atarionline.pl Kopier D->C z licznikiem bloków - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime19 Nov 2025 20:24 zmieniony

Cześć,

Jak w temacie.
      Czy istnieje kopier D→C (dysk → kaseta), który:
      1. działa w normalu (600 bodów),
      2. dorzuca ! lub swój własny loader,
      3. podczas wczytywania z kasety wyświetla licznik bloków i odlicza te bloki do końca wczytywania?
      • 2:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime20 Nov 2025 08:41

Brzmi jak opis Blizzard Copy (tyle ze nie chcesz korzystac z Blizzarda podczas kopiowania). Naciskajac shift+1 (wykrzyknik ;) nagrywasz wlasnie "wykrzyknik". Jest licznik blokow. Nie wiem natomiast czy ktoras wersja Blizzard copy poprawnie wspolpracuje ze stacja dyskow (cos takiego slyszalem ale nie sprawdzalem wiec moze byc problem).
      • 3: CommentAuthorBaX
      • CommentTime20 Nov 2025 12:32

Tak się zastanawiam, skąd nagrany "!" wie ile bloków ma wczytywany po nim program? Bo jak zrozumiałem potrafi odliczać "do zera" proces ładowania.
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime20 Nov 2025 13:59

a skąd wie pod jaki adres ładować blok?

widocznie w nagłówku jest adres ładowania i adres końca

->link<-
      • 5: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime20 Nov 2025 14:39 zmieniony

Próbowałem na emulatorze sprawdzić, czy Blizzard Copy (użyłem tego załączonego pliku) zadziała w ten sposób.
      Przy próbie nagrania „wykrzyknika” pojawia się błąd 138 (być może z winy emulatora).

Natomiast przy próbie skopiowania pliku z dyskietki na kasetę sam proces kopiowania na komputerze przebiega bezbłędnie. Plik z kasety wczytuje się ładnie, ale na końcu ładowania wyskakuje „boot error”. Do tego nigdzie nie widać żadnego licznika bloków.

Być może wynika to z braku „wykrzyknika”.
      Oczywiście plik XEX wrzuciłem na obraz ATR z DOS-em. Samego Blizzard Copy uruchamiam z poziomu DOS-a, dzięki czemu kopier ma dostęp do katalogu dyskietki.
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime20 Nov 2025 15:56 zmieniony

@BaX wykrzyknik nie ma licznika! ;). Zalozylem ze MatthewNSowi chodzi o to, zeby licznik blokow byl podczas wczytywania/zapisywania W KOPIERZE. Jesli zas chodzi o kopier ktory doda loader ktory to loader bedzie wyswietlal licznik blokow juz podczas wczytywania docelowego programu z kasety osobno to nie kojarze takiego.
      • 7: CommentAuthorlzd
      • CommentTime20 Nov 2025 17:09

tebe:

a skąd wie pod jaki adres ładować blok?

widocznie w nagłówku jest adres ładowania i adres końca

Na koniec okazuje się, że jest to jeden z wielu bloków ini. :-)
      • 8: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime20 Nov 2025 19:13 zmieniony

Wczoraj na live Borsuka widziałem jak ładował się z kasety bodajże Warhawk To chyba była oryginalna kaseta, w każdym razie był licznik bloków pozostałych do załadowania. Dlatego pomyślałem, że fajnie by było miec takie CAS-y w normalu (600 bodów) z takim licznikiem. Stąd moje pytanie odnośnie takiego kopiera.
      • 9: CommentAuthortakron27
      • CommentTime21 Nov 2025 08:44

>> wyswietlal licznik blokow juz podczas wczytywania docelowego programu z kasety osobno to nie kojarze takiego.

kurcze, na bank jest coś takiego w turgenie, dla generowanych nagrań dla normal (plugin czyli standard, albo standard plus). tam w konfiguracji plugina wybrać można z pośród loaderów; nie pamiętam 'z nazwy' które loadery pokazują licznik.
      • 10: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime21 Nov 2025 12:33 zmieniony

Chyba rzeczywiście jest to w Turgen, ale w systemie STANDARD PLUS opisane w pkt 4. trzech leaderów jako "Loading progress indication by a block
      countdown"

• NHP 3.6 (Rainbow). A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed, 2. Increased
      block size (257 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Loading progress indication by a block
      countdown. The system supports binary files with INIT segments, but there are certain limitations
      - e.g.: the loader’s screen is renewed after each INIT segment and the loader uses the ’RAM under
      ROM’.
      The ’NHP’ stands for ’No Hay Problema’ (’No worries’).

• SITRE. A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed (760 bd), 2. Increased block
      size (261 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Loading progress indication by a block
      countdown. The system supports binary files with INIT segments.
      The ’SITRE’ stands for ’Sistema Inteligente Turbo con Recuperación de Errores’ (’An Intelligent Turbo
      System with Error Recovery’). Home page: ->link<-

• Tennis (Turbo SOFTWARE). A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed (790 bd),
      2. Increased block size (134 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Playing a single or two
      player PONG clone during loading, 4. Loading progress indication by a block countdown. Binary
      files with INIT segments are not supported.
      Information on the system: ->link<-

Sprawdzę wieczorem na spokojnie :)
      • 11: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime21 Nov 2025 15:34

@MatthewNS Pamiętam, że niektóre działają tylko w systemie NTSC. :P
      • 12: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime21 Nov 2025 21:14 zmieniony

NHP i SITRE działa :) szkoda tylko, że wszystko w języku espanol :)

Aha

W standardzie można też dostać wskaźnik postępu (nie odlicza bloków) w postaci przesuwającego się pionowego paska. Trzeba ustawić - Conversion Type: Binary File to LBE i wybrać Binary Loader LBE PMG.
      • 13: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime22 Nov 2025 01:06

@MatthewNS ale dzisiaj nie ma żadnych wymówek, istnieje wiele tłumaczy online, na przykład ja nie znam języka polskiego. :P
      • 14: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime22 Nov 2025 09:03

@ascrnet, oczywiście, masz rację :) bardziej myślałem o tym, że angielski jest lepszy bo jest uniwersalny dla wszyskich (chociaż pewnie opinie są różne). BTW, jeśli to nie tajemnica to jaki jest Twój ojczysty język?
      • 15: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime22 Nov 2025 18:44

@MatthewNS Moim językiem ojczystym jest hiszpański, ale zawsze czytam międzynarodowe fora, niezależnie od języka. Najczęściej przeglądam ATARIAGE, ABBUC, ATARIONLINE i ATARI.AREA. :)
      • 16:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime22 Nov 2025 19:41

ależ szkoda, że w tamtych czasach nie mieliśmy żadnej łączności z Chile.... Ale by było
      • 17: CommentAuthorascrnet
      • CommentTime23 Nov 2025 01:41

@pirx Jeśli doszło do kontaktu z Chile, poznano kilka gier firm takich jak MIRAGE, AVALON i inne. Tylko te, w które można było grać w miarę dobrze w NTSC z muzyką i przyspieszonym tempem. Dowód z magazynu z drugiej strony świata z 1993 roku. ;)
      ->link<-