atarionline.pl Altirra dla MacOS, Linux i Android - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Apr 2026 15:14

Tak, joy + klawiatura. A w przypadku desyncu przesłanie save-state.
      • 2: CommentAuthormarok
      • CommentTime24 Apr 2026 15:27

Skojarzę najświeższą nowinkę tylko z pewnym "faktem medialnym". Ostatnio na live z cyklu spotkań z ciekawymi ludźmi na AOL pojawiło się pytanie o możliwość obsługi programu użytkowego przez dwie osoby jednocześnie. Tutaj upatruję rozwiązania niemal idealnie dopasowanego do takich potrzeb. (Jest nawet kanał specjalnej komunikacji między obu graczami.)

Jest wyjaśniona sprawa z dżojstikami, nie jest nic wspomniane o odczycie z klawiatury (chyba już jest). Sądzę, że jest duża szansa, że obaj gracze (użytkownicy) mogą generować taki odczyt (z własnej klawiatury), ale może akurat jest inaczej. W każdym razie, z pewnością możliwość przełączania gracza "w locie", który aktualnie miałby dostęp do klawiatury generującej odczyt, jest już sprawą do ogarnięcia, gdyby to nie działało równolegle (u obu graczy). Pozostaje sprawa, co w przypadku użytków jest problemem, obługi programu umieszczonego na wirtualnym dysku i obsługa zapisu danych na taki.
      • 3:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime25 Apr 2026 09:26

hej, wrzuciłem issue na gita związany z macos ->link<-
      • 4: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2026 10:27 zmieniony

Dzięki, sprawdzę co da się z tym zrobić.
      EDIT: puściłem fixa, ale wygląda na to, że to kwestia jak działa macOS.
      • 5:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime25 Apr 2026 16:24

@ilmenit. niestety obie metody nie działają, odpisałem w issues
      • 6: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2026 18:45

no to potrzebujemy pomoc kogoś z macOS. Gdy ja nie mam, to pomaganie w ciemno metodą prób i błędów.
      • 7:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime25 Apr 2026 20:20

ja moge pomoc udostepnic zasoby, ale programowac pod mac nie umiem
      • 8: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2026 22:45

@insert - jak to wygląda w przypadku innych emulatorów odpalanych w taki sposób?
      • 9:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime26 Apr 2026 08:42

no wlasnie nie mam za bardzo jak odpalic jakiegos execa z terminala innego emulatora, ale powiedzmy ze a800macx dziala
      • 10: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime26 Apr 2026 10:29

jak rozumieć "powiedzmy ze a800macx dziala", szczególnie w kontekście, nie mam za bardzo jak odpalić jakiegoś execa z terminala"? Działa, albo nie? :-)
      • 11:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime26 Apr 2026 10:56

exec sie wywala, ale on sie zawsze wywalał losowo, app działa
      • 12:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime26 Apr 2026 11:14

jak jest to jakas opcja to moge Ci udostepnic moj komp zdalnie, zainstalowac co potrzeba i moze jakoś to by Ci pomogło
      • 13:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime3 May 2026 16:50

Świetna rzecz... brakowało mi tego narzędzia natywnie pod Linux. Ale mam ogromną prośbę. Czy można zwiększyć rozmiar fontów w menu? A może można to gdzieś skonfigurować?

Pozdrawiam,
      pancio
      • 14: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime3 May 2026 19:25

@panico podpowiadam: można to gdzieś skonfigurować
      • 15:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime3 May 2026 20:33

w natywnej AltirraSDL-4.40.AppImage?

poka mi to...
      • 16:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime3 May 2026 21:09 zmieniony

System -> Configure System -> (zjechać na dół w drzewku po lewej) Emulator->Fonts.

Mały wybór krojów (pewnie nie mam czegoś zainstalowanego), ale rozmiar można zmienić.
      • 17: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime3 May 2026 21:19

mogę film nagrać ;) ponoć obraz starczy za 1000 słów :]
      • 18:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime3 May 2026 21:30 zmieniony

Ooo to to... @Peri Noid - bardzo Panu dziękuję... teraz widzę :-)

Czasem opis wart jest więcej i niesie ze sobą emocje :-)
      • 19:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime17 May 2026 09:06 (3 dni temu) zmieniony

Gdzie AltirraSDL trzyma konfigurację (Linux x64)? Bo w tryb portable chyba nie udaje się trwale przełączyć, więc gdzieś to symuluje wpisy do rejestru Windowsa?
      • 20: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 May 2026 11:05 (3 dni temu)

Trzyma w ~/.config/altirra
      • 21:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime17 May 2026 11:27 (3 dni temu)

Dziękuję :-)
      • 22:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime17 May 2026 11:54 (3 dni temu)

Czy dałoby się dodać "Open Remote Image" i żeby ściągać z atarionline od razu obraz? Słabo ogarniam te sprawy sieciowe i serwerowe, ale może jakoś da się pożenić AOL z emulatorkiem. W preferencjach wpisałoby się adres repozytorium a potem od razu gierki od kopa :)

Pytam pod kątem dalszych ewolucji, które dość mocno blokują pracę na lokalnych plikach. Przykładowo środowisko dla IPada (XCode) albo TV Samsung (Tizen Studio).
      • 23: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 May 2026 12:04 (3 dni temu) zmieniony

ok, ale jaki use-case? Jak odpalisz pełny emulator WASM ->link<- to na górze jest "Files..." to dostęp do "wirtualnego systemu plików", gdzie jest "From URL".
      Ale nie z każdej strony to działa. Przykładowo nie pójdzie z AtariOnline bezpośrednio, gdy da się tam link do jakiejś gry jako:
      ->link<-
      Jest to blokowane przeglądarką (CORS), ponieważ AtariOnline nie wysyła send Access-Control-Allow-Origin
      Jeżeli emulator by był hostowany na AOLu, tak wtedy by mógł odpalać gry z tej strony.
      Przykładowo pobieranie z Archive.org działa, gdy da się na przykład:
      ->link<-

Jak chodzi o zestaw gier, to AltirraSDL ma coś, co się zwie Game Library do której można dorzucać gry do łatwego dostępu. Można do niej wgrać np. całą paczkę ze strony Fandala ->link<-
      z tego linku w prawym górnym rogu: ->link<-
      ale nie przez "From URL..." ale najpierw ściągnąć na dysk, a potem dodać do Game Library "ręcznie".

W wybrane "top gry" można pograć na ->link<-
      • 24:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime17 May 2026 12:09 (3 dni temu)

Może szefostwo AOL doda jakąś furtkę, bramkę, dziurę w płocie... żeby tak od razu...
      • 25: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime17 May 2026 12:37 (3 dni temu) zmieniony

Ogólnie, hostowanie emu na swojej stronie powinno być teraz proste. Bez większych problemów powinno się dać sprawić, aby przy każdej grze oprócz "download" było też "Play".
      • 26:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime18 May 2026 23:00 (1 dzień temu)

Zrobiłem sobie kompilację dla Raspberry Pi 500.
      ->link<-

Ustawiłem sobie tak, że po włączeniu ustawia się rozdzielczość 720x576@50Hz. Wstaje do CLI a potem rc.local odpala na zmianę emulatory w pętli: AltirraSDL i atari800. Czyli jak wyjdę z Altiry to wchodzi do atari800. A jak wyjdę z atari800 to wskakuje altirra.

Na altirze obraz idealnie zsynchronizowany, 50FPS trzyma jak nic, czego nie potrafi atari800. Coś tam wynika z tego, że na nowych rPi jakieś cuda powymyślali niekompatybilne z niczym.

Natomiast natknąłem się na takie cechy:

1. Żeby po CLI odpaliło X tylko dla SDL z altirrą to puściłem jako "root". Ale konfig wtedy jest w "/TMP". Da się przeżyć ale dziwne, bo chyba powinno być w "/root"?

2. Nie działają mi okienka "otwórz". I nie wiem, czy SDL to ma w sobie dialogboxy czy to idzie przez system? A jak nie ma managera okien to idzie w diabły. Z kolei jak wczyta się środowisko graficzne to wymusza 60Hz i obraz jest do bani.

3. Mimo, że skompilowałem w całości librashader i jest plik ".so" to go nie ładuje. Nie wiem jak sprawdzić, czy librashader jest ale nie ma odpowiednio mocnej grafiki, czy też może go nie ładuje (nie widzi).

W każdym razie to co już teraz jest to jest super :)
      • 27: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime19 May 2026 00:17 (1 dzień temu)

Aktualnie Desktop UI wymaga dialogów systemowych do wyboru pliku. Jest też uproszczone Gaming Mode, na urządzenia mobilne oraz do "grania gamepadem na TV" który posiada prosty file/folder viewer. Pokombinuję jak zrobić detekcję, czy jest dostępny systemowy dla Desktop UI.
      Dodam do ładowania i wołania LibraShader więcej informacji do Debug Log.
      Dzięki za testy!
      • 28:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime19 May 2026 14:41 (1 dzień temu)

Jeszcze jedno pytanie, znów Linux Mint w tandemie z The Quickshotem, który widziany jest jako pad. Nie mam tego nigdzie zmapowanego samodzielnie (robiłem jedynie mapowanie pod 2B), a jeden z małych przycisków w podstawie działa jak włącznik/wyłącznik klawiatury ekranowej. Da się jakoś tego pozbyć? Szukałem, ale nie znalazłem ;-)
      • 29: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime19 May 2026 15:02 (1 dzień temu)

Aktualnie tak, prosty sposób to nie naciskać ;-)
      • 30:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime19 May 2026 19:57 (22 godzin temu)

No co zrobić :-)
      Tak na zaś, fajnie byłoby jednak mieć możliwość wyłączenia tej możliwości oraz dodania do niej wyboru klawisza joyem, a nie tylko myszą.