bardzo dobra gra, którą bardzo dobrze zapamiętałem z dzieciństwa. W komentarzu do filmu adamKa27 słusznie zauważył, że "gra miała jedną poważną wadę - za dużo błysków ekranu. Zawsze po dłuższej rozgrywce napitalały mnie od tego oczy i głowa." - dokładnie też to pamiętałem, że za dzieciaka bardzo duże emocje trzymały przy mrugającym ekranie a potem oczy wypływały od tych wszystkich kosmicznych błysków.
Stąd pomyślałem, że dzięki funkcjom debugowym Altirry można bardzo łatwo namierzyć kod odpowiadający za błyski ekranu i go skorygować i tak stworzyłem kilka wersji "epilepsy friendly" ;)
Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_black.atr - błyska na czarno czyli w ogóle :) Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_02.atr - błyska najciemniejszym szarym Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_30.atr - błyska "atarowskim brązowawym"
02 i 30 w nazwie to nry użytego koloru.
Jak ktoś chce inny z atarowskich kolorów to w hexedytorze wystarczy wyedytować jeden z załączonych plików i pod offset $44EA wpisać nr koloru z atarowskiej palety.
DLa ciekawych w powyższych plikach zmiana polega na podmianie wyboru koloru będącego w RAM pod adresem AEA7 z: LDA RAMLO,X na: LDA #$wartość koloru czyli wartość na sztywno zamiast spod indeksu