atarionline.pl Najbliższe spotkania online na zoom AOL - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2026 12:15 zmieniony

Będzie nowinka, ale już teraz daję znać. I w kalendarzu AOL też już jest od wczoraj. Robimy następujące spotkania na zoomie AtariOnline.pl:

PeBe w środę o 20:00 opowie o cyfrowym liczniku w magnetofonie Atari.

Zoltar-X w czwartek o 20:00 opowie o swoim nowym trackerze muzycznym dla Atari.

Kermit83 w piątek o 20:00 opowie o karcie graficznej Sophia 3 (+ niespodzianka).

Link do zooma jest stały i nie wymaga żadnego hasła:

->link<-
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2026 16:22

PeBe i cyfrowy licznik :)
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2026 16:23

Zoltar-X i tracker:
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2026 16:27 zmieniony

Kermit83 i Zośka 3:
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jan 2026 18:49 zmieniony

I jeszcze w niedzielę o 18:00 słynny Muro opowie i pokaże swój projekt RetractorDB. Czyli to, co zabrało mu ponad 20 lat życia po pracy. I dlaczego brakło już mu czasu na inne zajęcia związane z Atari.
      • 6:

CommentAuthormaly_swd
      • CommentTime4 Jan 2026 21:11

Patrząc na fotę PeBe przypomniał mi się mój pomysł zrobienia z magnetofonu Atari walkman
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Jan 2026 20:03 zmieniony

Zaczynamy:
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2026 11:23

No i zapis wczorajszego spotkania:

• 9:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime8 Jan 2026 11:40

Ach, super!

Dzięki za link, Kaz.

Niestety nie mogłem wziąć udziału wczoraj w spotkaniu na Zoomie, ale interesuje mnie przeróbka Pawła XC12.

Pozdrawiam,
      andY
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2026 15:24

Andy - świetnie. Daj znać, czy materiał i treść były dla Ciebie przydatne.

A dziś o 20:00 kolega Zoltar-X i jego nowy tracker dla ST/STE.
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2026 15:54

Zoltar, a czy soft już został dopisany do listy oprogramowania muzycznego na Wiki?

->link<-
      • 12:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime8 Jan 2026 19:46

Cześć Kaz!

Bardzo dziękuję!

Mam pytanie/prośbę: czy moglibyście włączyć funkcję transkrypcji w strumieniach wideo na YouTube?

Dzięki temu osobom, które niestety nie rozumieją zbyt dobrze języka polskiego, łatwiej będzie później przetłumaczyć treść.

To tylko prośba, więc jeśli nie wymaga to dużego wysiłku, byłoby super :).

Bardzo dziękuję!

andY
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2026 20:20

Zoltar-X już opowiada:
      • 14: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime8 Jan 2026 20:33

Nie można dołączyć do spotkania przez link Zoom "the host opened a breakout room, wait to be assigned".
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Jan 2026 20:41

Używaj swojej ksywy albo imię/nazwisko, bo dziś atak trolli, nie wpuszczamy anonimów.
      • 16:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime9 Jan 2026 13:31

Witam wszystkich,

mam pytanie dotyczące wczorajszej prezentacji trackera Dosound autorstwa Filip: adres internetowy podany podczas spotkania na Zoomie, pod którym mogę wyświetlić tracker w mojej przeglądarce, jest adresem „oficjalnym” dla wszystkich czy tylko do użytku wewnętrznego?

Dziękuję i pozdrawiam,
      andY
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2026 15:01 zmieniony

andYManOne:

Mam pytanie/prośbę: czy moglibyście włączyć funkcję transkrypcji w strumieniach wideo na YouTube? Dzięki temu osobom, które niestety nie rozumieją zbyt dobrze języka polskiego, łatwiej będzie później przetłumaczyć treść. To tylko prośba, więc jeśli nie wymaga to dużego wysiłku, byłoby super :).

O ile wiem, YT robi to automatycznie, nie trzeba nic włączać. Ale to zazwyczaj trwa. Na przykład film z wczoraj już ma napisy wygenerowane, a ten z dzisiaj jeszcze nie. Więc - cierpliwości, napisy się pojawią same :)

andYManOne:

mam pytanie dotyczące wczorajszej prezentacji trackera Dosound autorstwa Filip: adres internetowy podany podczas spotkania na Zoomie, pod którym mogę wyświetlić tracker w mojej przeglądarce, jest adresem „oficjalnym” dla wszystkich czy tylko do użytku wewnętrznego?

Wydaje mi się, że dla wszystkich, bo już upubliczniony.

Nagranie spotkania z wczoraj:

• 18:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime9 Jan 2026 15:43

Cześć KAZ,

Dziękuję za odpowiedzi!

W sprawie transkrypcji: Ach, teraz działa, być może wynikało to z tego, że podczas streamu nie było to (jeszcze) wyświetlane, co jest w pewnym sensie logiczne :).

W sprawie adresu URL Dosound Tracker: Świetnie! Wszystko jasne! W takim razie mogę pokazać ten link również znajomym.

Dziękuję i pozdrawiam,
      andY
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2026 15:58

A! Tobie chodziło o transkrypcję podczas streamingu na YT! Ale my nie robiliśmy streamingu na YT, bo to było spotkanie na Zoomie. Nie sprawdzałem jeszcze, czy jest tam możliwość transkrypcji live. W ogóle, to słyszałem, że jest, ale może nie w każdym pakiecie, bo my mamy płatny abonament, ale ten najniższy. Warto się jednak upewnić.
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2026 20:35

Daliśmy info na FB, przeniesione w kalendarzu, a tutaj zapomniałem (przepraszam!!!). Spotkanie dzisiejsze z Kermit83 przeniesione na przyszły piątek, bo mu wypadła pilna praca.
      • 21: CommentAuthorzoltarx
      • CommentTime9 Jan 2026 23:09 zmieniony

DOSOUND Tracker jest dostępny pod adresem ->link<- https://dosound.alyx.pl

Istnieje możliwość pobrania wersji desktopowej (ikonka pobierania w prawym górnym rogu na lewo od wyboru oktawy)

Źródła są także dostępne publicznie ->link<- https://github.com/zoltraks/dosound-tracker

Projekt zawiera kompletny setup pod dalszy rozwój z użyciem agenta AI (Kilo Code, Windsurf, Cursor, itp.)

Zachęcam do eksperymentów, a gdyby komuś udało się stworzyć jakąś muzyczkę, którą by można było dodać do funkcji "DEMO", to poproszę
      • 22:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime9 Jan 2026 23:14

@Zoltarx: świetna robota, dzięki!
      • 23:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime10 Jan 2026 17:52

@Zoltarx: Świetnie!

Dziękuję za informacje!

Tak, widziałem ten adres URL podczas spotkania na Zoomie i na zrzucie ekranu, ale dziękuję za potwierdzenie! Dobra robota!
      Wkrótce przyjrzę się temu bliżej i chętnie poeksperymentuję!
      Dobra robota, świetna robota, dziękuję!

Pozdrawiam,
      andY
      • 24:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime10 Jan 2026 18:17

Aż się prosi o nazwę ZOLTRACKER :). Łatwo wymawialna.
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Jan 2026 17:24

Dziś o 18:00 kolega Muro.
      • 26:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Jan 2026 18:02 zmieniony

• 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Jan 2026 21:05 zmieniony

Powalające spotkanie. Dla programistów i inżynierów. Dzięki, Muro.
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Jan 2026 07:46 zmieniony

Nagranie z Muro:

tagi: time series, time series database, przetwarzanie sygnałów, system baz danych, data processing, języki programowania, teoria liczb
      • 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2026 09:47 zmieniony

Dziś o 20:00 spotkanie z Kermitem, przełożone z zeszłego piątku (tak jak na plakacie - miało być 9 stycznia, będzie 16 stycznia, reszta bez zmian). Zapraszamy.
      • 30:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime16 Jan 2026 10:32

O, fajnie. Może nie zapomnę.
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2026 19:42

Zaraz zaczynamy.
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime16 Jan 2026 20:13

Zaczęliśmy.
      • 33:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Jan 2026 00:17 zmieniony

I gotowe:

• 34:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime17 Jan 2026 17:39

Zapomniałem... Szkoda, bo mam Zośkę, mogłem coś dodać "od usera".
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Jan 2026 17:41

Słusznie, userzy mogą jeszcze wpływać na niektóre rzeczy.
      • 36:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime18 Jan 2026 15:01 zmieniony

Cześć KAZ,

niestety z powodów zdrowotnych nie mogłem wziąć udziału w prezentacji Sophia 3 autorstwa kermit83 w piątek. Dziękuję więc za umieszczenie nagrania na YouTube!

Niestety mam tu kolejny problem i prośbę do Ciebie:
      Tylko w przypadku filmu Pawła z cyfrowym licznikiem dla XC12 mogę w ustawieniach pod filmem otworzyć transkrypcję z odpowiednim znacznikiem czasu równolegle do filmu i wyświetlić ją w języku niemieckim.
      Niestety, ta opcja transkrypcji nie jest dostępna ani w filmie Zoltar-X, ani w filmie kermit83.
      Czy to możliwe, że musisz jeszcze gdzieś aktywować tę opcję w filmie, aby była ona dostępna dla widza? Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot!

andY
      • 37:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Jan 2026 16:18

Cześć Andy,

U mnie wszystko działa poprawnie. Teksty są, da się włączyć tłumaczenie na niemiecki w obu filmach. Przetestowałem.
      • 38:

CommentAuthorandYManOne
      • CommentTime18 Jan 2026 17:03

Cześć KAZ,
      Dziękuję za odpowiedź, tak, to działa, zgadza się.

Ale miałem na myśli konkretnie opcję transkrypcji (zobacz dwa zrzuty ekranu w załączniku), która działa tylko w przypadku filmu XC12 autorstwa PeBe. Ale ostatecznie nie jest to takie straszne. W zasadzie wystarczą proste napisy. Dziękuję!

andY
      • 39:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime18 Jan 2026 17:23

To ja tego ani nie ustawiam, ani nie wyłączam. To się pewnie generuje samo?
      • 40: CommentAuthorjakubd
      • CommentTime20 Jan 2026 16:54

To jest opcja pojawiająca się w moment włączania nagrywania audio. Transkrypcje są domyślnie tylko widoczne dla hosta i nikogo więcej. Włączyłem teraz, że można swobodnie to włączać i wyłączać w czasie spotkania. Ale NIE CHCEMY rejestrować każdego spotkania, bo to narusza nieco swobodę wypowiedzi. Z tego co widzę, jak ktoś wbije się i mając prawo hosta (nagrywania) takie nagrywanie włączy (nawet lokalnie), to rejestrowało się w historii np. takie coś (z 27 grudnia):

"Spotkanie dotyczyło trudności technicznych z komunikacją audio i wideo, podczas których uczestnicy doświadczali problemów ze słyszeniem siebie nawzajem oraz obserwowaniem ruchów ust. Kaz próbował rozwiązać problemy z dźwiękiem i wspomniał o stworzeniu oddzielnego pokoju, aby zapewnić prywatność i zapobiec zakłóceniom podczas rozmowy. Uczestnicy omówili proces włączania nowego pokoju i związane z tym powiadomienia."

Widać, że w czasie takiego transkryptu pojawia się na callu agent AI, który słucha i zapisuje sobie w kajeciku. Domyślnie jest to wyłączone dla pokoi, ale można z konsoli aplikacji włączyć także wtedy.

Mało przydatne w większości naszych operacji, ale jak chcecie to mamy to w aktualnej cenie.