Nadal bawię się na swoim Atari 800XL po długiej przerwie i chętnie poznaje jego tajniki jak i współczesne udogodnienia.
Po spędzeniu czasu z Altirra i zabawie SpartaDOS X w U1MB i SIDE3 chciałbym te drugie nabyć do swojego fizycznego sprzętu.
I tutaj pojawia się problem, ponieważ SIDE3 nie jest już produkowane a ja nie mam zdolności elektronicznych aby sobie coś takiego złożyć. Zwracam sie za tem do Was z wielką, ogromną prośbą. Czy jest ktoś kto mógłby mi taki kartridż wraz z obudowa złożyć?
Gdyby istniała możliwość w wersji 3.3 ale i wcześniejszymi nie pogardzę wcale :)
A może jest ktoś, kto posiada na zbyciu taki kartridż i chętnie by go sprzedał? Oczywiście w pełni sprawny i w bardzo dobrym stanie wizualnym? Też jest to opcja, na którą jestem otwarty.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Muszę cos o subcart poczytać bo go nie znam. Mam AtatiMax Flash 8MBit i programator, wiec nie wiem, czy to ta sama klasa?
Co do IDE+ to w pierwszej kolejności je chciałem ale tez nie ma ofert kupna. Wznowienie produkcji to rzecz pewna? I wiesz może o jakim czasie tutaj mówimy?
CommentTime25 Oct 2025 22:06 (2 godzin temu) zmieniony
Mogę Ci odsprzedać swój, prawie nie używany. Niestety na moim Atari, to nie działa. A u kolegi śmiga, jak miło. Jak jesteś z Warszawy, to możemy nawet się umówić na próbę, nie chcę żebyś był niezadowolony z zakupu, tak jak ja byłem. Po prostu się okazało, że z niektórymi Atarkami, to nie działa. Producent nie jest w stanie powiedzieć, z którymi i dlaczego.
@George chętnie bym odkupił i przetestował. Ewentualnie jak sie zgodzisz,gdyby nie działało, na odsylke (koszt po mojej stronie) to wchodzę na ciemno :)
Pytanie jaki tam jest firmware? Bo wiem, ze 1.3 (jak czytalem) powinien działać na 2szystkixh, jest uniwersalny. Ponoć problemy były z nowszym, tym chyba w wersji 2.3
Tylko do subcart za bardzo nie widzę ROMow na stronie SDX. Jakie formy akceptuje Subcart? Widzę, ze na Słowacji sa jeszcze produkowane i można rozbudowac je dosc łatwo o emulator stereo :)
@as IDE+ to typowy interfejs dyskowy i tyle. A ja wlasnie najbardziej poszuje interfejsu dyskowego. Ciężko dzisiaj znaleźć a jak pojawi się aukcja z używanym, to jakiś kosmos cenowy. Dlatego poszukiwać zacząłem kartów. Zwłaszcza, ze wcześniej mogłem zaznajomić sie z ich konfiguracja na emulatorze :D
SIDE ma dedykowany ROM na SDX więc problemów za bardzo nie ma. Ale jak IDE+ bedzie to pewnie kupie. Do tej pory muszę jednak wybrać, SIDE czy SubCart. SIDE już.umiem obsłużyć (jeśli zadziała na mej atatarynie)
@George myślę,ze zaczniemy na start z SIDE3 od Ciebie. Tak, normalnie wygeneruje Ci kod do paczkomatu inPost i nadasz a zapłacę forma, która uzgodnimy i będzie Ci pasować. Ja jestem z Wrocławia.