atarionline.pl Atari XC12 Turbo - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorkismet75
      • CommentTime11 Feb 2026 20:11

Wpadł mi w ręce magnetofon Atari XC12 z uciętą wtyczką od systemu turbo. Z tego co widzę, jest to prawdopodobnie Turbo 2000 z wyjściem na port DB9 (port joysticka).
      Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak przywrócić to Turbo 2000 do działania i pod które piny DB9 należy je podłączyć?
      W trybie normalnym magnetofon działa poprawnie i standardowe kasety wczytują się bez problemu
      • 2: CommentAuthortakron27
      • CommentTime12 Feb 2026 08:44

to 'kso turbo2000'. sięzastanawiam - po co ktoś miałby kanibalizować działające/sprawne turbo. może sprzedający wiedząc że i tak cos w nim nie działa, celowo usunął przewód do p2joysticka (i to jak, wygląda jakby pad od środkowej nogi tranzystora był wręcz urwany). tak więc nawet identyfikacja pól i dorobienie przewodu nie musi dać sukcesu. ten żółty/pomarańczowy przewód od motorcontrol też bym podmienił albo chociaż skrócił (bo ma nadtopioną izolację nad ścieżką łączenia bramek, czy tam nie robi się jakieś (nie pełne) zwarcie)..
      • 3: CommentAuthortakron27
      • CommentTime12 Feb 2026 09:03 zmieniony

no to mi wygląda na wprost zrobione podług schematu: (1-schemat). zielone 1,2,3,4 dałem punkty identyfikujące do zdjęcia (2-zdjęcie). co do którego pinu wtyczki 2portu joysticka, jest na 'schemacie' cyfra w kółku to numer pinu. Co do punktu3 (czyli pin2 wtyczki portu joya) to może być przydatne dać w szereg R~10k, ew coś dobrać; to wpływa na szybkość/bezwładność komendy zatrzymana silnika (przesuwu taśmy). później jak loader odnajdzie i odczyta nazwę programu, to wysyła sygnał zatrzymania taśmy, żeby użytkownik wybrał, 'czy wczytać t/n'. przy źle dobranym R (braku*) magnetofon zatrzyma się z opóźnieniem i może 'przelecieć' pilot pierwszego bloku danych, lub będzie za krótki, i load-error gotowy;P
      *-bo było różnie w xc12 i ca12 z tego co pamiętam. w którymś to w ogóle nie musiałem tam rezystora dawać i działało
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Feb 2026 16:13 zmieniony

A skąd jest ten schemat zdobyty na giełdzie komputerowej? Na stronie ś.p. JERA jest troszkę inny.
      • 5: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime12 Feb 2026 23:16

Czyżby Ireneusz Wiater(i syn)? ;)
      • 6: CommentAuthorkismet75
      • CommentTime13 Feb 2026 00:14

Dziękuję bardzo za pomoc dla takron27. Temat do zamknięcia.
      • 7: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Feb 2026 09:58 zmieniony

qba > yy mam wycięty z jakiegoś ogromnego pdf-a, którego mam na innym komputerze a nazwy którego nie pamiętam w tym momencie ;P
      wiem że u jera inny i sam sobie (bym/robiłem) z opisu właśnie jera. acz tu co kismet75 pokazał, to toczka w toczkę z 'rysunku/schematu'.

aa, tam się jeszcze kondensator któryś na pcb podmieniało w torze odczytu (lub nalutowywało); to też istotne do poprawnego działania kso na xc12/ca12.
      ED.: "Na płytce magnetofonu należy wymienić kondensator C14 na inny o wartości 0,1 - 0,22μF. " (Jer)
      • 8: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime13 Feb 2026 21:36 zmieniony

Najprawdopodobniej „Poradnik komstruktora”, kompilacja której autorem był inż. Ireneusz Wiater.
      • 9: CommentAuthortakron27
      • CommentTime16 Feb 2026 09:32

nie potwierdzałem ale w zamyśle to jest właśnie to