CommentTime24 Feb 2026 09:11 (1 godzinę temu) zmieniony
Cześć,
Mam problem ze stacją California Access 2001 z TOMS Turbo Drive przy pracy z DOS XL 2.35I1 (LDW/CA), ale też z BiBo-DOS, SuperDOS itp.
Przy dos XL 2.35I1 wyłączam GTSYNC bo inicjalizacja Synchromesh i tak nie przechodzi z powodu zmienionego romu oryginalnego na TOMS (wywala błąd D1: Communication error).
A teraz do rzeczy czyli do problemu:
Próba formatu DD - INITDBL pod dosem XL (ale też pod SuperDos, Bibo Dos) na CA-2001 kończy się zawsze tak samo: • format dochodzi do Track 13 • wraca na początek • próbuje 3 razy • fail
Powtarzalne na różnych dyskietkach.
Co ciekawe PROBLEMU NIE MA PRZY FORMATOWANIU DD POD MyDOS i SPARTDOS.
Test RPM w DOS XL: GTRPM -CA 2001 RPM Tester - pokazuje ok. 345 RPM to FAST
Próbowałem regulować potencjometrem VR1 nie da się ustawić stabilnego ~300 RPM czy chyba powinoo być 288 RPM. Mam tylko przeskoki: to FAST to SLOW. W pewnych punktach tester pokazuje „OK”, ale pika niecyklicznie - co sugeruje niestabilność prędkości
Reakcja na obrót VR1 jest nieliniowa – małe i duże obroty trymera często dają podobny efekt. Stąd miałem podejrzenie, że wyschnięty jakiś kondensator np. w pętli servo silnika albo uszkodzony VR1 (przerwy na ścieżce oporowej) ale
Ta sama stacja formatuje DD POPRAWNIE w SpartaDOS X, w MyDOS, działa katalog i zapis, odczyt OK
I jeszcze jedna ciekawostka mam kilka kopie-rów m.in. DISKCOPY na dyskietce w formacie SD - mam tam Bootmanagera wyboru (Menu) - czyli uruchamiam całodyskowy copier BEZ DOS-u. Kopiuję ATR z DOS XL 2.35I1 z SIO2PC na pustą dyskietkę, i:
- DISKCOPY najpierw formatuje, potem kopiuje cały dysk z użyciem SIO2PC (wziąłem obraz ATR DOS 2.35XL) i co? .... Wszystkie ścieżki przechodzą, w tym 13 TEŻ!
I poźniej skopiowana dyskietka z DOSem XL 2.35, bootuje DOS XL, DIR działa, system działa poprawnie ALE NIE FORMATUJE ZNOWU.
⸻
Reasumując:
- DOS XL INITDBL - fail na Track 13 - kopier bez DOS-u formatuje w DD i zapisuje poprawnie.
Czy możliwy jest konflikt: - DOS XL FORMAT TRACK timing (Synchromesh-aware) vs zmodyfikowany firmware TOMS - raczej nie - bo mam też LDW 2000 nie modyfikowane i problem jest taki sam. Jej nie rozkręcałem i nie testowałem prędkość RPM.
czy raczej problem sprzętowy: servo loop (elektrolit), VR1 ?