atarionline.pl Atari 1050 - Track Display & Write Protect - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime25 Oct 2025 14:19 (3 godzin temu) zmieniony

Witam
      Wracając do zdrowia po chorobie z nudów zrobiłem coś takiego:

Płytka do stacji Atari 1050

Funkcjonalność:

Wyświetlanie numeru stacji i numeru ścieżki

Automatyczne załączanie blokady zapisu w momencie zamykania dźwigni dyskietkiWłączanie lub wyłączanie blokady zapisu niezależnie czy dyskietka jest fizycznie zabezpieczona wycięciem na obudowie dyskietki. Przełączanie następuje poprzez przycisk na przednim panelu obudowy stacjiPrzełączanie numeru stacji (od 1 do 4) poprzez przycisk na przednim panelu obudowy stacjiRestartowanie stacji również poprzez przyciskOpcjonalnie sterowanie do ośmiu systemów po zamontowaniu odpowiednich płytek rozszerzających systemy (np. turbo) także poprzez przycisk
      --------------------------------------------------------------
      Sterowanie jest proste - mamy do tego TYLKO JEDEN przycisk.

Naciśnięcie i trzymanie od 0,5 do 2 sek. - włączanie lub wyłączanie protect dyskietki

Trzymanie przez 2 - 4 sek. - przełączanie numeru stacji (numer stacji wyświetlany jest na pierwszej pozycji wyświetlacza - pozostałe cyfry sygnalizują numer ścieżki). Numery stacji przełączane są kolejno.

Trzymanie od 4 do 6 sek. - Przełączanie zabudowanych systemów operacyjnych (też kolejno od 1 do 8) pokazując ich numery przez niecałe 2 sek (OS1, OS2 itp.)

Trzymanie od 6 do 10 sek. powoduje efekt wyłączenia i ponownego włączenia stacji włącznikiem

Nie stosowałem zapamiętywania numeru stacji i systemu ale jeżeli będzie taka potrzeba to mogę o tę funkcjonalność rozbudować.
      =============================================================

Montaż to sześć kabelków do układu 6532 i jeden do układu resetu (u mnie U4 - NE555).
      Przedni panel drukowany jest na drukarce 3d - filament Fiberlogy kolor Vertigo.
      Płytka nakładana jest na goldpiny kabli idących do napędu (do czujników).
      Do tej płytki dopiero wpinamy kabelki od napędu.
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime25 Oct 2025 17:30 (3 minut temu)

Fajne. Aż się prosi, żeby to z jakimś turbo jeszcze pożenić. Sugerowałbym dorobić zapamiętywanie ustawionego numeru stacji, gdybym to u siebie zakładał t bym chciał mieć taką funkcjonalność.

PS. Są dwa modele frontów do 1050, nie są wymienialne. Jakby ktoś chciał sobie robić.
      • 3: CommentAuthormateoos
      • CommentTime25 Oct 2025 17:32 (42 sekund temu)

O! Właśnie tego potrzebuję. Jak to zdobyć?