atarionline.pl The Last Start Fighter bez epilepsji - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime5 Nov 2025 19:34 zmieniony

Ostatnio na kanale YT Atari Retro Fana pojawił się filmik z The Last Star Fighter

bardzo dobra gra, którą bardzo dobrze zapamiętałem z dzieciństwa.
      W komentarzu do filmu adamKa27 słusznie zauważył, że "gra miała jedną poważną wadę - za dużo błysków ekranu. Zawsze po dłuższej rozgrywce napitalały mnie od tego oczy i głowa." - dokładnie też to pamiętałem, że za dzieciaka bardzo duże emocje trzymały przy mrugającym ekranie a potem oczy wypływały od tych wszystkich kosmicznych błysków.

Stąd pomyślałem, że dzięki funkcjom debugowym Altirry można bardzo łatwo namierzyć kod odpowiadający za błyski ekranu i go skorygować i tak stworzyłem kilka wersji "epilepsy friendly" ;)

Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_black.atr - błyska na czarno czyli w ogóle :)
      Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_02.atr - błyska najciemniejszym szarym
      Last Starfighter, The (1984)(Atari)(US)(beta)_lowblink_30.atr - błyska "atarowskim brązowawym"

02 i 30 w nazwie to nry użytego koloru.

Jak ktoś chce inny z atarowskich kolorów to w hexedytorze wystarczy wyedytować jeden z załączonych plików i pod offset $44EA wpisać nr koloru z atarowskiej palety.

DLa ciekawych w powyższych plikach zmiana polega na podmianie wyboru koloru będącego w RAM pod adresem AEA7 z:
      LDA RAMLO,X
      na:
      LDA #$wartość koloru
      czyli wartość na sztywno zamiast spod indeksu

Mam nadzieję, że uchroni to komuś wzrok. ;)
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime5 Nov 2025 22:40

I że nie odgryzie sobie języka :)
      • 3: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime5 Nov 2025 22:59

A może zrobisz wersję dla pro-gamerów redbullowców, która będzie błyskać dużo częściej i dużo mocniej?
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Nov 2025 23:29

A co tam się ograniczać. Niech cały czas błyska, non stop na biało.
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 Nov 2025 07:44

To może od razu niech będzie zmiana co ramkę... Albo lepiej, cały czas na biało!
      • 6: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime6 Nov 2025 15:01

to może tradycyjnie zrobić listę gier "błyszczyków" które radośnie i często błyskają i migają ekranami (w sposób mniej lub bardziej profesjonalny) powodując ślinotok i palpitację u zaciętych graczy ja wchodzę ze : speedmaza , james bond
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Nov 2025 15:24

Roeoender - dodaję do archiwum gier, dzięki.
      • 8:

CommentAuthormav
      • CommentTime6 Nov 2025 19:58

Można dodać więcej wzorów, po których "myśliwce" latają?
      Poza tym gra bardzo, bardzo dobra. Błyskanie mi nigdy nie przeszkadzało.
      • 9: CommentAuthortakron27
      • CommentTime7 Nov 2025 10:41

;-P a to nie błyska głównie wtedy, jak obrywamy? no, to czeba umieć tak latać żeby nie dostać. mi również w tej grze błyski nie dokuczały, a akurat ta giera była jedną z ulubieńszych.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Nov 2025 11:20

Mnie też błyskanie nie przeszkadzało, ale może faktycznie komuś z problemem zdrowotnym może szkodzić lub przeszkadzać. Nic nie tracimy przez to, że takie wersje powstały, bo to nie jest tak, że poprzednie wersje znikają, więc nie ma o co się czepiać.

takron27:

o, to czeba umieć tak latać żeby nie dostać.

Nie wystarczy dobrze latać, żeby uniknąć błyskania ekranu po trafieniach. Gra wprowadza element pewnej bezwładności i powolności naszego myśliwca, więc po pierwsze nie da się w 100% uniknąć trafień przeciwnika. Szczególnie, gdy wrogowie nadlatują zza myśliwca. Ponadto może się zdarzyć podczas walki, że trzeba z niej wyjść i polecieć do gwiazdy po naprawę albo energię - i podczas wyświetlania mapy wrogowie mogą nas ostrzeliwywać (błyskać). A uszkodzenia takie jak niemożność strzelania są losowane i wtedy też jesteśmy przez chwilę bezbronni i wystawieni na ostrzał (błyskanie). No i niektórzy mają inną taktykę niż najpierw rozprawić się z myśliwcami, a potem niszczyć miasta, tylko od razu rzucają się na miasta i ignorują ostrzał, bo potem mają o wiele mniej myśliwców do zestrzelenia. Błyskanie może więc być obecne w grze niezależnie od tego jak dobrze latasz.

-
      • 11:

CommentAuthormav
      • CommentTime7 Nov 2025 12:11

Ewentualnie błyskanie podczas WARPu pomiędzy planetami można byłoby ograniczyć, ale faktycznie podczas walki jest to wartość dodana MOIM ZDANIEM :)
      • 12: CommentAuthorurborg
      • CommentTime7 Nov 2025 14:37 zmieniony

Dzięki. To ja własnie w komentarzach pisałem o tych błyskach. Ja w tą grę sporo grałem za dzieciaka. Nigdy nie miałem problemów z epilepsją, ale po godzinie gry już odczuwałem zmęczenie wzroku, a nawet miewałem przekrwione białka i nieraz ból głowy. To migotanie męczyło wzrok. Jak znajdę chwilę to przetestuję.
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Nov 2025 15:04

mav:

Ewentualnie błyskanie podczas WARPu pomiędzy planetami można byłoby ograniczyć

Jak?

mav:

podczas walki jest to wartość dodana MOIM ZDANIEM :)

Moim zdaniem też, ale tak jak pisałem - są pewnie osoby, dla których może to być nieprzyjemne. Pograłem chwilę w wersję bez tych błysków - i dalej jest ok (pozostaje drganie ekranu i dźwięki).
      • 14: CommentAuthorurborg
      • CommentTime7 Nov 2025 16:54

Dzięki wielkie Roender. Przetestowałem te spatchowane wersje i mega mi sie micha teraz cieszy :). Bo to jedna z moich ulubionych gier na małe Atari. Jak będę miał trochę więcej czasu to sobie to odpalę na dużym telewizorze w salonie i przejdę na najwyższym poziomie trudności :) W oryginalną już pewnie nigdy nie zagram, podobnie jak wiem że już nigdy nie zagram w Moon Patrol odkąd wyszło genialne Moon Patrol Redux. Wersje z redukcją migotania na szaro i czerwono wyraźnie mniej dają po oczach niż oryginał. Estetycznie ta wersja czerwona chyba lepsza. Osobiście jednak ta zupełnie nie migocząca najbardziej mi podpasowała. I tak ekran się trzęsie, są dzwięki, widać smugi laserów i wybuchy. Szczerze powiedziawszy jak wszystko nie migocze lepiej można docenić jak fajnie w tej grze zrealizowano graficznie efekt trafiania przez wrogie statki.
      • 15:

CommentAuthormav
      • CommentTime7 Nov 2025 20:41

@Kaz - nie mam pojęcia :D ja tylko zasugerowałem lepszym od siebie, co ewentualnie można byłoby jako kompromis przyjąć, pomiędzy "nic nie zmieniać" a "chcę coś zmienić, więc niech będzie tylko to" ;)