plansz przeszedłem :-)
    3.  
      zbylu, jhusak, dzięki! ;-)

Cosi, gratuluję, to naprawdę wspaniały wynik.
      • 16:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 16:05

Cosi, gratuluję, to naprawdę wspaniały wynik.

Dziękuję! Wygrana w takiej grze liczy się podwójnie, więc dziękuję po dwakroć.

Eee, tą 22 to wylosowałeś bardzo łatwą. Po co tak smyrnąłeś tego kamienia na wprost?

No bo widzisz, to było tak:
      Wiedziałem, że "niebawem umrzeć przyjdzie", a już poprzednim razem straciłem okazję do zrobienia skrinszota (za długo przytrzymałem przycisk i zniknęła mi plansza z wynikiem). Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Bezsensownie stracone życie. Obrazek jest na wieczną hańbę mi.
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 May 2025 17:05

Cosi:

Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Zaznacz sobie w opcjach "Pause when Inactive". Kliknięcie gdziekolwiek poza emulatorem zatrzyma emulację. ALT+F10 zrobi zrzut. Powodzenia w grze i screenshotach :)
      • 18: CommentAuthorAdam

Cosi:

Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Hej, wydaje mi się, że w wersjach Altirry sprzed kilku lat domyślnie była włączana pauza w takiej sytuacji, w ostatnich wersjach na pewno nie. Ale można to sobie przestawić w konfiguracji.
      • 19: CommentAuthorAdam

A, Kaz mnie ubiegł.
      • 20:

CommentAuthorCosi

Kaz, Adam: O, widzicie, to było zaznaczone, a potem pewnie przy jakiejś aktualizacji się odznaczyło!
      • 21:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 19:05

Dobra, to na dobranoc (albo raczej na dobry wieczór) pierwszy znany ludzkości przypadek przekroczenia bariery 5000 punktów.

Kto się odważy pobić ten rekord?
    4.  
      Motyla noga... Nie wiem, czy dobrze obsłużyłem przekręcenie licznika ponad 9999 :-|

Naprawdę szacun!
      • 23:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime17 May 2025 21:05

Przepraszam za moją ignorancję, ale jakie są sterowanie w tej grze? Przycisk ognia tylko zmniejsza rozmiar "niesporczaka", który należy do głównego bohatera... Jak sterować nim w różnych kierunkach?
      • 24:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime18 May 2025 12:05

"Niesporczak" ma dużą bezwładność (ok. 2 sekund zanim zacznie zmieniać kierunek). Sterowanie joystickiem: prawo/lewo – spróbuj przytrzymać przez dwie sekundy i zaobserwuj efekt.
      • 25:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime18 May 2025 14:05 zmieniony

Bezwładności jest duża i irytująca ale mam wrażenie, że jeśli trzyma się wciśnięty kierunek to wygięcie zwiększa się również w trakcie retrakcji - mam rację?
      • 26:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime18 May 2025 14:05

Tego nie próbowałem :-) ale po pobieżnym sprawdzeniu widzę, że raczej nie. Wydaje mi się, że wygięcie po retrakcji jest brane z ostatnich dwóch kroków obkurczonego narządu (czyli jeżeli dojedziemy z powrotem do linii poziomej, to dostajemy kierunek "prosto").
    5.  
      Retrakcja odtwarza zarówno pozycję jak i kąt natarcia niesporczaka zapamiętany w danym momencie. Podczas retrakcji nie mamy ręcznego wypływu na kierunek.
      • 28:

CommentAuthorMq
      • CommentTime18 May 2025 21:05

Przecudowne są te wszystkie opisy sytuacyjne aspektów technicznych profesjonalnego używania narządu:-)
      • 29:

CommentAuthormav
      • CommentTime18 May 2025 22:05

Zapragnąłem zagrać w to dzieło, jednak już pierwszy level mnie pokonał.
      • 30: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime18 May 2025 22:05 zmieniony

Takie niemożliwe jajo mi się już w drugiej planszy wylosowało:
      Może floodfillem wychodzącym z miejsca startu (bez skojarzeń proszę ;) ) możnaby przechadzalność planszy testować?
      • 31:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime19 May 2025 01:05

a tendy nie laska?

6.  
      Niestety, mimo wprowadzenia pewnych (a może niepewnych) zabezpieczeń, niemożliwe układy kamieni są nieodłączną częścią gry i przypominają o tym, że czasami jesteśmy bezsilni wobec siły natury.

Zwykły FloodFill to byłby krok w dobrym kierunku, lecz jednak nadal nie zawsze wystarczający, bo nadal byłyby niemożliwe układy z wąskimi na jeden piksel przestrzeniami do wślizgnięcia się. Pryndzej zrobiłbym podział na jakiś grid, powiedzmy 20x20 pikseli i przejechał A* (ale to - jak pokazał Biedny Pies Antoni 3 - na Atari trwałoby bardzo długo). Chociaż może cienko to wtedy zaimplementowałem. Komórki Woronoja czy inne triangulacej też raczej niewarte znicza.

Najprościej by było wprowadzić opcję przelosowania lewelu kosztem iluśtam punktów. Albo możnaby wprowadzić sklepik, w którym za punkty dostępny byłby digger, czy inny nuke :)

To wszystko pozostanie na razie na półce, gdyż siły moje są teraz skierowane na inną grę (w pełnym 2d). No chyba, że będziemy Nurka wydawać w pudełku, to wtedy poprawię :D
    7.  

Mq:

Przecudowne są te wszystkie opisy sytuacyjne aspektów technicznych profesjonalnego używania narządu:-)
      To mi przypomniało jak fajny opis został umieszczony na Atariteca:

"This eccentric proposal, made in Turbo Basic XL, mixes underwater physics and surreal eroticism: we control a diver who must guide his reproductive organ towards dinosaur eggs, avoiding obstacles and adjusting their length precisely. The subtheme "DIVERS" seems to have been interpreted with complete creative freedom."

Widać, że pracują tam ludzie mający dojrzałość i wyczucie.
      • 34:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime20 May 2025 10:05

Albo możnaby wprowadzić sklepik, w którym za punkty dostępny byłby digger, czy inny nuke :)

Albo jedna krusząca kamienie ejakulacja na całą grę – ratunek w przypadku beznadziejnej sytuacji.
      • 35: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime20 May 2025 15:05 zmieniony

pierwszy znany ludzkości przypadek przekroczenia bariery 5000 punktów.

To tak dla motywacji do dalszej gry podbijam do 6166 - niestety jak widać nurka dopadł pech - bez twardszych narzędzi się dalej nie przejdzie:

Natomiast trafiłem też na taką bardziej wymagającą planszę (plansza 15 niżej):

Gra jest bardzo wciągająca - ma syndrom jeszcze jednej tury i dużą regrywalność.
      Początkowo sterowanie irytuje, ale zaraz potem właśnie jego trudność bardzo wciąga w rozgrywkę.
      Aż się prosi by dodać mechaniki pozwalające radzić sobie z nieprzechadzalnymi levelami - może np. jakieś bomby głębinowe, którymi mógłby nurek skruszyć skałę na nieprzechadzalnych levelach, zrzucane na wstępnym etapie rozgrywki.
      • 36:

CommentAuthorMq
      • CommentTime20 May 2025 22:05

Roeoender:

może np. jakieś bomby głębinowe, którymi mógłby nurek skruszyć skałę na nieprzechadzalnych levelach, zrzucane na wstępnym etapie rozgrywki

Eee, to nie przystaje w ogóle do tematu gry. Ale wiesz co mgr_inz_rafal: można by dodać przedwczesny wytrysk. Krótko mówiąc, można by strzelać i przebijać kamień na jakąś niewielką głębokość, np. tylko raz na etap i łącznie dajmy na to ze trzy razy na całą grę.
      • 37:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime21 May 2025 08:05 zmieniony

To mi się podoba! Tej grze należy się remake z hiper-duper-realistyczną grafiką, nie tam jakieś kwadratowe piksle.
    8.  
      O kurde, 6166 punktów.
      Dobra, to w takim razie w ramach podziękowania za taki wynik wymyślę jakieś rozwiązanie problemu niemożliwego jajca :)
      • 39:

CommentAuthormiker
      • CommentTime21 May 2025 20:05

Ha! Mówiłem? :D
      • 40: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime21 May 2025 22:05 zmieniony

Dobra, to w takim razie w ramach podziękowania za taki wynik wymyślę jakieś rozwiązanie problemu niemożliwego jajca :)

Super, warto było!
      Generalnie teraz po dłuższej grze sądzę, że faktycznie nie ma co brnąć w ulepszanie generatora plansz by zawsze było gwarantowane rozwiązanie,
      tylko ubogacić grę przez dodanie jakiejś prostej, zręcznościowej mechaniki pozwalającej na, w ograniczonym stopniu, usuwanie fragmentów skał - czy to przez "bomby głębinowe" spuszczane z góry (czyli po prostu kule usuwające szare), czy żrący "kwas" (coś w stylu jak pisał Mq, tu wręcz z particle effect lub falling sand można by zaszaleć). Tu celowo nie podaję bardziej obrazowych interpretacji tych mechanik "w temacie", bo wiem, że w tym zakresie mistrz jest tylko jeden i na pewno wymyśli coś takiego, że proszę siadać :)

BTW Wynik 6166 osiągnąłem maksymalizując punktację per level, jakby to ująć...
      jeśli tylko było miejsce to ciasno nawijając narząd w pobliżu celu i następnie stopniowo odwijając tylko tyle by dosięgnąć celu przy maksymalnym wydłużeniu.
      Można by ew. takiej taktyce przeciwdziałać zliczając sumaryczny kąt skrętu i po przekroczeniu powiedzmy 3-4 okrążeń komunikować "zasupłanie" i stratę życia,
      natomiast czasami okrążenia są bardzo przydatne by np. osiągnąć odpowiedni kąt ataku na ciasne przejścia skalne tak jak miałem powyżej w planszy 15 więc generalnie dopuszczalność krzyżowania się jest ok.
    9.  
      Ok, podmieniłem gierkę w pierwszym poście. Teraz aktualnie ostateczna jest v4.

Problem rozwiązałem za pomocą tranzycji!

Przykro mi jeśli ktoś liczył na swego rodzaju "kwas" czy też bomby ;)

Jak działa nowa mechanika:
      1. Dopóki nie walniesz w kamień, grasz normalnie
      2. Walnięcie w kamień uruchamia licznik czasowy mutacji - rośnie on tylko gdy jest ekstrakcja niesporczaka
      3. Jak mutacja dojrzeje, dokonywana jest tranzycja jajka do innego położenia
      4. Licznik mutacji nie zatrzymuje się po tranzycji, co wprowadza dodatkowy czelen, np. mam już łatwą ścieżkę do jajca, ale czy zdążę przed kolejną tranzycją?
      5. Przejście lewelu bez utraty życia to dodatkowe punkty (100 * numer levelu)

Te zasady wydają się przekombinowane, ale jest to wynik mojej próby zbalansowania rozgrywki, żeby nie grało się teraz zbyt łatwo i teoretycznie w nieskończoność.

Najlepiej zobrazuje to załączony filmik.

Życzę udanej gry, bo uważam, że gra jest bardzo grywalna.
      • 42:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime22 May 2025 14:05

W takim razie przebijam (nomen omen) takim oto wynikiem. Mutajca nieco pomogła, ale tylko nieco – za pierwszym razem jajco odrodziło się w samym środku kamienia.
    10.  
      Tak, algorytm jajec jest teraz całkiem losowy, wyciąłem nawet to biedne sprawdzanie co było poprzednio, bo tylko zajmowało czas i kilobajty.

Niestety, przy sytuacjach beznadziejnych trzeba zawsze poświęcić rzydzie - i jak widzę po wyniku, może to nie jest taki głupi pomysł, bo inaczej mosznaby grać w nieskończoność.
      • 44:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime22 May 2025 16:05

Tak tak, poświęcenie było wymagane.
      • 45: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime22 May 2025 23:05 zmieniony

W takim razie przebijam (nomen omen) takim oto wynikiem.

To ja też przebijam na v4 wynikiem 30734pkt:
      było chyba to coś koło 25 lub 26 levelu, szkoda że na końcowej planszy gry nie pokazuje nru levelu lub nie robi oczekiwania na klawisz po utracie ostatniego życia, tak by można zrobić zrzut ekranu.
      Naliczanie bonusa za przejście bez utraty mocno nabija punkty - aż sprawdziłem w kodzie - zmienna "punkty" to 16 bitowy word więc ciekawe czy komuś uda się przekręcić licznik :).

Dzięki za nową mechanikę z mutacją-teleportacją, na pewno pomaga na nieprzechadzalne levele, aczkolwiek mam wrażenie, że jajo kolejne razy za szybko się teleportuje - tak że przyjąłem taką taktykę, że "nawijam" i "odwijam" na bezpiecznych wodach niedaleko nurka w kółko, aż za którymś razem jajo w końcu się teleportuje w proste miejsce i w ten sposób pomijam level - bez bonusa nie ma co kombinować - czas do kolejnej teleportacji jest za krótki by próbować się zapuszczać do głębiej przeteleportowanych jaj.
      • 46:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime22 May 2025 23:05

Chapeau bas! :-)
    11.  
      Brawo Roeoender.

I dzięki za feedback - wykorzystam go, żeby jeszcze trochę zbalansować rozgrywkę. Czas kolejnych teleportacji jest co prawda losowy, ale w dość małym zakresie - a niestety liczenie tego czasu jest ściśle związane z prędkością ekstrakcji, więc im dalszy level, tym częściej nastąpi teleport.

Wydaje się, że czas powinien być mniej więcej stały - chodzi o to, aby nawet na późniejszych levelach można było próbować kilka razy dojść do oryginalnego jaja.

Myślę też, że bonus za level uzależnię od tego, czy ktoś dotarł do oryginalnego jaja, nawet jeśli stracił przy tym jakieś rzydzia. Dopiero dopuszczenie do choćby jednej tranzycji anuluje bonusa.

Potestuję to jeszcze.

Aha, no i licznik punktów trzeba ogarnąć jakiś większy :)
      • 48:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime23 May 2025 18:05

Taka ciekawostka. Szedłem na rekord, a tu na planszy nie ma jajca!

W związku z tym grę zakończyłem z takim oto wynikiem:
    12.  
      Ok, informuję, że gra została dokończona po raz kolejny, prawdopodobnie ostatni. Jest już tak strasznie grywalna, że nie chcę jej dalej ulepszać.

Aktualna version 5 (załączona w pierwszym poście) zawiera następujące zmiany:
      1. Tranzycja zawsze następuje po ~30 sekundach aktywnej ekstrakcji niesporczaka, bez względu na jego prędkość (czyli planszę). To taki mniej więcej złoty środek między: "kurde, jajo niedostępne i muszę się jak głupi kręcić w miejscu" a "smyrnąłem kamień, ale mam jeszcze dużo czasu na kolejne próby zanim nastąpi kolejna tranzycja",
      2. Numer planszy pokazuje się na ekranie końcowym
      3. Bonus za planszę dostajemy tylko jak nie było smyrnięcia kamienia (o czym informuje stosowny komunikat, jak na obrazku)
      4. Mała animacja przy smyrnięciu jajca
      5. Mnożnik bonusu zmniejszony ze 100 na 97 (bo tak)
      6. Czterobajtowy licznik punktów :D

Pozdrawiam, dziękuję i zapraszam.
    13.  

Cosi:

Taka ciekawostka. Szedłem na rekord, a tu na planszy nie ma jajca! W związku z tym grę zakończyłem

Jeśli jajca nie ma, to znaczy, że jest pod kamieniami. Należy użyć tranzycji aby wydobyć je na górę - prędzej czy później się pojawi.