atarionline.pl HUB dla portu SIO w Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 11:22

Cześć,

chciałbym się Was zapytać jak bardzo skomplikowane jest zrobienie przelotowego HUB dla portu SIO, który posiadałby 2-3 dodatkowe gniazda, z pełną obsługą sygnałów?

Wiem, że są dostępne rozwiązania na rynku np. dla 4 portów ale stylistyka i rozmiar mi nie pasują ;)

Co ja bym chciał sobie zrobić to coś na wzór litery "L" pokrywającego się wymiarami z FujiNet'em
      Wówczas dolna część "adaptera" L <- byłaby wpinana w port SIO, a od tyłu znajdowałoby się 1 (a najlepiej 2 gdy miejsca wystarczy) gniazdo, dodatkowo jedno na samej górze L

Czy to jakaś "wyższa elektronika", która wymaga zaprojektowania płytki PCB, czy można to w jakiś inny łatwy sposób to osiągnąć?
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime29 Nov 2025 11:28

Taki rozgałęźnik SIO, to same tylko druty. Krótko mówiąc bierzesz sobie ile chcesz gniazd SIO, łączysz równolegle ze sobą wszystkie piny i gotowe. Możesz sobie zrobić w jakim kształcie Ci się podoba.
      • 3: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 11:36

O! I tylko tyle? Nie trzeba nic kombinować?
      • 4:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Nov 2025 12:55

Nie trzeba... ale można. Dla przykładu można odseparować jakimś buforem wejścia/wyjścia POKEY-a - w końcu to najdroższy układ w naszym komputerze :-)

Pomysł takiego splittera mi się bardzo podoba - a najbardziej to, że wszystkie gniazda są blisko komputera. Długie kable SIO nie raz napsuły mi krwi...
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Nov 2025 13:46

Czy dobrze rozumiem, że lotharkowy splitter z jakiegoś powodu nie pasuje? ->link<-
      • 6:

CommentAuthorMq
      • CommentTime29 Nov 2025 16:15

Jest jeszcze takie cudo, nie wiem czy Sikor ma w sprzedaży z obudową, widziałem obudowę, ale nie wiem ile wyprodukował:
      ->link<-

Tu masz jeszcze wątek o rozgałęzianiu, kiedyś zrobiłem takie coś, ale od razu mówię, że to był jednorazowy wybryk, nie mam, nie robię:
      ->link<-
      • 7: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 17:18

@pancio

jako, że Ty i wielu innych tutaj jesteście elektronikami lub takową wiedzę posiadacie, ja niestety nie wiem co miałeś na myśli mówiąc o "jakimś buforze". Co to miałoby być konkretnie? (jeśli mogę dopytać i nie jest to tajemnica).

Tak dokładnie, chodzi mi o dość małe i kompaktowe urządzenie dlatego takie L a'la FujiNet byłoby super i nie wymagałoby osobnego kabla SIO do podłączenia z komputerem, a 2-3 dodatkowe gniazda przy samym Atari to fajna sprawa i nie wymagałoby to dodatkowej przestrzeni na biurku. Jak wspomniałeś długość kabli też ma znaczenie, nie lubię walających się metrów tylko po to bo od jednego do drugiego urządzenia jest daleko i trzeba je jakoś połączyć. Poza tym ceny tych kabli do najtańszych nie należą (im dłuższy tym droższy). A kabelek do obsługi SIO w standardzie dołączanym do subCart jest naprawdę krótki! :) i wpinając go nie mam już opcji przelotu dla stacji dysków, nie wspominając już o samym FujiNet

@Peri Noid

nic złego w tym rozwiązaniu od Lotharka nie ma i zapewne działa świetnie. Tylko, że to jest dość duże, musi sobie gdzieś leżeć a i kabla na to dodatkowego potrzeba by podłączyć. Dlatego w mojej głowie zrodziła się koncepcja takiego L bazowanego na wyglądzie FujiNet. Tyle, że jak Pancio pisał, jednak trzeba dla bezpieczeństwa coś odfiltrować aby POKEY po obwodach nie dostał a nie chciałbym uszkodzić sobie komputera z powody swojej niewiedzy.

@Mq

dziękuję, widziałem takie coś w używkach na eBay ale ceny zabójcze i jak pisałem wcześniej, dość gabarytowe. Ja szukam dość minimalistycznego rozwiązania.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime29 Nov 2025 18:12

@kkrys (i nie tylko) robił kiedyś taki splitter na 2 gniazda, ale bez zabezpieczeń. Ja go mam i nie narzekam jakoś bardzo (ewentualne problemy raczej wynikają z zupełnie innych powodów jak używane kable czy ich wtyczki).
      • 9: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime29 Nov 2025 18:53

Hmm, można zrobić bazując chociażby na Fujinecie. Drukowany wtyk sio a z drugiej strony gniazda SIO. Do tego jakaś obudowa drukowana. Ale to raczej niepraktyczne będzie z większą ilością gniazd SIO . Wpięty w SIO w Atari będzie sie trzymać tylko na wtyku. Jak sie z drugiej strony nawtyka kabli SIO to będzie to sie kolebotać i na zasadzie dzwigni rozwali bardzo szybko wtyk. Lotharkowy Sio splitter ma o wiele więcej sensu bo nie ma tych problemów mechanicznych.
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime29 Nov 2025 20:43

@iSiek - pisząc bufor miałem na myśli układ separujący/wzmacniający sygnały SIO (załączam fragment schematu z przykładem użycia dla SIO_IN/SIO_OUT). Nie jest to zagadnienie trudne - w wolnej chwili coś przygotuję. Ale jeśli nie masz zamiaru mocno obciążać portu SIO to takie rozwiązanie pasywne KKRYS-a będzie dla ciebie wystarczające - u mnie bywa, że się nie sprawdza ale ja często "wychodzę" z kabelkami za daleko gdy testuję różne interfejsy.
      • 11: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime29 Nov 2025 23:14

@Peri Noid
      o widzisz, tego nie wiedziałem. Zadzwonię do kkrys i podpytam o szczegóły. Może to będzie to czego szukałem, a może będzie mógł to delikatnie dopasować do moich potrzeb i po problemie!

@zaxon
      możesz mieć rację ale gdyby zrobić to ciut niższe od FujiNet i gniazda byłyby niżej podstawy to raczej nie powinno być problemu, zwłaszcza gdyby pierwszy był wpięty FujiNet do Atari ;) poza tym zawsze można zmniejszyć ilość gniazd, jedno z tyłu i jedno na górze. Wówczas nie powinno być aż tak źle, bo same wtyczki i kabel nie są aż tak ciężkie (tak mi się wydaje)

@pancio
      dziękuję za zdjęcia schemat. Postaram się coś z tego zrozumieć :)
      Co do obciążania SIO, to nie wiem jak to oszacować. Nie robię tam nie wiadomo czego, podpinam do Atari FujiNet, w niego wpinam sobie Atari 1050, w którym mam wpięte XC11, gdzie mam podpiięte XF551, w którym to ostatecznie ląduje SIO2PC ;D Oczywiście nie wykorzystuje wszystkiego na raz! Poza tym 1050 i XF mają swoje zewnętrzne zasilanie. Po prostu brakuje mi jednego wolnego portu SIO tuż przy samym komputerze, gdzie mógłbym wpiąć kabelek SIO do subCart aby w razie potrzeby móc z niego skorzystać. Dlatego ten pomysł interfejsu w kształcie L Dla mnie nawet sam jeden dodatkowy port w tym rozwiązaniu wystarczy ale z szerszej perspektywy pomyślałem o większej ilości gniazd
      • 12: CommentAuthorkkrys
      • CommentTime30 Nov 2025 10:36

• 13: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime30 Nov 2025 10:57

@kkrys Rewelacja! Dokladnie o cos takiego mi chodziło:) czyli jest już rozwiązanie dla mnie i nie muszę kombinować. Rozumiem, ze nie ma niebezpieczeństwa uszkodzenia POKEY'a, o czym wspominał Pancio wcześniej, w przypadku moich polaczen?
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 11:18

Ja korzystam z rozdzielacza od kkrysa od około 2-3 lat, nigdy nie było problemów. Mam podpięte jednocześnie SIO2SD też od kkrysa i stację dysków LDA (a za nią czasem drukarka 1029).
      • 15: CommentAuthoriSiek
      • CommentTime30 Nov 2025 11:30

Pięknie! Zatem trzeba skontaktować się z @kkrys celem nabycia jednej sztuki dla siebie