CommentTime25 Sep 2025 23:01 (4 dni temu) zmieniony
Po 30 letniej przerwie zabrałem się do przywracania "do życia" sprzętom, które zgromadziłem ( a jest ich ogrom ). ST-usie, XT-usie, Amstrady, Spectru-sie itd. W tym momencie chcę odbudować i przywrócić do działania zewnetrzną stację 3,5. Nie mam do niej schematu. Nie wiem z jakim napędęm to działało. Jeśli macie wiedzę, której mi brakuje to proszę o pomoc. Dziekuję
CommentTime26 Sep 2025 13:22 (3 dni temu) zmieniony
Schemat stosunkowo prosto odrysować można wg połączeń na płytce, tyle że jest to pracochłonne Układy TTL zasilane są +5V, napęd +5V, +12V. Opis zasilania jest na płytce przy przewodach niebieski, biały, czerwony. Procesor 8048 ma w sobie oprogramowanie, pozostałe układy to standardowe bramki TTL. Taśma to też nic trudnego, połowa pinów zwarta jest do masy, pozostałe to standard i można porównać z innymi schematami jak to powinno być. Procesor pełni rolę całego sterownika, inne układy są tylko buforami. Dwa gniazda zapewne łączone są równolegle z sobą, przełącznik, układy filtrujące napięcie, ot, układ bajka. Układy na płytce. Zaprogramowany procesor 8048, 74LS74 dwa przerzutniki typu D, 74LS04 sześć negatorów, 74LS38 cztery dwuwejściowe bramki NAND z otwartym kolektorem. Nie widać prostownika, stabilizatora więc wychodzi na to że przez gniazdo do płytki doprowadza się już stabilizowane stałe napięcia +5V, +12V. Płytka zasilana jest tylko +5V, napęd obydwoma napięciami Omomierz do ręki, sprawdzać połączenia i rysować. A może ktoś ma schemat więc roboty mniej.
Poczekam na Atarowca, który podzieli się posiadanym schematem. Zasilanie typowe jak do SF 314, SF 354 dlatego na płytce nie ma stabilizatorów. Na "nowszych", "młodszych" płytkach nie występuje procesor z otoczeniem bo napędy to zawierają. Stąd moje pytanie o typ/model napędu.