Skojarzę najświeższą nowinkę tylko z pewnym "faktem medialnym". Ostatnio na live z cyklu spotkań z ciekawymi ludźmi na AOL pojawiło się pytanie o możliwość obsługi programu użytkowego przez dwie osoby jednocześnie. Tutaj upatruję rozwiązania niemal idealnie dopasowanego do takich potrzeb. (Jest nawet kanał specjalnej komunikacji między obu graczami.)
Jest wyjaśniona sprawa z dżojstikami, nie jest nic wspomniane o odczycie z klawiatury (chyba już jest). Sądzę, że jest duża szansa, że obaj gracze (użytkownicy) mogą generować taki odczyt (z własnej klawiatury), ale może akurat jest inaczej. W każdym razie, z pewnością możliwość przełączania gracza "w locie", który aktualnie miałby dostęp do klawiatury generującej odczyt, jest już sprawą do ogarnięcia, gdyby to nie działało równolegle (u obu graczy). Pozostaje sprawa, co w przypadku użytków jest problemem, obługi programu umieszczonego na wirtualnym dysku i obsługa zapisu danych na taki.
jak rozumieć "powiedzmy ze a800macx dziala", szczególnie w kontekście, nie mam za bardzo jak odpalić jakiegoś execa z terminala"? Działa, albo nie? :-)
Świetna rzecz... brakowało mi tego narzędzia natywnie pod Linux. Ale mam ogromną prośbę. Czy można zwiększyć rozmiar fontów w menu? A może można to gdzieś skonfigurować?
CommentTime17 May 2026 09:06 (3 dni temu) zmieniony
Gdzie AltirraSDL trzyma konfigurację (Linux x64)? Bo w tryb portable chyba nie udaje się trwale przełączyć, więc gdzieś to symuluje wpisy do rejestru Windowsa?
Czy dałoby się dodać "Open Remote Image" i żeby ściągać z atarionline od razu obraz? Słabo ogarniam te sprawy sieciowe i serwerowe, ale może jakoś da się pożenić AOL z emulatorkiem. W preferencjach wpisałoby się adres repozytorium a potem od razu gierki od kopa :)
Pytam pod kątem dalszych ewolucji, które dość mocno blokują pracę na lokalnych plikach. Przykładowo środowisko dla IPada (XCode) albo TV Samsung (Tizen Studio).
CommentTime17 May 2026 12:04 (3 dni temu) zmieniony
ok, ale jaki use-case? Jak odpalisz pełny emulator WASM ->link<- to na górze jest "Files..." to dostęp do "wirtualnego systemu plików", gdzie jest "From URL". Ale nie z każdej strony to działa. Przykładowo nie pójdzie z AtariOnline bezpośrednio, gdy da się tam link do jakiejś gry jako: ->link<- Jest to blokowane przeglądarką (CORS), ponieważ AtariOnline nie wysyła send Access-Control-Allow-Origin Jeżeli emulator by był hostowany na AOLu, tak wtedy by mógł odpalać gry z tej strony. Przykładowo pobieranie z Archive.org działa, gdy da się na przykład: ->link<-
Jak chodzi o zestaw gier, to AltirraSDL ma coś, co się zwie Game Library do której można dorzucać gry do łatwego dostępu. Można do niej wgrać np. całą paczkę ze strony Fandala ->link<- z tego linku w prawym górnym rogu: ->link<- ale nie przez "From URL..." ale najpierw ściągnąć na dysk, a potem dodać do Game Library "ręcznie".
CommentTime17 May 2026 12:37 (3 dni temu) zmieniony
Ogólnie, hostowanie emu na swojej stronie powinno być teraz proste. Bez większych problemów powinno się dać sprawić, aby przy każdej grze oprócz "download" było też "Play".
Zrobiłem sobie kompilację dla Raspberry Pi 500. ->link<-
Ustawiłem sobie tak, że po włączeniu ustawia się rozdzielczość 720x576@50Hz. Wstaje do CLI a potem rc.local odpala na zmianę emulatory w pętli: AltirraSDL i atari800. Czyli jak wyjdę z Altiry to wchodzi do atari800. A jak wyjdę z atari800 to wskakuje altirra.
Na altirze obraz idealnie zsynchronizowany, 50FPS trzyma jak nic, czego nie potrafi atari800. Coś tam wynika z tego, że na nowych rPi jakieś cuda powymyślali niekompatybilne z niczym.
Natomiast natknąłem się na takie cechy:
1. Żeby po CLI odpaliło X tylko dla SDL z altirrą to puściłem jako "root". Ale konfig wtedy jest w "/TMP". Da się przeżyć ale dziwne, bo chyba powinno być w "/root"?
2. Nie działają mi okienka "otwórz". I nie wiem, czy SDL to ma w sobie dialogboxy czy to idzie przez system? A jak nie ma managera okien to idzie w diabły. Z kolei jak wczyta się środowisko graficzne to wymusza 60Hz i obraz jest do bani.
3. Mimo, że skompilowałem w całości librashader i jest plik ".so" to go nie ładuje. Nie wiem jak sprawdzić, czy librashader jest ale nie ma odpowiednio mocnej grafiki, czy też może go nie ładuje (nie widzi).
W każdym razie to co już teraz jest to jest super :)
Aktualnie Desktop UI wymaga dialogów systemowych do wyboru pliku. Jest też uproszczone Gaming Mode, na urządzenia mobilne oraz do "grania gamepadem na TV" który posiada prosty file/folder viewer. Pokombinuję jak zrobić detekcję, czy jest dostępny systemowy dla Desktop UI. Dodam do ładowania i wołania LibraShader więcej informacji do Debug Log. Dzięki za testy!
Jeszcze jedno pytanie, znów Linux Mint w tandemie z The Quickshotem, który widziany jest jako pad. Nie mam tego nigdzie zmapowanego samodzielnie (robiłem jedynie mapowanie pod 2B), a jeden z małych przycisków w podstawie działa jak włącznik/wyłącznik klawiatury ekranowej. Da się jakoś tego pozbyć? Szukałem, ale nie znalazłem ;-)
No co zrobić :-) Tak na zaś, fajnie byłoby jednak mieć możliwość wyłączenia tej możliwości oraz dodania do niej wyboru klawisza joyem, a nie tylko myszą.