1.06 ma błędy, które w Atari poprawiono i puszczono jako TOS 1.62. I ten warto mieć, kompatybilność 100% z softem STE. Można też 2.06 zainstalować (dla Mega STE), bo użytkowo wygodniejszy, ale nieco zmniejszysz kompatybilność z grami i demami STE. Więc najlepiej mieć przełącznik TOS-ów i mieć ich kilka pod reką, te dwa (1.62 i 2.06) minimalnie. Takie rozwiązania są dostępne (u nas: kkrys, MatGuru).
Czy częstą praktyką jest podmiana TOS z ger na eng w Atari z układem ger??? Czy warto pójść w taką podmianę??? Ja wiem, że to indywidualna sprawa, ale gdybyście coś od sobie napisali byłbym wdzięczny
Nie wiem, czy częstą praktyką, ale zdarza się. Niektórzy wolą mieć angielską, bo są przyzwyczajeni do pisania w angielskim układzie klawiszy.
Co się dzieje po wymianie TOS?
- masz niespójność z oznakowaniem kilku klawiszy. Jak piszesz bezwrokowo i zapamiętasz te kilka, to problemu nie ma. Problem rozwiązuje też wymiana klawiatury na angielski, ale to już droższa zabawa. Gdy kupiłeś STE do dem i gier, to problem niespójnej klawiatury staje się marginalny.
- komunikaty systemu masz po angielsku. To nie jest jakaś krytyczna sprawa w 1.62, bo tych komunikatów aż tak wiele nie ma, ale niektórzy po prostu wolą angielski jako bardziej im znany język.