atarionline.pl Asemblery 65816 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime29 Nov 2025 15:04 (51 minut temu)

Ostatnio przeglądając instrukcje do S-C Macro Assemblera 2.0 dla Apple II, znalazłem informacje o co najmniej 2 konwersjach asemblerów z tej rodziny na Atari 8.
      Pierwszy to Synassembler, który jest zrobiony na podstawie kodu S-C Assemblera 4.0, więcej informacji jest tutaj:
      ->link<-
      Ale w dostępnej instrukcji nie znalazłem info o możliwości assemblacji kodu dla 65c816.
      Oraz konwersji z wersji S-C Macro Assembler 1.0 z Apple pod nazwą F-S Macro Assembler version by Y. Lempereur at FunSoft Inc dla Atari 400/800. Podobno był on rozprowadzany przez firmę Stanton Products w cenie 50$ wśród nabywców książki "Atari Graphics and Arcade Games".
      Niestety nie znalazłem więcej informacji.
      Moje pytanie: czy jest szansa odnaleźć ten asembler?
      Kolejne pytanie: czy tak jak wersja dla Apple, można z jego pomocą generować kod dla innych procesorów z 65c816 włącznie?
      A może istnieją na Atari inne podobne asemblery, a właściwie to już raczej crossassemblery?