40 lat temu gra Eastern Front (1941) była dla mnie TĄ grą. Spędziłem nad nią wiele godzin i nawet udało mi się dojść do Uralu;). Niedawno kupiłem The400 Mini i ściągnąłem z tej wspaniałej strony wszystkie pliki dotyczące tej gry, zgrałem na USB, podpiąłem, ale uruchomić się nie dało, choć z Arkanoidem uruchamianym z USB ta minikonsola radzi sobie znakomicie. Czy ktoś może mi poradzić jak (krok po kroku) uruchomić EF 1941 na The400 z USB? Jakie pliki odpalić, w jakiej kolejności? Pozdrawiam wszystkich.
Jedna z kombinacji przycisków joysticka pozwala na etapie menu / wyboru gry zmienić parametry uruchamiania gry. Domyślnie (głupio) jest często wybrane Atari 400 (niezgodne do końca z późniejszymi modelami, popularnymi w Polsce) -- a nie późniejsze XL czy XE. Spróbuj wybrać inny model Atari i potem odpal grę.
Oooo, uruchomiłeś wspomnienia. Też dużo grałem w EF. The 400 Mini nie mam, nie pomogę. Ale standardowo - upewnij się też, że Basic wyłączony podczas uruchamiania gry, bo niektóre programy nie wyłączają Basica same i nie chcą prawidłowo działać. Może w The 400 Mini to nie problem, nie wiem, ale większość wracających do Atari zapomina o tym Basic Off.
Wedlug informacji z epoki gra dzialala na komputerach Atari400 i Atari800 z 16 kB RAM. Pozniej byla takze oferowana jako dzialajaca na wszystkich komputerach Atari wlacznie z XL/XE i XEGS.