atarionline.pl Potrzebny schemat do kontrolera zewnetrznego flopa ST - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorQuadroFan
      • CommentTime25 Sep 2025 23:01 zmieniony

Po 30 letniej przerwie zabrałem się do przywracania "do życia" sprzętom, które zgromadziłem ( a jest ich ogrom ). ST-usie, XT-usie, Amstrady, Spectru-sie itd.
      W tym momencie chcę odbudować i przywrócić do działania zewnetrzną stację 3,5. Nie mam do niej schematu. Nie wiem z jakim napędęm to działało.
      Jeśli macie wiedzę, której mi brakuje to proszę o pomoc.
      Dziekuję
      • 2: CommentAuthorZenon
      • CommentTime26 Sep 2025 13:22 zmieniony

Schemat stosunkowo prosto odrysować można wg połączeń na płytce, tyle że jest to pracochłonne
      Układy TTL zasilane są +5V, napęd +5V, +12V. Opis zasilania jest na płytce przy przewodach niebieski, biały, czerwony.
      Procesor 8048 ma w sobie oprogramowanie, pozostałe układy to standardowe bramki TTL. Taśma to też nic trudnego, połowa pinów zwarta jest do masy, pozostałe to standard i można porównać z innymi schematami jak to powinno być. Procesor pełni rolę całego sterownika, inne układy są tylko buforami. Dwa gniazda zapewne łączone są równolegle z sobą, przełącznik, układy filtrujące napięcie, ot, układ bajka.
      Układy na płytce. Zaprogramowany procesor 8048, 74LS74 dwa przerzutniki typu D, 74LS04 sześć negatorów, 74LS38 cztery dwuwejściowe bramki NAND z otwartym kolektorem.
      Nie widać prostownika, stabilizatora więc wychodzi na to że przez gniazdo do płytki doprowadza się już stabilizowane stałe napięcia +5V, +12V.
      Płytka zasilana jest tylko +5V, napęd obydwoma napięciami
      Omomierz do ręki, sprawdzać połączenia i rysować.
      A może ktoś ma schemat więc roboty mniej.
      • 3: CommentAuthorQuadroFan
      • CommentTime26 Sep 2025 16:39

Poczekam na Atarowca, który podzieli się posiadanym schematem.
      Zasilanie typowe jak do SF 314, SF 354 dlatego na płytce nie ma stabilizatorów.
      Na "nowszych", "młodszych" płytkach nie występuje procesor z otoczeniem bo napędy to zawierają. Stąd moje pytanie o typ/model napędu.
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Sep 2025 17:57

SF514 to to nie jest bo ta stacja nie ma żadnej elektroniki na pokładzie płytki.
      • 5:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Sep 2025 04:33 zmieniony

Wygląda na jakieś komodorowskie trzewie.. nie warto ruszać :-)
      • 6: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime29 Sep 2025 13:14

Kontroler zdecydowanie wygląda, że jest od ST.
      Być może służył do odczytu/zapisu dyskietek Maca.
      • 7: CommentAuthorQuadroFan
      • CommentTime15 Nov 2025 21:51 (1 godzinę temu)

Odszukałem i wiem, że jest to kontroler pierwszej wersji stacji ATARI SF354 pracujacy z napędem CHINON F-353AT.