atarionline.pl [STe] Kilka pytań początkującego - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorBartek_S
      • CommentTime4 Feb 2026 19:52 (1 godzinę temu)

Cześć,
      Parę miesięcy temu zostałem szczęśliwym posiadaczem Atari STe, 4 Mb RAM, TOS 1.06 DE, wersja z "bad DMA". Mam do tego Ultrasatana, ze sterownikiem ICD Pro i ten zestaw działa naprawdę nieźle.
      Po przesiadce z ST 1Mb, pomyślałem sobie, że skorzystam z dobrodziejstw jakie dają zamienniki desktopu i NVDI (tam miałem "raptem" Teradesk plus parę pchełek - bardzo przyjemne, ale...). Zainstalowałem zatem Neodesk 4, Genevę i NVDI 5. Do tego wszystkiego mam obsługę polskich znaków polfont i parę drobniejszych usprawnień jak np. Selectrix w AUTO. Bardzo mi się tak postawiony system podoba, mam jednak parę pytań, bo nie wszystko umiem zrobić / rozumiem.

1) Po uruchomieniu systemu (XBOOT, NeoDesk, Geneva, NVDI, Selectrix, parę CPXów, polfont) zostaje mi ok 2Mb z 4 - czy to jest normalne, czy któryś z wymienionych programów może jednak zjadać zbyt dużo pamięci? Jeśli tak, na co powinienem zwrócić uwagę? (cache fontów w nvdi ograniczyłem do 128k)

2) Jedyną polską czcionką, która w pełni poprawnie działa, to ta systemowa. Nie jestem w stanie "zmusić" do współpracy czcionek TTF (są widoczne, ale polskie znaki nie chcą się wyświetlać - np. w edytorze QUED). Czcionki skopiowałem z "polskiego" Windows 95, więc w teorii powinno to działać, plik spdchar.map skopiowałem do katalogu z fontami. Co robię źle?

3) czy znacie jakiś program pod Windows, który umożliwia odczyt partycji ICD Pro? Teraz, żeby kopiować pliki z sieci posiłkuję się ST z Emutosem i po prostu kopiuję / przekładam karty. Ale to nie jest najwygodniejsze rozwiązanie.

4) Jaką polecilibyście wygodną bazę danych, w której mógłbym zapisać np zbiór płyt czy książek?

5) Czy macie jakieś swoje ulubione programy - narzędzia systemowe, bez których nie wyobrażacie sobie pracy / zabawy z ST, których nie wymieniłem wyżej? Jeśli tak, dajcie znać proszę.

Pozdrawiam!
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime4 Feb 2026 20:06 (58 minut temu)

Jeśli masz Ultrasatana i on ci działa to nie masz "bad DMA" - bo ci działa ;-)
      Jeśli masz Ultrasatana to w drugi slot możesz włożyć kartę CF sformatowaną na PC w FAT16 (byle partycje nie były większe od 512MB) i to powinno działać.
      • 3: CommentAuthorBartek_S
      • CommentTime4 Feb 2026 20:14 (50 minut temu) zmieniony

Kazda proba zapisu przy uzyciu dowolnego innego drivera hdd konczy sie tragicznie dla partycji, wiec to jednak jest bad DMA :) tylko icdpro dziala jak nalezy.

Ale sprobuje z karta sformatowana w fat - dzieki!