atarionline.pl Altirra dla MacOS, Linux i Android - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime9 Apr 2026 12:35

@Jacques na Linux masz AppImage zbudowane przez Ilmenita - klikasz i masz :]
      • 2: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime9 Apr 2026 13:24

Ja jestem niewinny, to GitHub robi automatycznie ;)
      ->link<-
      • 3:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime9 Apr 2026 13:40

Fajne toto... Ma trochę ... problemów ale związanych z SDL a nie z samym programem (np. czasami okno dialogowe do konfiguracji jest za małe i trzeba je rozszerzyć ręcznie, żeby wszystko się ładnie pokazało) ale Numen mi poszedł ;-)
      • 4: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime9 Apr 2026 14:07

Daj znać które okna, poprawię
      • 5: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime9 Apr 2026 14:19 zmieniony

wszystkie *.car jakie sprawdzałem cykają :]

niezwykłe, będę mógł się pozbyć Wine, nie przepadłem ;)

=== EDIT ===

zresztą reszta, którą mam na lapku pod ręką też działa :]
      • 6: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime9 Apr 2026 16:26

wydaje mi się, że AltirraSDL ma jakiś problem z .cas i magnetofonem, ale to nie jest mój format więc nie testuję.
      • 7: CommentAuthortakron27
      • CommentTime10 Apr 2026 07:16

mi pod androidem trochę brakuje 'dostępu' do klawiszy return czy spacja, bo kilka programów/dem z początku proci o pacnięcie takowego (zatwierdzenie ustawień konfiguracji). a tak, to ładnie śmiga. ja grać na tym nie będę, ale demko zapuścić -szemu nie?..
      • 8:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime10 Apr 2026 16:14 zmieniony

Prośba do userów maca, którzy nie mają poinstalowanego żadnego środowiska do kompilacji, bibliotek itp. Czy ruszy im instalka poniżej.

Edit.

Już jest nowa wersja.
      • 9: CommentAuthortebe
      • CommentTime10 Apr 2026 17:39

wszyscy którzy używają maca, proszeni są o zmianę na Windows :)
      • 10: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Apr 2026 18:14

i po przekonaniu się jaka to kupa zapraszamy na Linuxa ;)
      • 11: CommentAuthorstreak
      • CommentTime10 Apr 2026 19:17

Potwierdzam ze zewnetrzny pad (po kablu) dziala na androidzie bez zadnych rekonfiguracji. Connect and Play 100%
      • 12:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime10 Apr 2026 20:11 zmieniony

tebe:

wszyscy którzy używają maca, proszeni są o zmianę na Windows :)

Weź nie denerwuj ludzi :) myśmy z tej "kupy" już wyszli ;)

Na MacOS jak włączy się NTSC to idzie idealnie, nic nie rwie. Jakby w wersji PAL źle wyliczało czas. Na moim laptopie ekran idzie na 60Hz. Ciekawe więc, co renderuje 50Hz, czy Altirra czy SDL?

Działa mi też joy na klawiaturze i w sumie wszystko inne. Trzeba się po prostu altirry nauczyć i pokonfigurować, bo trochę inna niż atari800 :)
      • 13: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Apr 2026 20:52

@ilmenit pytanie teoretyczne ;)

@mono kiedyś zrobił dla atari800 yamari, sidari i inne podobne wynalazki ale nie weszły do emulatora, Phareon wypowiedział się kiedyś, że on do Altirry dodaje tylko to co go interesuje a takie rzeczy go nie interesują.

pytanie: AlitirraSDL jest bardziej liberalna i takie wynalazki przyjąłbyś jako PR, czy tylko ma być to co Phareon dopuszcza u siebie?
      • 14: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 Apr 2026 00:12 zmieniony

Potwierdzam ze zewnetrzny pad (po kablu) dziala na androidzie bez zadnych rekonfiguracji.

Super, dzięki za przetestowanie!

mi pod androidem trochę brakuje 'dostępu' do klawiszy return czy spacja, bo kilka programów/dem z początku proci o pacnięcie takowego (zatwierdzenie ustawień konfiguracji). a tak, to ładnie śmiga. ja grać na tym nie będę, ale demko zapuścić -szemu nie?..

Dodana prosta klawiatura wirtualna, zerknij proszę, czy działa.

@mono kiedyś zrobił dla atari800 yamari, sidari i inne podobne wynalazki ale nie weszły do emulatora, Phareon wypowiedział się kiedyś, że on do Altirry dodaje tylko to co go interesuje a takie rzeczy go nie interesują.
      pytanie: AlitirraSDL jest bardziej liberalna i takie wynalazki przyjąłbyś jako PR, czy tylko ma być to co Phareon dopuszcza u siebie?

Jasne, jak to coś, co nasze małe community przyjmie z radością, to ja zaakceptuję, szczególnie jak to będzie *przetestowany* pull request.
      • 15:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime11 Apr 2026 09:41 zmieniony

@ilmenit

przekompilowałem dzisiaj na MacOS i teraz PAL ładnie działa. Wygląda, że wszystko działa.
      Czyli cały czas coś poprawniane.
      • 16: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime11 Apr 2026 09:50 zmieniony

U mnie androidowa aplikacja Altirry się nie instaluje: "podczas analizowania pakietu wystąpił błąd" (smartfon: HUAWEI ALE-L21). Próbowałem aktualizować androida- jednak mam najnowszą wersję jaka jest na ten telefon
      • 17: CommentAuthorstreak
      • CommentTime11 Apr 2026 10:21 zmieniony

To albo ukryty google play-protect (sprawdz w ustawieniach i wylacz) albo zabezpieczenie hujawieja. Widzialem juz takie "zagrywki" podczas instalacji np NewPipe na hujawieju. partia chinska wie lepiej co masz instalowac na swoim sprzecie. A napewno nie imperialistyczny emulator amerykanskich kapitalistow!
      • 18:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime11 Apr 2026 11:34 zmieniony

EDIT

Jest wszystko dobrze dla MACOS. Ikonki, biblioteka SDL3 itd.

Podsumowując: AltirraSDL-4.40-macos-arm64.dmg ->link<-
      • 19: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime11 Apr 2026 11:58 zmieniony

Dzięki streak- prawdopodobnie to za stary telefon - nie mam dodanego konta google więc nie mogę wyłączyć google play protect. Ale sprawdziłem emulator Coleena i on bez problemu działa
      • 20: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Apr 2026 08:16

@ilmenit
      e no , teraz to miodzio :-] bardzo ładny i działający keyboard.

@Ataripuzzle
      ja testuję na S7, Android 8 więc.. nie wiem czy to też nie jest 'stary' telefon a altirra działa
      • 21:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime13 Apr 2026 09:12

@Ataripuzzle: Huawei P8 Lite to dosc antyczny sprzet i zdecydowanie nie ta liga co S7. Mialem go kiedys i wydajnosciowo byl sporo slabszy od dosc budzetowego Galaxy A3 2016 na ktorego sie potem przesiadlem. Nie wiem czy dobrze pamietam ale Android 6.0 to najnowszy OS ktory wyszedl na P8 Lite.
    1.  
      Tak Wolfen - mam chyba wersję 5 coś na tym telefonie
      • 23: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Apr 2026 17:26 zmieniony

Dodany "Gaming Mode" i Game Library - działa zarówno na Desktop AltirraSDL jak i na telefonie - przydatne jak chce się zagrać gamepadem z kanapy. Aktualnie nie ściąga samemu game-artów, ale odnajduje po nazwie (jeżeli jest taka sama jak nazwa pliku gry z rozszerzeniem obrazka). Można użyć scrappery jak ->link<-
      Można przetestować na paczce ze strony Fandala, ale polecam do game library wrzucić poniżej 100 gier, inaczej trudno się w niej odnaleźć.
      • 24: CommentAuthorstreak
      • CommentTime13 Apr 2026 19:14

E L E G A N C K O !!!

Super pomysl. Dzieki ilmenit.
      • 25: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Apr 2026 20:17 zmieniony

no to teraz jakiś skrót klawiaturowy co zapisuje zrzut ekranu emulatora jako miniaturkę wymaganą przez ten tryb to każdy sobie szybko wytworzy, i nie będzie trzeba kombinować nazwy pliku z nazwą miniatury.
      • 26: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Apr 2026 21:16

Fajny pomysł, dodam!
      • 27:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime14 Apr 2026 23:29

dzięki za wersję armową, działa na sparku b. ładnie i nieprawdopodobnie szybko. prawd. dlatego, że pomija rendering nadmiarowych klatek, to jak się włączy turbo to chodzi ~2x szybciej od atari800 :O (zdaje się, ze atari800 renderuje wszystkie klatki), normalnie altirra jest znacznie wolniejsza od a800.
      • 28:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Apr 2026 09:15

@zbyti
      A jak dodałeś do Altirry ten shaderek CRT, widoczny na testach z Barbariana?
      • 29: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 Apr 2026 09:22 zmieniony

@Jacques jest wbudowany w oryginalną Altirrę od ostatniej wersji stabilnej i jest też w SDL.

I jak wejdziesz w tę opcję to ostatni "tab" i "dot matix"
      • 30:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Apr 2026 09:23

Aaa, screen efects, dzięki!
      • 31: CommentAuthortakron27
      • CommentTime15 Apr 2026 13:00

android:
      czy dało by się wyłączyć widok klawiszy start/selest/option, kółko pada i fire? tak żeby zostały tylko po prawicy '3kreski' przycisku menu aplikacji?
      w orientacji poziomej w/wymienione wchodzą na widok użyteczny ekranu, a do oglądania demek nie są potrzebne.
      ?
      • 32: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 Apr 2026 21:09

@takron27 - dodane niezależne ukrywanie sterowania i przycisku menu, do ustawienia w settings.
      • 33: CommentAuthortakron27
      • CommentTime16 Apr 2026 08:15

mmoże, ale coś się skrzaniło z konfigiem. za każdym uruchomieniem ustawia mi się: 800xl, ntsc, 320k,

ustawieina 'save state' pozostają, podobnie wskazane katalogi gier, romów, wybrene firmware.

a i jeszcze: rozmiar miniaturek (grid size): large (duży-ok), medium (też jest duży), small (test rozmiaru medium)

nie wyświetlają się (zniknęły?) miniaturki robione wczorajszą wersją
      • 34: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime16 Apr 2026 11:44

Zerknę, dzieki za info
      • 35: CommentAuthorguma1975
      • CommentTime16 Apr 2026 13:20

Witam serdecznie. Jest jakis sposób aby gry odpalać z NAS ? mam wersje android. Na pc nie ma problemu mapuje sie udział jako litere dysku i juz a na android ?
      • 36:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime16 Apr 2026 14:11

Musiałbyś sobie najpierw zamapować ten zasób na telefon. To nie Altirra mapuje dysk tylko system. Przyznam, że nie wiem jak to osiągnąć.
      • 37: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime16 Apr 2026 16:08

@takron27 - poprawione, teraz powinno zapisywać się poprawnie. Nie było dobrze zrobione zamykanie aplikacji. Wkrótce pojawi się nightly build.
      • 38: CommentAuthortakron27
      • CommentTime16 Apr 2026 18:38

no chyba jest ok.

Jeszcze jedno -
      A te zrzuty ekranu do miniaturek ,zapisują się w katalogu z aplikacją? Nie ma mozliwosci zrobienia żeby zapisywlo sie tam gdzie jest gra,demo?
      • 39: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime16 Apr 2026 18:45

Aktualnie nie, ale dodam, dobry pomysl.
      • 40: CommentAuthortakron27
      • CommentTime16 Apr 2026 19:16 zmieniony

Zasadniczo generalnie jest najs ;-)
      • 41: CommentAuthorse7eryn
      • CommentTime17 Apr 2026 09:56

Witam, czy jest możliwość przeniesienia z Altirry na wersję android opcji wyboru speed intergral rate 60/50 fps ?
      • 42: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 Apr 2026 10:10

W interfejsie mobilnym nie chcę wrzucać wielu opcji, chcę, aby Gaming Mode był prostszy dla użytkowników. Ale w tym przyadku Integral Rate default jest rzeczywiście lepszy. Z drugiej strony, różnica pomiędzy Match Machine a Integral to 1 klatka różnicy na 13 sekund, więc zakładam, że i tak nikt nie zauważy różnicy. Ale zmienię default, będzie trochę płynniej.
      • 43: CommentAuthorse7eryn
      • CommentTime17 Apr 2026 10:26

Jednak tą 1 klatkę na 13 sekund widać przy np. oglądaniu płynnego scrolla z demek. Jeszcze opcja stereo mile widziana w wersji na android. Ogólnie jest super, dzięki.
      • 44:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime17 Apr 2026 11:51

Ej zaraz zaraz... a obsluga magnetofonu na Androidzie moze tez dzialac bez SIO i patchy? W sensie np. bede mogl sobie cos wczytac z Blizzarda z kasety (wav/cas) z dzwiekiem audio? :D
      I bedzie dzialac pad poprzez Bluetooth? :) Chyba wlasnie dotarlo do mnie co tu sie wielkiego odwalilo :)
      • 45: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 Apr 2026 12:48

Powinno, ale chyba jeszcze nikt nie testował w AltirraSDL obsługi magnetofonu i kaset, więc zakładam, że będą jakieś błędy implementacji. Ale wszystko da się poprawić :-)
      • 46: CommentAuthortakron27
      • CommentTime20 Apr 2026 09:54 zmieniony

2w1, czyli ładowanie cas z paczki zip. w 'normalu' ładnie uruchomiła się 'geografia świata' (wczytując błyskawicznie (działa sio-path?));
      za to 'terminator' wczytuje się tak-jak-atari-chciało czyli w trybie bez dopalacza za to ze znajomymi dźwiękami odczytu z kasety. ztcp z kilkanaście minut będę czekał aż wejdzie intro pierwszej strony kasety. ;-)

ED.:
      1 ok, ale dwustronnych kaset (w normalu) nie da się wczytać, bo załadowanie pliku taśmy to restart.
      2 turbo2000 się nie wczytuję (kso), omicron też nie (czyli nie wykrywa jakiegokolwiek turbo)
      3 ja osobiście NIE postuluję o implementację turbo dla casów w tym porcie na androida
      • 47: CommentAuthorse7eryn
      • CommentTime20 Apr 2026 11:52

Wiem, że w wersji na android ma nie być dużo opcji, ale czy można ukryć górną belkę z zegarem i ewentualnie opcja wyboru obrazu fit to window ?
      • 48:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime20 Apr 2026 13:06

@takron27
      Jesli dobrze rozumiem - kod juz jest (core calej emulacji lacznie z obsluga magnetofonu, itd). Problemem sa braki w UI (ktore "sie tworzy") oraz ewentualne bugi/problemy z dependencjami wynikajacymi z portu pod SDL, etc. Jezeli mialby to byc jakis "low effort" zeby obsluga magnetofonu dzialala zupelnie poprawnie to moze warto zerknac.
      • 49: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Apr 2026 13:35 zmieniony

Dodałem do emulatora eksperymentalne granie na dwie osoby online:
      ->link<-
      • 50:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime24 Apr 2026 15:01

On-line multiplayer na Atari??? :OOO Ale jak to w ogole mozliwe?! Synchronizacja stanow joysticka pomiedzy dwoma Altirrami?