atarionline.pl Czasopisma komputerowe - wymiana - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime17 May 2010 19:05 zmieniony

Kolekcjonerom starych czasopism o tematyce komputerowej i komputerowo-growej chciałbym zaproponować zorganizowanie na forum jakiejś formy handlu wymiennego.

Na początek - moje spisy:
      ->link<-

Jestem zainteresowany przede wszystkim wymianą, ale jeśli ktoś będzie zainteresowany tylko sprzedażą to równie chętnie bym uzupełnił braki drogą kupna.
      • 2: CommentAuthorrekk
      • CommentTime17 May 2010 19:05

galu, widzę że posiadasz w swoich zbiorach czasopisma, których próżno szukać w skanach. Czy jest możliwość, byś zeskanował brakujące pisemka i udostępnił je? Swoją drogą to w ten weekend jadę w moje dalekie strony rodzinne gdzie podobno jest pokaźny zbiór czasopism komputerowych z lat 80-tych i 90-tych. Co tam znajdę to zabiorę, czego nie znajdę na tym portalu lub na retroreaders to zeskanuję i udostępnię. Poza tym mam dostęp do porządnego, szybkiego skanera A3 więc mogę pomóc w skanowaniu :-)
      • 3:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime17 May 2010 20:05

Które czasopisma masz na myśli (do zeskanowania)? Ze skanowaniem jest problem bo nie mam odpowiedniego sprzętu / nie chce mi się :) Takie rzeczy jak Komputer 1992-1993 nie nadają się do skanowania na domowym sprzęcie z uwagi na fakt, że są klejone a nie zszywane.
      • 4: CommentAuthorrekk
      • CommentTime17 May 2010 20:05

galu, mam na myśli kilka numerów Mikroklanu, Amigera, Horyzontów Techniki, Amiga Computer Studio, w sumie ok. 10 numerów, których nie ma w formie "elektronicznej". Fajnie by było, gdybyś się skusił do ich zeskanowania lub je udostępnił by to zrobić :-) Co do mojego wypadu, jeśli wpadnie mi coś czego nie masz w zbiorach, to bez problemu Ci to dam, ja kolekcjonuję tylko skany :-)
      • 5: CommentAuthorPiesiu
      • CommentTime17 May 2010 21:05

Ze spisu wynika, że zbierasz również pisma pecetowskie, mam sporo starych (z lat 90-tych) Enterów, PC Kurierów, itp., często w bdb stanie, jeśli byłbyś zainteresowany to chętnie wymienię się na magazyny 8/16 bitowe np. Bajtki, Mikroklany, Top Secrety itp.
      • 6:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime17 May 2010 22:05

Zasadniczo to interesują mnie wszystkie pisma, ale w praktyce - z uwagi na problemy z upchaniem tego i transportem - postanowiłem ograniczać się do rzeczy wydanych przed 1996 rokiem. Czekam na wszystkie propozycje!

Skanowanie wymienionych pism wchodzi w grę, tylko że mam dostęp wyłącznie do amatorskiego i wolnego sprzętu. Mieszkam w Gdyni, więc jeśli jest w Trójmieście lub okolicach jakaś zaufana osoba znająca się na skanowaniu i mająca więcej zapału ode mnie to mogę wypożyczyć dowolne z pism ze spisu do zeskanowania i zwrotu :)

W tej chwili wszystkie pisma ze spisu mam pod ręką, więc jeśli ktoś potrzebowałby skanów/fotek konkretnych artykułów z konkretnych numerów to jest okazja żebym je wykonał.
      • 7:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime21 May 2010 18:05

Nikt się do tej pory nie zgłosił z chęcią wymiany czasopism! :)

Zdobyłem dzisiaj sporo ciekawych pism pecetowych z początku lat 90-tych, m.in. kilkadziesiąt wydań PC Kuriera z 1990 i 1991 roku, pierwsze roczniki PC Magazine po Polsku i kilka brakujących numerów "PC World Komputera" z 1994 roku - spisu jeszcze nie aktualizowałem.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 May 2010 18:05

Bo nie tak szybko, ja tez musze taka liste sobie zrobic... :)
    1.  
      Mam niestety tylko takie coś: Plustek OpticPro ST12. Jestem dostępny na trasie Wejherowo-Gdańsk
      1. wiele formatów pisemek tym amatorskim sprzętem zrobić się nie da :(
      2. nie jestem jeszcze zasłużony (czytaj: godny polecenia) na AoL :(

Ale jakby co....
      • 10: CommentAuthors2325
      • CommentTime25 May 2010 11:05

kilka dni temu poznałem jakiegoś mocno podeszłego wiekiem entuzjastę starych komputerów, dowiedziałem się też że ma jakąś literaturę, ale nie bardzo jak ma się jej skanami podzielić (brak konta e-mail mimo dostępu do Internetu), może ktoś kojarzy pana Witolda który mieszka chyba gdzieś w okolicy placu Kołłątaja w Szczecinie i zna go lepiej by dało się go namówić jeśli nie na skany tego co ma to chociaż na wywiad (rozmawialiśmy o starych komputerach jakieś pół godziny i nawet nie zauważyłem jak się deszcz rozpadał)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 May 2010 12:05

i zna go lepiej by dało się go namówić jeśli nie na skany tego co ma to chociaż na wywiad (rozmawialiśmy o starych komputerach jakieś pół godziny i nawet nie zauważyłem jak się deszcz rozpadał)

Alez juz zrobiles pierwszy krok do wywiadu, po prostu pociagnij temat uprzedzajac rozmowce, ze bedzie to wywiad opublikowany!
      • 12: CommentAuthorrekk
      • CommentTime25 May 2010 12:05

Tak jak pisałem powyżej, wróciłem z rodzinnych stron przywożąc ok. "30 kg" czasopism z lat 80-tych i 90-tych. Zobaczę co tam znajdę do zeskanowania, czego jeszcze nie ma w necie i je wrzucę. galu, szkoda że ja daleko mieszkam (wrocek), bo chętnie bym zeskanował braki, które Ty posiadasz. To co przywiozłem to cząstka zbioru ale mnie najbardziej interesuje 8 i 16 bit więc nie zabierałem Chipów, Enterów, PC Kurierów, CD Actionów itp. galu, porównam to co przywiozłem z Twoim spisem, czego nie będziesz miał a ja znajdę, to Ci mogę dać. Proszę tylko o trochę cierpliwości, bo jakaś gorączka w pracy i mam teraz mniej czasu.
      • 13:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime27 May 2010 22:05 zmieniony

@Rzymianinus - jak najbardziej mogę wypożyczyć pisma do skanowania, proszę o info które i kiedy (nie wszystkie trzymam pod ręką). Jestem praktycznie codzienny uchwytny w ścisłym centrum Gdyni :)
      @rekk - jeśli nie będziesz zainteresowany wymianą to - tak jak napisałem - jestem zainteresowany również odkupieniem konkretnych brakujących numerów.

Przeglądałem nowe gazety, o których wspomniałem w poprzedniej odpowiedzi, i np. w n-rze z 1995 roku trafiłem na wykres cen komputerów Atari (8 i 16 bit) w latach 1990-1995, jutro wrzucę skan lub fotkę. Mignęła mi również recenzja Jaguara (chyba PCWK) czy teksty o Karenie z wczesnego PC Kuriera (wówczas już firma pecetowa). Jeśli jest zainteresowanie to również mogę wrzucić.

Aktualne spisy - ->link<-
      • 14: CommentAuthorrekk
      • CommentTime27 May 2010 22:05

galu, w ten weekend rozpakuję przywiezione paczki. Porównam co mam a nie ma w necie oraz na Twojej liście i dam znać. Napiszę też jakich nie ma skanów, które można by zrobić z Twoich zbiorów.
    2.  
      @galu - mój skaner łapie format max. A-4; np. w poniedziałek najbliższy mogę być ok. 17.oo przy Dworcu Głównym w Gdyni - co kilka dni dojeżdżam do pracy w Gdańsku na II zmianę i wtedy te 2-3 godziny mogę przeznaczyć na sesje skanowania co tylko chcecie. Jakby co, to daj znać na priva. KAZ ma na mnie namiary.
      • 16: CommentAuthorrekk
      • CommentTime30 May 2010 20:05

galu, w tej chwili zająłem się skanowaniem czasopism, które udostępniam na retroreaders. Jak się z tym uporam to odezwę się, napewno pism nie będę trzymał i chętnie się ich pozbędę. Aha, nie porównałem Twojego spisu z tym co mam a co mógłbyś udostępnić do skanowania ale co się odwlecze...
      • 17:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime9 Jul 2010 14:07

Podbijam temat. U mnie doszło ok. 30-tu numerów MA i ACS z końcowego (żałosnego ;)) okresu ich działalności - uwzględnione w spisie.
      • 18: CommentAuthorrekk
      • CommentTime9 Jul 2010 19:07

Hej galu, ja już powoli kończę skanowanie i udostępnianie na retroreaders. Zostało mi ok. pięciu czasopism do zrobienia więc jak skończę to się odezwę.
      • 19: CommentAuthorrekk
      • CommentTime25 Jul 2010 11:07

Hej galu, skończyłem skanowanie i mogę oddać zbiory. Daj znać jeśli jesteś jeszcze zainteresowany.
      • 20: CommentAuthormac
      • CommentTime25 Jul 2010 12:07

tak troszkę podpinając się pod temat: gdyby ktoś miał do sprzedania czasopisma Świat Atari, to ja byłbym zainteresowany kupnem ;-)
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Aug 2010 12:08

A czy ktos ma cos takiego w zbiorach, prenumeruje albo cos?

• 22:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime11 Jan 2011 16:01

Przepraszam, ale nie śledziłem tego wątku - osoby zainteresowane wymianą czasopism proszę o ponowny kontakt w tym miejscu (wliczając w to autorów prywatnych wiadomości, które przeczytałem dopiero teraz...).

W tzw. międzyczasie powiększyłem swoją kolekcję, głównie o pisma z lat 90-tych (pierwsze roczniki CHIPa, prawie kompletne archiwum PC World "Komputer" z lat 90-tych), Moje Atari, "Internet" (pismo wydawane początkowo przez Sp-nie Bajtek), doszło też bardzo dużo nadmiarowych numerów Komputera i Bajtka. Aktualny spis (chociaż niekompletny bo pogubiłem się w porządkach - większość gazet składuję poza domem) jest w pierwszej wypowiedzi w tym wątku.
      • 23:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Apr 2011 03:04

Ponawiam pytanie z watku nr 22.
      • 24: CommentAuthorstreak
      • CommentTime10 Feb 2023 15:02

Jesli mamy tu zbieraczy starych czasopism to moze ktos ma zdigitalizowane PC Shareware'y, PC KURIER'Y, ENTER'y gdzies , albo stare czasopisma polskie (o konsolach)? Dajcie znac.

PS. PC Shareware z Archive.org mam :)
      • 25: CommentAuthorstreak
      • CommentTime11 Feb 2023 11:02 zmieniony

.
      • 26: CommentAuthordrygol
      • CommentTime11 Feb 2023 14:02

Ja mam sporo magazynów CHIP, PC Kurier, PC World czy Enter i inne. Chętnie to zamienie na PLNy.
      Mam też karton CD/DVD dodawanych do tych gazet.
      W razie czego, walcie na mail.
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Oct 2023 19:10

Pytanie, czy ktoś ma może PDF-y czy skany Informatyki z lat 1980-1990? A może gdzieś są w sieci? Będę wdzięczny za podpowiedź.
      • 28:

CommentAuthorduncan
      • CommentTime20 Oct 2023 20:10

Znajdziesz wszystko na stronie Biblioteka cyfrowa Politechniki Śląskiej
      ->link<-
      • 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Oct 2023 20:10

O proszę, najciemniej pod lampą! Dzięki.