Jak w temacie. Czy istnieje kopier D→C (dysk → kaseta), który: 1. działa w normalu (600 bodów), 2. dorzuca ! lub swój własny loader, 3. podczas wczytywania z kasety wyświetla licznik bloków i odlicza te bloki do końca wczytywania?
Brzmi jak opis Blizzard Copy (tyle ze nie chcesz korzystac z Blizzarda podczas kopiowania). Naciskajac shift+1 (wykrzyknik ;) nagrywasz wlasnie "wykrzyknik". Jest licznik blokow. Nie wiem natomiast czy ktoras wersja Blizzard copy poprawnie wspolpracuje ze stacja dyskow (cos takiego slyszalem ale nie sprawdzalem wiec moze byc problem).
Próbowałem na emulatorze sprawdzić, czy Blizzard Copy (użyłem tego załączonego pliku) zadziała w ten sposób. Przy próbie nagrania „wykrzyknika” pojawia się błąd 138 (być może z winy emulatora).
Natomiast przy próbie skopiowania pliku z dyskietki na kasetę sam proces kopiowania na komputerze przebiega bezbłędnie. Plik z kasety wczytuje się ładnie, ale na końcu ładowania wyskakuje „boot error”. Do tego nigdzie nie widać żadnego licznika bloków.
Być może wynika to z braku „wykrzyknika”. Oczywiście plik XEX wrzuciłem na obraz ATR z DOS-em. Samego Blizzard Copy uruchamiam z poziomu DOS-a, dzięki czemu kopier ma dostęp do katalogu dyskietki.
@BaX wykrzyknik nie ma licznika! ;). Zalozylem ze MatthewNSowi chodzi o to, zeby licznik blokow byl podczas wczytywania/zapisywania W KOPIERZE. Jesli zas chodzi o kopier ktory doda loader ktory to loader bedzie wyswietlal licznik blokow juz podczas wczytywania docelowego programu z kasety osobno to nie kojarze takiego.
Wczoraj na live Borsuka widziałem jak ładował się z kasety bodajże Warhawk To chyba była oryginalna kaseta, w każdym razie był licznik bloków pozostałych do załadowania. Dlatego pomyślałem, że fajnie by było miec takie CAS-y w normalu (600 bodów) z takim licznikiem. Stąd moje pytanie odnośnie takiego kopiera.
>> wyswietlal licznik blokow juz podczas wczytywania docelowego programu z kasety osobno to nie kojarze takiego.
kurcze, na bank jest coś takiego w turgenie, dla generowanych nagrań dla normal (plugin czyli standard, albo standard plus). tam w konfiguracji plugina wybrać można z pośród loaderów; nie pamiętam 'z nazwy' które loadery pokazują licznik.
Chyba rzeczywiście jest to w Turgen, ale w systemie STANDARD PLUS opisane w pkt 4. trzech leaderów jako "Loading progress indication by a block countdown"
• NHP 3.6 (Rainbow). A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed, 2. Increased block size (257 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Loading progress indication by a block countdown. The system supports binary files with INIT segments, but there are certain limitations - e.g.: the loader’s screen is renewed after each INIT segment and the loader uses the ’RAM under ROM’. The ’NHP’ stands for ’No Hay Problema’ (’No worries’).
• SITRE. A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed (760 bd), 2. Increased block size (261 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Loading progress indication by a block countdown. The system supports binary files with INIT segments. The ’SITRE’ stands for ’Sistema Inteligente Turbo con Recuperación de Errores’ (’An Intelligent Turbo System with Error Recovery’). Home page: ->link<-
• Tennis (Turbo SOFTWARE). A system from Chile that offers: 1. Increased transfer speed (790 bd), 2. Increased block size (134 bytes), 3. Ability to re-read a failed block, 4. Playing a single or two player PONG clone during loading, 4. Loading progress indication by a block countdown. Binary files with INIT segments are not supported. Information on the system: ->link<-
NHP i SITRE działa :) szkoda tylko, że wszystko w języku espanol :)
Aha
W standardzie można też dostać wskaźnik postępu (nie odlicza bloków) w postaci przesuwającego się pionowego paska. Trzeba ustawić - Conversion Type: Binary File to LBE i wybrać Binary Loader LBE PMG.
@ascrnet, oczywiście, masz rację :) bardziej myślałem o tym, że angielski jest lepszy bo jest uniwersalny dla wszyskich (chociaż pewnie opinie są różne). BTW, jeśli to nie tajemnica to jaki jest Twój ojczysty język?
@MatthewNS Moim językiem ojczystym jest hiszpański, ale zawsze czytam międzynarodowe fora, niezależnie od języka. Najczęściej przeglądam ATARIAGE, ABBUC, ATARIONLINE i ATARI.AREA. :)
@pirx Jeśli doszło do kontaktu z Chile, poznano kilka gier firm takich jak MIRAGE, AVALON i inne. Tylko te, w które można było grać w miarę dobrze w NTSC z muzyką i przyspieszonym tempem. Dowód z magazynu z drugiej strony świata z 1993 roku. ;) ->link<-