Wpadł mi w ręce magnetofon Atari XC12 z uciętą wtyczką od systemu turbo. Z tego co widzę, jest to prawdopodobnie Turbo 2000 z wyjściem na port DB9 (port joysticka). Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak przywrócić to Turbo 2000 do działania i pod które piny DB9 należy je podłączyć? W trybie normalnym magnetofon działa poprawnie i standardowe kasety wczytują się bez problemu
to 'kso turbo2000'. sięzastanawiam - po co ktoś miałby kanibalizować działające/sprawne turbo. może sprzedający wiedząc że i tak cos w nim nie działa, celowo usunął przewód do p2joysticka (i to jak, wygląda jakby pad od środkowej nogi tranzystora był wręcz urwany). tak więc nawet identyfikacja pól i dorobienie przewodu nie musi dać sukcesu. ten żółty/pomarańczowy przewód od motorcontrol też bym podmienił albo chociaż skrócił (bo ma nadtopioną izolację nad ścieżką łączenia bramek, czy tam nie robi się jakieś (nie pełne) zwarcie)..
no to mi wygląda na wprost zrobione podług schematu: (1-schemat). zielone 1,2,3,4 dałem punkty identyfikujące do zdjęcia (2-zdjęcie). co do którego pinu wtyczki 2portu joysticka, jest na 'schemacie' cyfra w kółku to numer pinu. Co do punktu3 (czyli pin2 wtyczki portu joya) to może być przydatne dać w szereg R~10k, ew coś dobrać; to wpływa na szybkość/bezwładność komendy zatrzymana silnika (przesuwu taśmy). później jak loader odnajdzie i odczyta nazwę programu, to wysyła sygnał zatrzymania taśmy, żeby użytkownik wybrał, 'czy wczytać t/n'. przy źle dobranym R (braku*) magnetofon zatrzyma się z opóźnieniem i może 'przelecieć' pilot pierwszego bloku danych, lub będzie za krótki, i load-error gotowy;P *-bo było różnie w xc12 i ca12 z tego co pamiętam. w którymś to w ogóle nie musiałem tam rezystora dawać i działało
qba > yy mam wycięty z jakiegoś ogromnego pdf-a, którego mam na innym komputerze a nazwy którego nie pamiętam w tym momencie ;P wiem że u jera inny i sam sobie (bym/robiłem) z opisu właśnie jera. acz tu co kismet75 pokazał, to toczka w toczkę z 'rysunku/schematu'.
aa, tam się jeszcze kondensator któryś na pcb podmieniało w torze odczytu (lub nalutowywało); to też istotne do poprawnego działania kso na xc12/ca12. ED.: "Na płytce magnetofonu należy wymienić kondensator C14 na inny o wartości 0,1 - 0,22μF. " (Jer)