atarionline.pl TV LCD LG 20LC1R, pierwsze wrażenia - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthortonual
      • CommentTime11 Oct 2025 18:58 (3 godzin temu) zmieniony

Na początku był kineskopowy telewizor CRT SONY Trinitron 14 cali i chodź wzorowo współpracował z Atari, szybko przekonałem się, że ostrzał z działa elektronowego nie pozwoli na dłuższe sesje. Żal bo klasyk to zacny, ale chciałem pograć dłużej niż 30min bez bólu głowy...

Stąd zmiana przyszła na telewizor LCD 4:3, 640x480.

Model wypatrzyłem na OLX - spełniał wymagania: proporcje 4:3, wejścia SCART, SVIDEO, przekątna <= 20 cali. Kupiłem w ciemno.
      Kabel DIN-5 > S-Video wspierającym rozdzielenie luminacji i chromy (także wiązka audio oddzielne dla minimalizacji zakłóceń) daje obraz bardzo satysfakcjonujący.
      Spore możliwości regulacji: m.in: ostrość, temperatura koloru (też indywidualnie RGB), wielopasmowy equalizer.

Karta produktu:
      ->link<-

Instrukcja obsługi:
      ->link<-

Z ciekawych układów na pokładzie odpowiadających za konwersje sygnału analogowego na cyfrę i przetwarzanie są min:

DCDi (Directional Correlation Deinterlacing) poprawia obraz wideo, używając techniki usuwania przeplotu z korekcją ruchu, która nie generuje artefaktów w ruchomych obrazach oraz postrzępionych krawędzi. Wypełnia przerwy spowodowane przez interpolację, śledząc przejścia krawędzi.

Digital Comb Filter
      DCF (Digital Comb Filter) cyfrowy filtr grzebieniowy oddzielający sygnały luminacji i chrominacji dzięki czemu eliminowane są efekty "pełzania"krawędzi i efekty "tęczowe". Zwiększona rozdzielczość pozwala na wyraźneoddzielenie granic barw, dzięki czemu wyświetlany obraz jest bardziej stonowany,czysty i naturalny.

Podczas ruchu obraz jest wyraźny, ostry nie rozmazuje.
      Dźwięk w miarę czysty z lekkim tłem (do Atari użyty zasilacz "Huawei"), bardzo dobre basy.

Wady:
      - 20 cali jednak jest to dużo i trzeba dobrze się "oddalić"
      - Na niektórych grach np. Blue Max, w lewym dolnym rogu ekranu (scroll izometryczny rzeki ) "podskakują" 2, 3 pixelowe "artefakty", nie mam pojęcia skąd to się bierze)
      • 2: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime11 Oct 2025 20:06 (2 godzin temu)

Hey, dlaczego akurat taki ? Czy 17 w stylu lg m1721a nie bedzie lepsze do atarynki ?
      • 3: CommentAuthortonual
      • CommentTime11 Oct 2025 20:32 (1 godzinę temu)

@druzil28, stąd właśnie info o LG 20LC1R aby samemu móc zdecydować, który jest lepszy wg. indywidualnych potrzeb. Jakbyś miał okazję testować LG m1721a, podziel się wrażeniami.