atarionline.pl Generator kopert na dyskietki 5.25' - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 11:05 zmieniony

Na podstawie Generatora okładek kaset stworzyłem generator kopert na dyskietki 5.25. Projekt nie jest jeszcze ukończony, brakuje kilku funkcji i wersji angielskiej, ale można się już nim pobawić.

Wszelkie sugestie są mile widziane.

Link do generatora: ->link<-
    1.  
      Czym ten generator przewyższa inne narzędzia AI?
      Przecież tego typu rozwiązań jest już mnóstwo, wiele z nich jest tematycznych i dedykowanych właśnie do tworzenia okładek, jak VEED.io, Daft Art i inne. W ostateczności można przecież użyć nawet zwykłego GPT-4 czy jakiegokolwiek innego modelu, np. Minimax.
      • 3: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 12:29 zmieniony

Odpowiem ci w dwóch punktach, bo nie chce mi się za bardzo rozpisywać.

1. Użytkownik może zapisywać swoje projekty lokalnie w formacie JSON, co pozwala na późniejsze ich edytowanie lub seryjne generowanie kopert. Dzięki temu można stworzyć spójną, spersonalizowaną kolekcję.

2. Każdy projekt można wyeksportować jako plik PDF w formacie A4, zawierający kopertę. Układ jest zoptymalizowany pod kątem druku – z odpowiednimi marginesami, rozdzielczością 300 DPI i opcją cięcia. Dzięki temu kopertę można łatwo wydrukować na drukarce i wyciąć.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Sep 2025 12:43

Brawo lexx! Generator okładek bardzo mi się przyda. W swoim czasie projektowałem wzorniki z własną grafiką sam i kserowałem, żeby mieć tego na zapas, ale teraz będzie prościej sobie coś przygotować i to do każdej dyskietki osobno. Wielkie dzięki! Na pajacerkę i rekomendacje płatnych programów nie zwracaj uwagi. Jak ktoś chce mieć darmowe i specjalizowane narzędzie pod dyskietki Atari i możliwość kontaktu z autorem narzędzia, żeby je rozwijać, to doceni Twoją robotę.
      • 5: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime11 Sep 2025 13:45 zmieniony

Na pajacerkę i rekomendacje płatnych programów nie zwracaj uwagi.

O jakiej pajacerce mówisz Kaz (Atari 50 Anniversary?). Ten program to nie tylko gry, ale filmy, ciekawostki, manuale, opowieści programistów. Ja rozumiem, że przygotowanie tego musiało sporo kosztować, więc nie mam pretensji że jest to płatny program.

Chyba że miałeś coś innego na myśli.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Sep 2025 14:01

Piotrek, jesteśmy w wątku o generatorze kopert na dyskietki :). Odnoszę się do treści w tym wątku.
      • 7: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime11 Sep 2025 14:50 zmieniony

Acha - nie zauważylem, że odnosisz się chyba do posta 2 - przepraszam - nie doczytałem
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Sep 2025 15:04 zmieniony

Spoko, nie ma żadnego problemu :). A przy okazji znalazłem dyskietkę z taką jedną z kopert szykowanych własnym sumptem w starych czasach (niżej). I tu propozycja dodatku dla Lexxa - żeby można było ustawić pole z informacją o gęstości osobno strony A i B oraz pole jak bootuje dysk. To są praktyczne i przydatne informacje, jak ktoś używa dyskietek na codzień. Do gier może nie, ale do użytków bardzo.
      • 9: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 15:20

Na razie przerabiam układ, bo zjeb... kopertę na odwrót ją zrobiłem. :) Kaz rozrysuj na moim wydruku gdzie jakie mają być dodatkowe informacje.
      • 10: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime11 Sep 2025 15:25

@lexx świetna robota, jesteśmy na dobrej drodze. :)
      • 11: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 15:38

Kaz na tym układzie mi napisz co gdzie ma być.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Sep 2025 15:45

Nie mam jakiś specjalnych preferencji. Może być na górze. Pola oczywiście opcjonalne, bo nie każdy będzie takie coś potrzebował. Dla mnie byłoby fajne do użytków.
      • 13: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 16:03

Taki układ coś dodać coś zmienić.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Sep 2025 16:22

Pięknie. Boot i datę to bym zostawił jako pole do samodzielnego wypełnienia, ale nie upieram się.
    2.  
      @ lexx
      Dzięki, tyle mi wystarczy, sam chętnie skorzystam.
      • 16: CommentAuthorlexx
      • CommentTime11 Sep 2025 18:18 zmieniony

Tabelka informacyjna jest już zrobiona, układ koperty poprawiony można testować.
      link do generatora kopert ->link<-
      • 17: CommentAuthorlexx
      • CommentTime12 Sep 2025 06:18

Dodałem dział szablony do generatora oraz nową uniwersalną okładkę ATARI , którą można edytować po jej wybraniu.

• 18:

CommentAuthorsun
      • CommentTime12 Sep 2025 08:45

i... standardowo czekam na generowanie atr do wypalenia na takim dyskietku :)
      ale tak już na poważnie, nie ten wątek ale... skoro jest xex nagrywający kasetę to może warto pomyśleć o xex nagrywającym dyskietkę?
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime12 Sep 2025 10:37

Ja myślę, że warto jeszcze zrobić więcej szablonów kopert, dla konkretnych marek dyskietek (verbatim/basf/fuji/sony itp). Jak coś po weekendzie mogę skany po weekendzie zrobić
      • 20: CommentAuthorlexx
      • CommentTime14 Sep 2025 13:45 zmieniony

Wersja 5.4.8
      1 dodałem numer zestawu + pełna stylizacja, można numer pokazać na przodzie i tyle koperty + osobne pozycjonowanie.
      2. Dodałem ukrywanie przycisku "Szablony" podczas przewijania, ponieważ przeszkadzał w projektowaniu, gdy był widoczny.
      3. Dodano język angielski.
      4. Dodano alfabetyczne sortowanie listy gier i programów.
      • 21: CommentAuthorlexx
      • CommentTime14 Sep 2025 22:40 zmieniony

Wersja 5.9.0
      1. Dodano nowy układ listy gier i programów, który umożliwia wybór układu podzielonego na strony A i B, zamiast jednej listy.
      2.Dodano kategorie w szablonach, co ułatwi w przyszłości sortowanie i zarządzanie nimi.
      3. Dodano opcję wyświetlania listy plików przód tył
      4. Dodano opcję kopiowania z listy A do B i z B do A, ale tylko przy wybranym układzie listy na dwie strony. W innym przypadku przyciski są ukryte.
      • 22: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime15 Sep 2025 21:26

No i fajnie. Nawet CORIelectroni jest na TAK :).
      Tak tylko z całym szacunkiem dla ogromu pracy, przypomnę nieśmiało o formacie 3,5`
      Gdyby się dało to zrobić to czkać sztuczną inteligencję. ;)
      • 23: CommentAuthorlexx
      • CommentTime15 Sep 2025 22:56 zmieniony

Formatu 3.5 nie będzie, bo to nie ma sensu – co można zmieścić na takiej naklejce? Grafika, tytuł i tyle. Taką naklejkę można zrobić w dowolnym prostym programie graficznym. Może kiedyś, jak będę się bardzo nudzić, to dorobię. :)

A tak przy okazji, dodałem w ustawieniach gradient dla tła dla przedniej i tylnej strony okładki.
      • 24: CommentAuthorlexx
      • CommentTime16 Sep 2025 12:34 zmieniony

55 okładek oryginalnych kopert zostało odtworzonych i dodanych do szablonów.
      • 25: CommentAuthorlexx
      • CommentTime18 Sep 2025 16:58 zmieniony

Wersja 5.9.8
      1. Dodane precyzyjne ustawienie grafiki na przodzie i tyle koperty, bez konieczności męczenia się z suwakami, aby ustawić grafikę na okładce.

2. Dodano wyszukiwarkę szablonów, teraz wpisujemy np. "verbatim" i pokazują się nam wszystkie koperty verbatim.

• 26: CommentAuthorlexx
      • CommentTime18 Sep 2025 23:48 zmieniony

Wersja 5.6.0
      1. Dodano edytor tekstowy umożliwia formatowanie tekstu na tylnej stronie koperty.

2. Dodano automatyczny obrót podglądu, gdy wchodzi się w edycję tylnej strony koperty.

• 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime19 Sep 2025 01:20

Dziękuję.
      • 28: CommentAuthorlexx
      • CommentTime1 Oct 2025 06:24 zmieniony

Wersja 5.7
      1. W szablonach dodałem opcję pobierania XEX, ATR, ZIP, co umożliwia szybkie nagranie dyskietki po wydrukowaniu koperty oraz kopiowanie linku do wybranego szablonu.
      2. Do tekstu na tylnej stronie koperty dodałem PERSPEKTYWĘ 3D, aby łatwiej można było dopasować tekst do grafiki.
      3. Dodałem możliwość regulacji odstępów między literami i wierszami tekstu.
      4. Dodano gradient wielokolorowy dla tła okładki z przodu i z tyłu.
      5. Doszło 10 oryginalnych nowych kopert.
      • 29: CommentAuthorlexx
      • CommentTime1 Oct 2025 18:03 zmieniony

Wersja 5.8
      Dodałem funkcję cofania zmian, ponieważ frustrowało mnie, gdy coś się zje.. i trzeba było zaczynać wszystko od początku.

Dostępne skróty:
      Cofnij (Undo):
      Ctrl + Z (Windows/Linux)
      Cmd + Z (Mac)
      Ponów (Redo):
      Ctrl + Y (Windows/Linux)

Ctrl + Shift + Z (Windows/Linux/Mac)
      Cmd + Shift + Z (Mac)

lub w panelu.

2. Dodano obrót o 180 stopni na oderwanym podglądzie.
      3.Blokada listy plików: gdy już wprowadzimy pliki, możemy ją zamknąć, aby lista nie przeszkadzała.
      • 30: CommentAuthorlexx
      • CommentTime2 Oct 2025 07:55 zmieniony

Wersja 6.0
      1.Dodano galerię szablonów, nowy układ GRID wybierany w panelu z szablonami. W galerii można wybrać projekt do edycji w generatorze kopert.
      • 31: CommentAuthorlexx
      • CommentTime2 Oct 2025 14:50 zmieniony

Galeria skończona + dla ćwiczeń animacja PACMANA I duszków z możliwością wyłączenia :)
      Link : ->link<-
      • 32: CommentAuthorZuluGula
      • CommentTime2 Oct 2025 15:21

Jaki papier (i gramature) polecacie na te koperty? Czy koperty były robione z jakiegoś innego materiału? Cos mi sie kojarzy coś w stylu Tyvek.
      • 33: CommentAuthorlexx
      • CommentTime3 Oct 2025 10:04 zmieniony

@ZuluGula Ja korzystam z papieru fotograficznego specjalnie przeznaczonego do mojej drukarki.
      • 34: CommentAuthorlexx
      • CommentTime3 Oct 2025 10:06 zmieniony

Generator kopert skończyłem i został przeniesiony pod adres disk.ataricovers.com link: ->link<-
      • 35:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime3 Oct 2025 10:20

Ja drukuję sobie na zwykłym papierze. Takim najzwyklejszym, biurowym. Byle nie pylił to jest dobry.
      • 36:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Oct 2025 19:15

Ja również drukuję na zwykłym papierze do drukarki biurowej. Takie koperty są lżejsze (jak się ma sporo dyskietek to waga zaczyna mieć znaczenie) i dla mnie wystarczająco sztywne.