Z tego, co się zorientowałem, kilka osób tutaj w ostatnim czasie nabyło monitory LCD, ale też i przegląda ich parametry. W takim razie zapytam, czy ktoś spotkał się z jakimś modelem LCD obsługującym standard NTSC-N, czasami nazywany NTSC-50. Był on używany w Ameryce Południowej i był wykorzystany do podłączenia np. Atari ST w wersji PAL do monitora NTSC. Był on również możliwy natywnie do odbioru sygnalu z Apple II Europlus, z wyjścia na PCB niezależnie od wyjścia kodera PAL, co pozwalało na podłączenie 2 monitorów w różnym standardzie TV. Z tego, co wiem, większość analogowych TV z systemem NTSC dawała się wyregulować pokrętłem Vertical Hold tak, aby odbierała ten sygnał. No ale dziś mamy monitory LCD, więc zastanawiam się, czy jakiś model ma taką funkcjonalność?
Istnieją, zwą się multisync. Szukaj monitorów lub telewizorów multisystemowych, które akceptują sygnały CVBS / composite / komponent i mają ustawienia PAL/NTSC, czasem da się modyfikować przetwarzanie sygnału.
Nie mam stuprocentowej pewności, ale sprawdził bym to : ->link<-
Dzięki za podpowiedź, a czy ktoś zna może inne? Powiem szczerze, że mam uczulenie na monitory Samsunga jeszcze z dawnych lat. Tu znalazłem ciekawą stronę ze starszymi monitorami, które pracują z 15 kHz. Może komuś się przyda. ->link<-
Znalazlem Lenowo T22i ktos moze mial z nim stycznosc ? ->link<-