atarionline.pl Sztywne przewody od joysticków - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzijacek
      • CommentTime13 Oct 2025 08:42

Cześć, dorwałem ATARI 2600 z oryginalnymi joystickami i pierwszy raz spotkałem się z przewodami, które są tak sztywne, że po odgięciu pozostają twardo w ułożonym kształcie. Joysticki były nimi owinięte i jak je odwijałem, to tak jakbym odwijał kawał dość grubego miedzianego drutu.

Zakładam, że to czas zrobił swoje, ale ciekawi mnie czy to częsta przypadłość.
      • 2: CommentAuthorCaesar
      • CommentTime13 Oct 2025 08:50

Cześć, ja mam w swoich ponownie. Nawet przez chwilę myślałem, że ktoś specjalnie wymieniał na takie sztywne.
      • 3: CommentAuthorzijacek
      • CommentTime13 Oct 2025 09:36

Czyli pewnie w jakichś seriach dali za mało substancji "zwiotczającej" do izolacji.
      Szkoda, bo to eliminuje je z uzytku. Sam joye są jak nówki, trzeba będzie pomysleć o wymianie przewodów.
      Swoją drogą ma ktoś namiar, gdzie można kupić kable nadające się do wszelkich joysticków / padów? Chodzi o same przewody bez wtyczek. Mam też kilka padów, w których przydałoby się wymienić przewody. Jak już gdzieś spotkam to na ogół są za grube i za mało wiotkie.
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime13 Oct 2025 10:36

Takie kable można bez problemu kupić na Ali. Kosztują niewiele, tylko trzeba chwilę poczekać na transport. Pojawiają się też na Allegro ale oczywiście za wyższą cenę.
      • 5: CommentAuthorzijacek
      • CommentTime13 Oct 2025 10:55

Tak, tylko chodzi o to żeby nie kupić czegoś co wygląda na ok, a okaże się, że wcale takie nie jest. Może po prostu ktoś już kupował i wie, które są dobre.
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime13 Oct 2025 11:48

Ja kupowałem. Ale w żaden sposób nie jestem w stanie ci odpowiedzieć, czy są miękkie według twoich kryteriów - mogą być zupełnie inne od moich. Podobne do kabli w innych moich joyach czy myszki od ST (takiej z epoki).
      • 7: CommentAuthorpigula
      • CommentTime15 Oct 2025 07:32

Kupuje nagminnie na Alli i tam przewody są miękkie - bo jest to dla mnie tańsza pozyskiwanie przewodów do naprawy magnetofonów i joystickow niż kupowanie przewodu na metry :)
      • 8: CommentAuthorw1k
      • CommentTime15 Oct 2025 07:49 zmieniony

deleted:)
      • 9: CommentAuthorzijacek
      • CommentTime15 Oct 2025 19:35

@pigula: rozumiem, że kupujesz przewody z końcówkami? Też się w sumie ku temu skłaniam, ale do róźnych zastosowań fajnie byłoby mieć też przewód na metry, choby po to, żeby zrobić trochę dłuższy kabelek.
      • 10: CommentAuthorBanan
      • CommentTime15 Oct 2025 21:57

pierwsze z brzegu:

->link<-
      opis: Przewód zakończony gniazdem D-SUB 9, może służyć jako zestaw naprawczy do joysticków czy padów, które mają uszkodzony przewód. Długość 1,5m.
      Kabel posiada wszystkie 9 przewodów.

można też kupić przedłużacz do joysticka i obciąć z jednej strony gniazdo. wtyczka zostaje, z drugiej goły przewód. 3 metry powinny wystarczyć :)

->link<-