na potrzeby ułatwienia sobie życia, zacząłem pisać do szufladki aplikację na Windows, która tworzy jednolity format pliku, będący kolekcją obrazów dyskietek ATR. Za pomocą aplikacji/managera wybieramy sobie, który z ATR e kolekcji ma być aktywnym, a następnie montujemy tę kolekcję w emulatorze (ja używam i testuje Altirra) i uruchamiamy go.
Projekt rozrósł się bardziej niż planowałem i postanowiłem zapytać, czy byłoby zainteresowanie czymś takim? Jeżeli nie, to dalej będę go rozwijał do szufladki :)
Jeden trochę większy plik (maksymalnie obsługa 255 obrazów w jednej kolekcji A8D) ale sporo obrazów w nim. Można sobie kategoriami potworzyć kolekcje. Ja mam tak poorganizowane DOSy, bo mi były potrzebne i kilka współczesnych gier.
Kilka zrzutów ekranu na zainicjowanie idei, tak poglądowo.
Poproszę o przypadki użycia takiej kolekcji (dokładnie co to ułatwia, umożliwia czy przyspiesza). Być może nie za bardzo rozumiem ideę, więc takie wytłumaczenie będzie przydatne, zanim coś więcej powiem (czy ktoś inny powie).
Jasne, już piszę. Rozwiązanie jest dedykowane tylko pod emulatory i idea jest taka.
Tworząc sobie kolekcję dysków ATR, w jednym pliku A8D możesz mieć do 255 obrazów, dzięki czemu szybko i łatwo możesz aktywować wybrany z nich, w menedżerze a następnie uruchomić w emulatorze (tak wiem, że można skojarzyć sobie rozszerzenie z programem i uruchamiać dwu-klikiem :-) )
Plus jest taki, że rozproszone pliki w systemie masz w jednym miejscu pod ręką. Minus jest taki, że emulatory tego formatu nie znają i nie obsługują, więc potrzeba zewnętrzny menadżer do zarządzania nimi. A8D zamontowany raz w D1: emulatora nie potrzebuje podmiany jeśli operujesz na zestawie obrazów w jego wnętrzu. Po prostu podmieniasz aktywny ATR i restartujesz emulator, startuje z nowego obrazu.
W moim przypadku (pracuję teraz ze starymi DOSami i często potrzebuje się przełączać pomiędzy nimi, jak i tworzyć puste pliki/formatowane, zapisywane w innym miejscu od tego z ATRami systemów) usprawnia mi to proces. Nie muszę zmieniać folderów w celu uruchomienia nowego DOS, podmieniać obrazu ATR w emulatorze każdorazowo, gdy potrzebuje się przełączyć na inny system. Ot taki 2MB plik ze wszystkim potrzebnymi mi DOSami mam w jednej całości.
Czasami również przeglądam sobie stare gry, które po wypakowaniu z archiwum mają -naście obrazów ATR i nie wiem, który z nich będzie tym właściwym dla mnie. Czasem się zdarzy, że mam 2-3 ATR do gry bo mi się podobają. Więc mogę stworzyć sobie dedykowaną kolekcję z nimi i mam wtedy tylko 1 plik. Tak wiem, to nadal wada rozwiązania, bo pomimo tego trzeba mieć zewnętrzny menadżer uruchomiony do zmiany aktywnego obrazu. Dla niektórych będzie szybciej i łatwiej podmienić sobie ATR w D1: albo dwu-klikiem odpalić obraz.
I tak np.: - mam kolecję DOS w pliku DOS_Collection.a8d - Keystone Kapers Keystone_Kapers_Collection.a8d (z różnymi loaderami) - Monetzuma's Revenge w jednym pliku A8D (a obrazów jest ciut i trochę ;-) ) - kolekcję wsółczesnych gier jak: ADoom, Mafia, PoP, Laura itp.
Tylko w menedżerze zmieniam aktywny obraz i ładuje to co chciałem. Ot tyle i nic więcej. To nie jest jakiś mega wymyślny mechanizm.
Jaka jest zaleta ponad prostym wsadzeniem tych plików w jeden katalog zamiast w jedno "archiwum"? Poza potencjalną oszczędnością miejsca ale i to niekoniecznie.
@Peri Noid w sumie to nie ma różnicy pod tym kątem. Rozważana jest koncepcja umieszczania ATRów spakowanych algorytmem ZIP, co wtedy da ciut mniej miejsca na dysku. Tylko nie ma się co oszukiwać i czarować, zysk przestrzeni dość mały :-)
Jedynym plusem, gdyby to miało sens i emulatory by to obsługiwały, to po wykryciu obrazu A8D w D1: dostawałbyś szybkie menu, gdzie mógłbyś wybrać dysk startowy. Tyle, że to już pieśń przyszłości i nie mój kawałek tortu, czyli bardziej hobbistyczny projekt w celu zabawy i nauki programowania, plus mała wygoda dla mnie.
a nie lepiej cos takiego, co zrobilem tutaj: ->link<- ? (wiem ze projekt ma ponad dekade.. ale problem braku frontendow dla altirry czy a800 nadal pozostaje otwarty :D )
Masz obrazki, masz szukajke.. wybierasz.. grasz..
aby poudawac w a800 EX to co masz u siebie, potrzebujesz tylko zmienic katalog w a800 EX [Setup Game Directory] (na np katalog z najnowszymi / ze starociami / z fredem / z klonami zybexa .. etc.. ) wiec generalnie takie toto moznaby poczynic dla altirry..
i przelaczasz sie miedzy nimi za pomoca jednego klikniecia we frontendzie..
Ps. juz samo to ze masz rozsiane romy po dysku w roznych miejscach sprawi kiedys ze program w pewnym momencie przestanie byc skuteczny.. i tak ostatnecznie bedziesz musial te romy jakos sensownie poukladac (casus Kaza, ktory rzucil sie na gleboka wode i bedzie do konca zycia sortowal gry na Atari wedlug jego konwencji) :)
musialbym odkopac troche moje source'sy, bo jak pamietam robilem jakies drobne zmiany ok 7/8 lat temu. poszukam i obadam. builda na bank mozna zrobic w windows, bo kieds budowalem wiec i teraz nie powinno byc problemu.