W nawiązaniu do nowinki, pod którą w komentarzu nie jestem w stanie dołączyć linku - pokazuję na filmie tutaj emulator MCP Atari dostosowany do współpracy z LLM-ami,w tym agentami typu Codex, Gemini CLI czy Claude Code i narzędziami typu Cursor:
ale poza tym co znajdziesz w pliku PL.md (to info wystarczy do odpalenia) nie napisałem jak tego sensownie używać. Chwilę wczoraj korzystałem i już mam kilka wniosków (na podstawie programowania z użyciem Mad Pascala): - dodanie w przyszłości MCP dla kolejnych narzędzi (edytory, najlepiej webowe, np. takie jak udostępnia Bocianu - PMG, konwertery grafiki) bardziej niż sam emulator poprawi działanie agenta bo traci on stosunkowo dużo czasu na rozkminianie lub obrabianie "resource'ów" i jakichś nie zawsze oczywistych struktur danych. Być może wydajniej (oszczędniej) jest zdjąć z agenta konieczność odpalania samego emulatora, robienia screenów i osobiście mu pomóc w testowaniu bo na statycznych screenach większość błędów i tak ciężko mu będzie wychwycić (z kolei błędy kompilacji wychwytuje analizując output czy logi z kompilatora, więc MCP nie jest aż tak potrzebny). - dokumentacja Mad Pascala najlepiej w plikach .md to must have + potrafi sobie przeszukiwać przykłady więc niech ma pod ręką
Czyli w skrócie: podstawa to opisanie jak korzystać z narzędzi takich jak kompilatory, następnie dokumentacja w .md (pliki tekstowe) a w następnej kolejności powinna powstać integracja z narzędziami. Zajmę się tym ale nie w najbliższych dniach
@Dracon: napisz do mnie z aktualnego maila to wszystko dostaniesz :)
Poprawiłem teraz informację w dokumentacji: ->link<- (chodzi o użycie kodu z konkretnego brancha 8bitworkshop na moim forku). Oczywiście całość eksperymentalna i sam zachęcam do eksperymentów (np. prompt pisał GPT-5 i może jest nic nie warty ;)).
Wielka sprawa. To w takim razie można się spodziewać jakichś eksperymentów albo pokazu na żywo? Jakby co, zapraszam. Ustalimy termin na live prompting/agenting :)
W grudniu na pewno znajdę czas, jeszcze się dużo sam nie bawiłem bo agenci są angażowani w inne projekty :) Chcę zebrać narzędzia dostępne z linii poleceń lub zintegrować z MCP narzędzia webowe. Narzędzia, które będą przydatne podczas tworzenia softu - edytory duszków/PMG, konwertery grafiki czy fontów, nie wiem co jeszcze. Może jakieś propozycje? Wrzucę niedługo log z pracy agenta nad jakimś zadaniem w Mad Pascalu i z zadania polegającego na ulepszeniu/modyfikacji istniejącego projektu (Atari) oraz - dla porównania - zadania napisania toola webowego który będzie jakoś powiązany z Atari.
Ja w 8bitworkshop pracuję nad frameworkiem do tworzenia gier logicznych , opartych ta tilesach (przy okazji powstawania dość zaawansowanej gry logicznej). W skrócie: jest to webowe GUI do importowania tilesetów w rozdzielczości 16×16, tworzenia z nich leveli oraz eksportowania całości jako projektu w C, który wszystko odpala na atari i pozwala na poruszanie się graczem — czyli gotowa podstawa gry, do której trzeba „tylko” dodać logikę.
Planuję taką integrację, że po naciśnięciu Project Export w edytorze webowym gra będzie się od razu uruchamiała w 8bitworkshop. To jest dość proste, bo kod frameworka opiera się na projekcie cc65, który działa w 8bitworkshop.
A z pytań — czytałem, że używasz MCP do projektu w Mad Pascalu, który nie jest obsługiwany przez 8bitworkshop. Czy planujesz może zaimplementować ten język?
W ogóle to myślałem o MCP dla z 8bitworkshop, a konkretnie do wbudowanego kompilatora cc65 (bo Mad Pascala tam nie ma). Wtedy nie trzeba byłoby mu wklejać błędów z konsoli, a istniejący MCP do emulatora to świetne narzędzie — czasami kod wygenerowany przez AI przechodzi kompilację, ale nie uruchamia się na Atari, i to są najtrudniejsze błędy do poprawienia.
8bitworkshop został użyty bo najłatwiej było wpiąć się w niego (nie siedzę na Windowsie i pomyślałem, że pewnie musiałbym modyfikować i przebudowywać Altirrę co pewnie jest prawdą). Na Atari i w Mad Pascalu programowałem tylko raz, w 2019 r., ale teraz będę chciał do tego wrócić w związku z pewnym pomysłem - jak obsługa MP w 8bitworkshop mogłaby wyglądać?
PS. Na Silly Venture JAC! miał prelekcję nt. MP i WUDSN, byłem na miejscu ale nie słuchałem - dopiero obejrzę.
galu: no pewnie trzeba by skonfigurowac emscripten tak samo jak w przypadku cc65, dodac syntax pascala do codemirror(code editora 8bitworkshop) , czyli pewnie sie da skoro cc65 sie da, chociaz llvm-mosa sie juz nie da w prosty sposob, ale to z tego co rozumiem jest wiekszy stopien komplikacji i virualna maszyna, bez dockera nie ruszy. Chociaz jak rozumiem Twoja wersja 8bitworkshop z mcp tez dziala tylko lokalnie - (nodejs i dodatkowo electron )