Mam problem z Atari STF 3mb ramu z epoki po podłączeniu Ultrasatana lub ACSI2stf i odpalaniu gier z rozszerzeniem tos , po kliknieciu gra wraca do tos (nie mam nawet ekraniu żółtego, który pokazuje ile mam ramu i jaka wersja tos). Moja wersja TOS to 1.04. Demka czy gry PRG zauważyłem , że działają. Ram przetestowany sprawny. Czy te 3mb powoduje jakiś konflikt ? Dodam , że stfm z 4mb śmiga na 1.04 , a ste na 2.06 też, chociaż nie jest tak kompatybilny jak STFM z 1.04. Próbowałem odpalić na 520ST z 1mb ramu i wchodzi mi do żóltego ekranu , widzę jaki mam tos i ile ramu, ale zwykle gry nie działają ze względu na pamięć tylko 1mb.
Mam tos 2.06 w STE - nie działa wszystko. STFM tos 1.04 - praktycznie działa większość - te urządzenia mają 4mb ramu. STF ma 3mb z epoki tos 1.04 , problem następuje przy uruchomieniu gry z rozszerzeniem tos. Jeśli się nie mylę to są gry od Putnika czyli jak klikasz pokazuje się żólty ekran z info jaki tos, ile ramu, jak wyjść z gry i jaka gra ... mi to się nie pojawia tylko wraca do tosu. Dodam, że w 520St krótkim mam 1mb ramu i to zółte menu po kliknięciu się pojawiam więc to nie jest problem ilości pamięci.
- przywróć sobie w STE TOS 1.62 to wszystko znowu będą gry działać. TOS 2.06 pochodzi z Mega STE i jest mniej kompatybilny z grami i demami dla zwykłego ST/STE.
- jeśli wolisz jednak mieć TOS 2.06 to chociaż zrób sobie alternatywę, jakiś przełącznik TOS-ów (oferuje taki kkrys i MatGuru).
- ciekawe te 3MB, nigdy takiego nie widziałem. Widziałem tylko 2,5MB, a i to rozszerzenie generowało drobne problemy z kompatybilnością. Dzięki za fotkę. A co pokazuje program SysInfo? Rozpoznaje 3MB?
- a, chodzi o gry przerabiane przez Putnika pod twardy dysk i/lub STE. No to masz odpowiedź - widocznie kod ich loadera jest niekompatybilny z Twoim ST z 3MB.
TOS jest w tym komputerze 1.04 :). 2.06 mam w STE tam już nie ruszam. Mam kilka atarynek. Dlatego dziwi mnie czemu przy 1.04 takie kwiatki. Tak pokazuje 3mb. Tak właśnie myślałem, że przez to jest konflikt. Czyli jeśli prg śmigają np demka. Jak znajdę baze gier prg powinno działać. Mam tego trochę na dysku, ale nie prg. Jest jakaś paczka do ściągnięcia prg z grami ? zawsze można goteka zamontować (tylko znów przeróbki tasmy i zasilania bo oryg jest za którkie)
No ja właśnie o STE napisałem odnośnie "Mam tos 2.06 w STE - nie działa wszystko." Tam oryginalnie był TOS 1.06 lub jego poprawiona wersja 1.62. Nie było tam TOS-a 2.06. Ludzie majstrują przy tych kompach i fajnie, gdy wiedzą, co robią, ale niedobrze, gdy robią to bez świadomości konsekwencji. Jak ktoś chce grać i oglądać dema na STE to nie polecam takiej przeróbki. Albo polecam z przełącznikiem na oryginalny TOS.
"STFM tos 1.04 - praktycznie działa większość"
Powinno działać wszystko, co działa na ST. To najpopularniejszy sprzęt, do którego dopasowywano wszystkie gry (poza tymi kilkunastoma specyficznie dla STE). Jeżeli gry Ci nie działają, to coś nie tak z grą. Znajdź sobie wersję działającą.
Różnice między plikiem TOS a PRG nie są wielkie (https://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=37287) i nie powinno to wpływać na możliwość uruchamiania ich na konkretnym sprzęcie. Napisz do Putnika, zgłoś problem - wskaż, które Twoje pliki nie uruchamiają się z 3MB. Zakładam, że pamięć przetestowałeś, że sprawna.
Nie zrobiłem fotki z sys info, będę w weekend przy kompie. Zamontuje goteka i zrobie fotkę No niestety tak mi doradziliw STE , zmień na Pl, był niemiecki. Nie pamiętam jaki. Chyba trzeba było coś majstrować przy kompie, komuś odsyłałem coś lutowane było. Teraz bym tego nie zrobił ! Dla mnie bez sensu. Oglądam dema głównie, czasami włączę grę.
Nie było oryginalnie polskiej wersji TOS-a 2.06, przygotowanej przez Atari, więc to zapewne ten znany hack. Parę osób zgłaszało, że powoduje on nadmiarowe problemy, np. Irata (miał lub ma taki, jeśli nie sprzedał), że mu się bez powodu wiesza, ale nie mam zaufania do takich niekonkretnych, ogólnych zgłoszeń. Z chęcią się więc dowiem, jakie konkretnie programy Ci na tym TOS 2.06PL nie działają, bo będę mógł porównać na swoim STE z TOS 2.06 UK. Wtedy będzie coś konkretnego wiadomo - czy wina leży w wersji PL czy wersji 2.06.
Sporo gier od Putnika, mogę kilka wymienić, ale będę musiał dokładnie sprawdzić. Masz może plik sysinfo.st nie wersje hd tylko dyskietkową ? nie mogę znaleźć, a bym z goteka sprawdził STF
To bardzo poproszę - najlepiej od razu podeślij pliki, które Ci się nie uruchamiają albo wskaż konkretny link, skąd plik pochodzi. Załaduję u siebie.
Masz może plik sysinfo.st nie wersje hd tylko dyskietkową ? nie mogę znaleźć, a bym z goteka sprawdził STF
Jak rozumiem, masz SysInfo na twardym dysku? To zgraj na dowolnym kompie z twardziela na zwykłą dyskietkę na stacji, a potem dyskietkę zgraj sobie do pliku ST (albo MSA i potem przekonwertuj do ST).
U mnie na 2.06 na ste nie działa na przykład Lotus, RoboCop, Populus. Po próbie wybraniu gry z Ultrasatana z rozszerzeniem tos mam obraz jak na drugim foto w stf z 3 mb ramu. Sys info pokazuje 3mb ramu. Przetestowane yaart.