CommentTime2 Aug 2025 12:08 (11 godzin temu) zmieniony
Hard Snake to moja nowa gra, którą przygotowałem na konkurs ABBUC 2025. Gra śmiga na maszynach Atari XL/XE 64kB PAL/NTSC.
Gra Hard Snake jest grą o typowych zasadach węża/robala zjadającego itemy i rosnącego w labiryntach kolejnych leveli. Na każdym levelu trzeba zebrać wszystkie itemy, żeby przejść do następnego levelu.
Ta gra jest silnie inspirowana klasyczną grą arcade Nibbler z 1982 roku, jednak została narysowana od początku i zaprogramowana od zera na Atari XL/XE i posiada trochę rozbudowanych dodatkowych elementów, bardziej przyjazne i uczciwe zasady. Hard Snake został zaprojektowany tak, aby przypominał gry arcade z lat 80. Dlatego na ekranie mamy dużo ruchu, dużo kolorów z palety wybranej na wzór starych gier arcade oraz bardzo płynne i szybkie animacje. Do tego dochodzi prosta, prymitywna muzyka i mnóstwo dźwięków, wszystko po to, aby stworzyć atmosferę arcade z lat 80. Dużo pracy poświęciłem na dopracowanie sterowania, które jest bardzo płynne, a algorytmy precyzyjnie wyczuwają intencje gracza. Według osób testujących grę, zamierzone rezultaty zostały w pełni osiągnięte, a gra jest nawet oceniana jako lepsza od oryginalnego Nibblera z automatów arcade, dzięki bardziej sprawiedliwym zasadom i poziomom trudności, pozwalającym każdemu znaleźć rozrywkę dla siebie.
Gra posiada 32 poziomy, które następnie się zapętlają ze zwiększoną prędkością. Pierwszym celem jest pokonanie 32 poziomów, a następnie pobijanie rekordów punktowych i dochodzenie do jak najdalszych etapów, które są numerowane dalej.
W grze mamy trzy stopnie trudności różniące się prędkością i czasem. Na stronie tytułowej klawiszem Option wybieramy poziom trudności. Hard jest poziomem podstawowym. Easy jest dla tych którzy nie dają rady. Master jest dla tych, na których Hard nie robi już wrażenia.
Gramy joystickiem.
Wskazówki do grania: - pozwalaj wężowi jechać samemu i podejmuj tylko decyzję o skręcaniu w kluczowych momentach - wąż sam skręca jeśli ma tylko jedną drogę do wyboru - nie stój zbyt długo w miejscu, ponieważ wąż musi cały czas jeść, a gdy nie je przez 10 jednostek czasu, wówczas czas drastycznie przyspiesza - naucz się optymalnych dróg przechodzenia etapów, a szybko twoja pamięć mięśniowa będzie wykonywała ruchy automatycznie i zaczniesz osiągać coraz lepsze wyniki
Po 32 levelu pokaże Ci się plansza z gratulacjami, na której możesz chwilę odpocząć i kontynuować grę kiedy będziesz gotowy.
Powodzenia!
------------------------------ Na razie wrzucam filmik, bo takie są zasady konkursu ABBUC, że do rozstrzygnięcia nie można publikować gry. Po rozstrzygnięciu konkursu gra zostanie upubliczniona dla wszystkich za darmo. Wtedy wrzucę tutaj plik z grą do pobrania. ------------------------------
CommentTime2 Aug 2025 12:08 (11 godzin temu) zmieniony
Już poprawiony link.
Aha, polecam filmik oglądać w wyższej rozdzielczości, bo jest w 50fps, co jest dość ważne w przypadku tej gry, która robi bardzo szybkie i płynne animacje właśnie w 50fps, a na youtube 50fps jest dostępne tylko w rozdzielczościach minimum 720p.
CommentTime2 Aug 2025 13:08 (11 godzin temu) zmieniony
Bardzo fajne. Ja bym tylko nie dawał ułatwienia w postaci "cofania czasu". Chyba, że niemożliwe jest przejście za jednym zamachem całej planszy? Wtedy trochę lipa. Jeśli nie jest możliwe ukończenie levelu na jednym ogonie to może lepiej byłoby w wybranych miejscach umieścić jedno albo dwa jajka, po których zjedzeniu ogon by się skracał na przykład albo "zamrażał" się, w sensie robił "przezroczysty" na chwilę? Wszystko tak obliczyć, żeby nie było łatwe ukończenie poziomu, ale i nie niemożliwe. Niech nawet słaby gracz przechodzi całą grę trzydzieści lat, zanim dojdzie do wprawy i całą przejdzie. Lepsze to będzie, niż zbyt ułatwione przejście wszystkich etapów, a potem ich zapętlanie, mi się wydaje.
CommentTime2 Aug 2025 13:08 (10 godzin temu) zmieniony
@Konstantyn, każdy etap da się przejść bez straty życia. Gra jest wybalansowana bardzo skrupulatnie. Na różnych etapach wąż przyrasta o różną ilość segmentów po zjedzeniu itema i jest to tak poustawiane, żeby poziom trudności był odpowiednio wyważony. Na ten moment musi Ci wystarczyć taka informacja i nie ma sensu o tym dyskutować dopóki się nie pogra, a więc możemy do tego wrócić jesienią jeżeli po zagraniu w grę nadal będziesz miał uwagi tego typu:-) Szereg testerów brał udział w balansowaniu rozgrywki.
Co do przywrócenia czasu po stracie życia, to jest taka rekompensata na pocieszenie. W końcu i tak straciliśmy życie, a więc zbliżamy się nieuchronnie do gameover. Z resztą jak czas dojdzie do zera, to też tracimy życie, więc wtedy musimy dostać nowy czas:-) Pocieszeniem niech będzie fakt, że co 4 levele dostajemy dodatkowe życie, ale i tak lekko nie jest, trzeba się nauczyć grać i poćwiczyć.
Prędkość węża rośnie wraz z kolejnymi levelami. Zaczynamy pomalutku, a w okolicach 14 levelu lecimy już pełną parą. Prędkość maksymalna różni się na poziomach Easy, Hard, Master. Dodatkowo na Easy czas leci dwa razy wolniej, ale też bonus za pozostały czas jest dwa razy mniejszy dla równowagi.
Resztę trzeba zobaczyć i przetestować żeby było można się wypowiedzieć na temat tego jak dobrze jest to wszystko wyważone:-)
Gra pozwala nabijać rekordy punktowe do 999.999.999, po czym licznik się przekręca, co można osiągnąć po około dwóch dobach grania non stop:-) Powodzenia! :-)
CommentTime2 Aug 2025 14:08 (10 godzin temu) zmieniony
Mq - jeśli da się przejść level bez straty życia to ok. Wypowiedziałem się na podstawie tego, co udostępniono, a więc opisu i filmiku. Więc proszę się na mnie nie denerwować, staram się być obiektywny w swym subiektywiźmie. Jedynie może mam uprzedzenia co do cofania czasu (i zmarnowanego potencjału) i zbytniego ułatwiania przejścia gry. I jak rzekłem, jestem subiektywnym typem, że tak to ujmę, ale oceniam obiektywnie, myślę. A poza tym napisałem przecież, że fajna gra, a jestem wybredny. Więc również proszę starać się być obiektywnym. :)
Nie denerwuję się przecież:-) Gdyby tak było, to bym odpisał krócej i zbywająco, a ja opisałem dość dokładnie kilka istotnych szczegółów, żeby wyjaśnić kwestie, które poruszyłeś.
Gra nie jest łatwa, rosnąca prędkość każe planować i wykonywać po kilka ruchów do przodu, ponieważ wąż zatrzymuje się tylko w wypadku, gdy ma możliwość wyboru dwóch dróg. Wąż cały czas jedzie, aż dojedzie do ściany, a kiedy do niej dojedzie i ma tylko jeden kierunek, to sam skręci i jedzie dalej. Z kolei stać i myśleć na rozstajach nie można zbyt długo, bo czas jednak ucieka, a wąż musi jeść. Jeżeli nie zjemy żadnego itema przez 10 jednostek upływającego czasu, to czas przyspiesza drastycznie i wtedy żeby go z powrotem spowolnić, to bardzo szybko trzeba coś zjeść, a jak tego nie zrobimy, to szybko doleci do zera. Pierwszych kilkanaście etapów, to czas kiedy gra się rozkręca, a potem już na prawdę mocno zasuwa, trzeba wyrobić pamięć mięśniową, opracować sobie drogi przechodzenia tego odruchowo, no i być zręcznym.
Z resztą zobaczycie jak już udostępnię grę, ale gwarantuję, że dla osób lubiących tego typu wyzwania jest to świetna i bardzo wciągająca zabawa na długi czas, bo jest syndrom konieczności poprawiania swoich rekordów. Rekordy hiscore są odrębne dla każdego poziomu trudności.
Na tle produkcji przesłanych na obecnego Abbuca, gra wyróżnia się i naprawdę wygląda bardzo dobrze. Podoba mi się też mechanika gry, generalnie nie mogę doczekać się jej przetestowania :-).
Dzięki, ale na razie nie było jeszcze żadnych takich planów żeby to miało być pudełko. To taka gra pisana w międzyczasie, pod wpływem impulsu i inspiracji Salmaxa grającego u Borsuka na live w Nibblera. Po prostu mnie to wkręciło i postanowiłem napisać, a że finał zbiegł się przypadkiem z terminem ABBUC-a, no to wystawiłem w celach rywalizacyjnych:-) Co będzie dalej, to zobaczymy jak się sytuacja dalej będzie rozwijała:-)
Obawiam się, że nie jest to możliwe. W grze bardzo ważne są skosy joysticka. Sterowanie opiera się na priorytetach kierunków. Algorytm jest tak skonstruowany, że gdy wciśnięte są dwa kierunki jednocześnie, to przy najbliższym rozwidleniu wąż wybiera inny kierunek niż poprzednio. To pozwala poruszać się szybkimi zygzakami i jest bardzo ważnym elementem sterowania w grze.