atarionline.pl AltirraSDL Lobby - Grajmy Online Razem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime7 May 2026 23:06 zmieniony

Cześć wszystkim!

Z przyjemnością dzielę się z Wami czymś, nad czym pracowałem od jakiegoś czasu: AltirraSDL Lobby jest w wersji beta i bardzo bym prosił o pomoc w testowaniu.
      ->link<-

Co to jest?

AltirraSDL Lobby to webowy front-end dla AltirraSDL (wieloplatformowego portu znakomitego emulatora Altirra autorstwa Avery'ego Lee). Działa on bezpośrednio w przeglądarce i oferuje trzy funkcje:

1. Samodzielny emulator – uruchom Altirrę w przeglądarce, bez konieczności instalacji.
      2. Wyselekcjonowana biblioteka gier – przeglądaj i graj w wybrane klasyczne tytuły Atari 8-bit bezpośrednio z Lobby lub oglądaj produkcje z demosceny.
      3. Graj razem – to jest gwiazda wieczoru. Gospodarz wybiera grę (Play Together), która pojawia się w lobby, a inni gracze mogą po prostu dołączyć do sesji i grać razem przez sieć.

Gra online również w wersji na komputery stacjonarne i urządzenia mobilne

Ta sama funkcja gry online jest teraz wbudowana w standardowe wersje AltirraSDL:
      ->link<- – dostępne na systemy Windows, macOS, Linux i Android. Gra międzyplatformowa powinna działać między każdą z tych platform (oraz w lobby przeglądarkowym), więc możesz hostować grę na swoim komputerze z systemem Linux i zaprosić znajomego na jego tablecie z Androidem. Jeśli dodasz własne gry do biblioteki gier, możesz hostować dowolną grę, a nie tylko dostępne na liście w Lobby.

Prosty sposób na grę i komunikację

1. W trybie Solo lub Play Together nie trzeba konfigurować emulatora. Wszystko jest wstępnie skonfigurowane i można rozpocząć grę kilkoma kliknięciami.
      2. W trybie Graj Razem, kontroler dołączającego gracza jest mapowany na Port 2, więc drugi gracz pełni rolę Gracza 2. W Web Lobby mamy domyślne ustawienie „kontrolera adaptacyjnego”, które umożliwia jednoczesne korzystanie z wielu różnych funkcji na Port 1 – klawiatury, gamepada i dotyku. Nie jest wymagana wstępna konfiguracja. Powinno działać też z ->link<-
      3. Dostępny jest również zestaw emotikon (dostępnych pod klawiszem F1 lub R3 gamepada) – jeśli chcesz szybko wysłać wiadomość do innego gracza. Przykład: F1 -> A jak „Powodzenia!”

Znane problemy / wskazówki dla testerów

Kilka rzeczy, które pojawiły się podczas testów prywatnych – wypróbuj je, jeśli napotkasz problemy:
      - ​​Problemy z połączeniem? Kilku testerów stwierdziło, że ich ad-blocker zakłócał ​​ruch w lobby. Jeśli nie możesz się połączyć ani dołączyć do sesji, spróbuj wyłączyć blokadę reklam dla witryny lobby i sprawdź, czy to pomoże.
      - Problemy z wydajnością / niska liczba klatek na sekundę? Spróbuj wyłączyć efekty CRT w ustawieniach wyświetlania. Shader CRT wygląda świetnie, ale obciąża procesor graficzny na starszych lub zintegrowanych kartach graficznych.
      - Brakuje ROM-ów? Odtwarzacz hostujący i dołączający muszą mieć to samo oprogramowanie układowe. W przypadku Web Lobby jest to zapewnione, ale w przypadku grania międzyplatformowego na Altirrze powinieneś mieć zainstalowane ROM-y (preferowany zestaw X-Former, a więc XL/XE OS ver.2, Basic rev. C).
      - Inne problemy z AltirraSDL Lobby? Działa to na darmowym hostingu i mam nadzieję, że aktualnie on wystarczy. Możesz mi kupić kawę ->link<- (albo raczej tokeny dla AI) aby wesprzeć projekt.

To beta, więc błędy są prawdopodobne – a ich znalezienie teraz jest właśnie celem. Jeśli coś nie działa, zachowuje się dziwnie lub masz sugestię, odpowiedz tutaj lub zgłoś problem na GitHubie. Logi (konsola przeglądarki, Problemy -> Pokaż log w emulatorze), wersja systemu operacyjnego/przeglądarki i kroki do odtworzenia są na wagę złota.

Dziękuję wszystkim, którzy już testują – i z góry ogromne podziękowania dla każdego, kto dołączy i spróbuje zagrać razem ze znajomym.

Zagrajmy w World Karate Championship, Zybex lub Archon razem!
      • 2: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime7 May 2026 23:40 zmieniony

ale to jest super, ja cie krence, działa świetnie, jakich mamy zdolnych ludzi w naszym światku, gratki i podziękowania
      p.s. jak na razie mam mały problem z cavernią
      • 3: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime8 May 2026 00:57

Czyli pewnie trackery MPT/TMC/CMC odpalane razem tez maja szanse zadzialac?
      • 4: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime8 May 2026 01:41

fajnie to dział, dostałem wpierdol od Ilmenit w IK ;) ale kiedyś się odegram :D
      • 5: CommentAuthorstreak
      • CommentTime8 May 2026 10:08 zmieniony

ale BAYER! chce to w BATOCERZE jak w koncu dodadza Alttirre i.. jedziemy w ZYBEX'a !

Wspanialy pomysl!

TANKS / ZYBEX czy IK , wszystko online. WOW.. just W O W!
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 May 2026 10:30 zmieniony

Czy można dodać więcej gier "na dwóch", np.
      - 180
      - Pole Position 2
      - Loaded Brain!
      - Numblines
      - Axilox
      ?
      ;)
      • 7: CommentAuthorstreak
      • CommentTime8 May 2026 11:47 zmieniony

oo Axilox, swietny pomysl. To dobra giera na 2. Szczegolnie z "plcio pienkno"

A moze jeszcze BattleShips od Kuby?

to tez swietna giera na 2.

@jhusak

Kuba, mam pytanie daloby sie zrobic taki "dyrty hack" w super fortunie aby grac online na 2 joye (i aby dzialalo online z altirra?). to bylby wypas..!
      • 8:

CommentAuthormav
      • CommentTime8 May 2026 12:42

Niesamowite, co teraz można robić. Gratuluję!

Można byłoby dodać The Convics, które miały mocne elementy coop, ciekawe czy timingi będą na tyle dobre, żeby dało się to przejść (niektóre ruchy gracze muszą wykonać synchronicznie).
      Próbowałem nawet wgrywać obraz, ale na planszy tytułowej się wiesza - ale muszę przyznać, że odpowiednie skonfigurowanie nawet "stacjonarnej" altirry z systemem zajęło mi kilka podejść, żeby to obudzić :)
      • 9: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime8 May 2026 13:30

Dodałem 22 gry - klasyczne i nowe, głównie dla dwóch graczy.
      • 10:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime8 May 2026 14:44

Eeeeeee :)

A czemu Scorch tylko solo?

Spoko da się tu nawet w 6 osób grać, tylko czy mamy tylu atarowców? :)
      • 11: CommentAuthortebe
      • CommentTime8 May 2026 15:07

The MULE
    1.  
      Iligancko, technologia internetowa idzie naprzód aż miło popatrzeć.
      • 13:

CommentAuthorMq
      • CommentTime8 May 2026 23:04

@ilmenit, a czy dało by się zrobić takie coś, żeby można było implementować altirrę z tylko jedną grą i bez możliwości żadnych konfiguracyjnych, bez dodatkowych menu itd.? Chodzi mi o taką funkcjonalność, której brakuje twórcom gier na Atari, które to gry chcieli by pokazywać ludziom nie znającym w ogóle Atari. Czyli robisz stronę o swojej grze, a dla ludzi nieznających się robisz gotowca na tej stronie gdzie mogą zagrać po prostu i nic nie muszą wiedzieć ani umieć. Ja mam masę znajomych z innych kręgów, którzy w ogóle nie wiedzą co to są 8-bitowe komputery. Jak im mówię, że robię jakieś tam gry, to mam zawsze kłopot żeby im wytłumaczyć o co w ogóle chodzi. No to mówią pokaż, a ja im na to, że to trzeba emulator i jak to wszystko zrobić, no i się kończy zwykle na zmianie tematu na jakiś zupełnie inny:-) Gdyby się dało takie gotowce tworzyć, to można by pokazywać nasze gry ludziom spoza branży, albo nowym pokoleniom itp.
      • 14: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime8 May 2026 23:14

Wszystko da się zrobić, ale nie na wszystko pozwala czas wolny ;-) Ale jak się weźmie aktualny codebase AltirraSDL to lepsze AI zrobi to dla Ciebie w 1 dzień, wszystko jest już przygotowane ze względu na to AltirraSDL Lobby.
      • 15:

CommentAuthorMq
      • CommentTime8 May 2026 23:17

... i Dude Story nie jest w aktualnej wersji, jak byś mógł podmienić na 1.2 to by było super, jest w katalogu atarionline :-)
      • 16:

CommentAuthorMq
      • CommentTime8 May 2026 23:20

W sumie SDL Lobby jest git i można grać. Jeśli by było wiadomo że to będzie zawsze leżeć w tym samym miejscu, to może można by na swoich stronach po prostu dawać link do odpalenia konkretnej gry i przekierować do Lobby. Myślisz że można tak robić? To było by ok wg Ciebie, czy nie chcesz tak?
      • 17: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime9 May 2026 00:00 zmieniony

Będę wprowadzał jeszcze poprawki - wrzucę Dude 1.2, oraz zerknę na to jak uprościć hostowanie na własnych stronach. Jest już teraz kompilacja do WASM + html w nightly build, ale trzeba by uprościć ładowanie. Napiszę jakiegoś krótkiego tutoriala.
      • 18: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime9 May 2026 00:49

tu sie nie powinno przeklinac no ale ....no kurwa! ...rewolucja, pare lat na to czekałem
    2.  
      Sztos.
      • 20: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime9 May 2026 08:50 zmieniony

@mq - wrzuciłem nową wersję Dude do Lobby.
      Odnośnie umieszczenia na swojej stronie: pobierz ->link<-
      wrzuciłem do katalogu "embed" jak użyć na swojej stronie. Daj znać, czy pójdzie. W przypadku pytań - pisz.
      EDIT: wyglada na to, że osadzanie na stronie działa. Wrzucam jeszcze poprawki, aby dać osadzającemu większą kontrolę jak ma osadzone wyglądać i działać - ->link<-
      • 21: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime10 May 2026 13:20

Super projekt i wykonanie! Akurat od jakiegoś czasu zastanawiałem się jak osadzić mojego "F-16 Falcon Strike" bezpośrednio na stronie tak by fani starych symulatorów niekoniecznie obeznani z Atari, a zwłaszcza niuansami konfigurowania emulatorów mogli zagrać w moją grę.

To naprawdę może obniżyć próg wejścia dla nowych pokoleń w świat retro gier i 8bit Atari.

Wirtualnka kawka zafundowana - takie projekty trzeba wspierać!
      • 22: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime10 May 2026 13:31

Dzięki! Wrzuciłem do wersji WASM znacznie rozszerzone możliwości kontroli osadzania na swojej stronie: ->link<-
      • 23: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime10 May 2026 16:24

Przykład osadzenia na stronie: ->link<-
      • 24:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime11 May 2026 02:36

które to gry chcieli by pokazywać ludziom nie znającym w ogóle Atari. Czyli robisz stronę o swojej grze, a dla ludzi nieznających się robisz gotowca na tej stronie gdzie mogą zagrać po prostu i nic nie muszą wiedzieć ani umieć.

no dokładnie o to mo chodziło jak skomplikowałem altirra sdl na WASMa, próbowałem goodenough emulator ale coś nie do końca działało niestety, cieszę się bardzo, że zażarło ->link<-
      • 25: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 May 2026 12:44

Wprowadziłem dalsze ulepszenia do osadzania oraz do wersji mobilnej - łatwiejsze używanie Pokey Stereo, VBXE, 1MB, Covox i kilka innych usprawnień.
      • 26: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime11 May 2026 13:38

Uważam, że to będzie świetne narzędzie dla LLM-ów do debugowania kodu Atari. Widzę, że przez API można w dowolnym momencie zatrzymać emulator, podmienić dowolne miejsce w pamięci czy zrzucić ekran do pliku PNG. Coś podobnego pojawiło się już na forum w kontekście współpracy LLM-ów z Atari, ale to był chyba tylko plugin do 8-bit studio. Tutaj emulator jest znacznie lepszy (w zasadzie najlepszy), a API bardziej rozbudowane. Niedawno ktoś puścił dwa modele LLM, żeby ze sobą porozmawiały, i w końcu jeden mówi do drugiego: „widzę, że jesteś LLM-em, porozmawiajmy więc wektorami – biiipi bi bi bi”. Tutaj będzie podobnie: „widzę, że jesteś Atari, więc let's talk ATARI, bibibibi pi pi pi”.
      • 27: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 May 2026 14:48 zmieniony

@astrofor - tak, dokładnie do tego jest AltirraBridge ->link<-
      Wystarczy wskazać folder Claude Code, powiedzieć, że ma używać "headless mode" i jego możliwości pisania programów na Atari rosną x10. LLM napisze w Pythonie skrypt, który przedebuguje niedziałający lub crashujący program, zrobi profiling procki rysującej sprite'y, wszystko bez potrzeby angażowania w to użytkownika.
      • 28: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime11 May 2026 18:38

ja mam jeszcze cos na granicy offtopu i eksperymenyu myslowego: pewnie wszyscy pamietaja gre inside , gdzie stateczki kosmiczne naprawialy komputer atari, i jak cos sie popsulo to skutkowale to symulacja na przyklad zle dzialajacym joyem jak sie port posul , popsutym dzwiekiem , psujacym sie obrazem , teraz jak jest emulator mogacy teoretycznie sledzic stan gry , jak i manipulowac przez api (w sensie sprzetem chyba do konca nie , ale na pewno dalo by sie zrobic ) to mozna zamiast symulacji robic awarie (prawdziwego) sprzetu, to by byla chyba pierwsza gra co psuje sprzet na ktorym chodzi a potem go naprawia.
    3.  
      Fajnie i wizjonersko byłoby też poeksperymentować z generatorem crossoverów (konglomeratu światów). Np. jeden gracz odpala Ninja, a drugi wchodzi do niego Brucem Lee i grają wspólnie. Albo Conus z Draconusa wchodzi do Mieczy Valdgira, itp. Może nawet crossover crossplatformowy i unifikacja np. Atari i tego drugiego popularnego komputera.

Tylko trzeba by jakoś wykrywać czy mechaniki gier są choć trochę zbliżone. Być może przyszłe AI dadzą radę obsłużyć taki prompt. Wrócę do tego wątku za rok i zobaczę. Patrząc jak szybko rozwija się agentyka, nie można niczego wykluczyć.
      • 30: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime11 May 2026 20:29

Dodany auto-complete do (Altirra) Basica: ->link<-
      • 31: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime11 May 2026 22:56

mozna by to zrobi old way - dodać do wirtualnej klawiatury znaczniki komend basica jak w spectrumie ;)
      • 32: CommentAuthornosty
      • CommentTime13 May 2026 20:52

@ilmenit, ściągnąłem AltirraBridge i zerknąłem do /examples. Całkowity opad szczęki.
      Pomyśleć, że dwa miesiące temu cieszyłem się, gdy po pół godzinie walki udało mi się zmusić Gemini 3.1 Pro do zmiany liczby żyć w xex River Raid...

Pracuję akurat w Antigravity z Gemini (czasem z Claude) agentowo nad nową grą na Atari. Zrobiłem skille, agent sam kompiluje kod, odpala Altirrę i robi screen. Ale nic innego nie był w stanie dotąd zrobić. Spróbuję użyć AltirraBridge do zwiększenia możliwości.

Inna sprawa, że zauważyłem, że o ile programowanie na Atari idzie nam świetnie (ja mówię co ma zrobić i zazwyczaj dokładnie określam JAK ma zrobić, a on koduje), to problemy miałem często właśnie na etapie analizy zrobionego screena. Np. screen pokazywał niebieski ekran z kursorem, a Gemini stwierdzał "Jak widzimy gra działa poprawnie" ;)
      I to był problem z pojedynczym screenshotem png. Ale może praca z AltirraBridge i dostęp bezpośrednio do pamięci ekranu będzie dla niego gamechangerem. Spróbuję to zrobić.

Wielkie dzięki za Twoją pracę!
      • 33: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 May 2026 21:32

Dokładnie z tych powodów rozpocząłem tworzenie AltirraBridge. Coding Agent nie potrafił przedebugować problemu, a odpalać Altirrę z "track history", ładować symbole, ładować execa, robić copy-paste w przypadku crashu - to już był zbyt duży time-waster.
      Wygląda na to, że będziesz pierwszym (oprócz mnie) użytkownikiem AltirraBridge. Zgłaszaj problemy, propozycje usprawnień, a nawet pull requesty. Jest szansa zrobić coś bardzo fajnego.
      • 34: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 12:50 zmieniony

Dodana do AltirraBridge obsługa "save state", czyli można zrobić save np. demka w danym momencie a AI Agent użyje takiego save'a i powie jak działa konkretny efekt.
      • 35: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 13:06

@ilmenit zrób to proszę za mnie ;) było demko na Atari 800, reklamówka jakieś firmy, obraz to kobra, efekt falującego dywanu - niestety nie pamiętam nazwy.

ciekaw jestem czy, bo z tego co piszesz to możliwe, uzyskasz nie tylko teoretyczną podstawę efektu ale także jego sensowną implementacją na A8.

jak znajdziesz czas podziel się wynikami.
      • 36: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 13:26

podeślij xex'a albo .atr'a, zobaczymy, czy to zrobi
      • 37: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 13:29

miało to coś wspólnego z Husakiem, zapewne muza, musimy poczekać aż ktoś przypomni co to za XEX :)
      • 38: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 13:36

a! ok. wszedłem na muzę Husaka i mi się przypomniało "Five to Five.xex", jest w bazie AOL: ->link<-
      • 39: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 14:02

thnx, idę odpalić - sam jestem ciekawy jak sobie poradzi.
      • 40: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 14:30

problem nie jest za trudny (w sensie przeciętny człowiek ogarnie, kwestia poświęconego czasu) ale też nie jest banalny i dość specyficzny dla możliwości Atari - też jestem ciekaw.
      • 41: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 14:44 zmieniony

Niestety, przerwało pracę w połowie, bo właśnie skończyła mi się subskrypcja na Claude, a od tego miesiąca chcę potestować bardziej Codex. Tak więc kontynaucja z innym modelem będzie, ale dopiero jak aktywuję.
      EDIT: Ale patrząc co już Claude zrobił, to już przeanalizował kod, zrobił odtworzenie .xex z dumpa i wyciągnął dane:
      • 42:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime15 May 2026 14:54

Przy okazji chciałem zadać skomplikowane pytanie: czy jest możliwość osadzenia emu na swojej stronie jako obiektu linkującego do oryginalnej lokalizacji? W taki sposób, żeby odpalał automatycznie XEXa umieszczonego na tej stronie?
      • 43: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 14:58

tzn. aby odpalał .xex z innej strony?
      • 44: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 15:42 zmieniony

> właśnie skończyła mi się subskrypcja na Claude

czyli rozumiem, że zużyte zostały jakieś dolary ;)

pytanie co było by tańsze i szybsze (o ile AI to zrobi, kiedyś pewnie tak)? czy szybszy i tańszy jest pan Ilemnit, czy tylko szybszy a może przegrywa w obu konkurencjach?

nieśmiało założę, że Ilmenit widząc ten efekt, bazując na swoim doświadczeniu i wiedzy o A8 zwyczajnie wie jak to zrobić bez zaglądania do kodu tej konkretnej implementacji efektu ;)

ja miałem swoje doświadczenia z AI na MicroW8, to były jeszcze czasy Gemini 2.5 :] O ile jego przyuczenie do danych nie pozwalało pisać mu kodu ("od strzała") według moich wytycznych i języka tej platformy (pomimo wielokrotnych uwag, język niszowy) to im bardziej abstrakcyjny język programowania tym lepsze efekty - assembler wydaje się trudny bo mało pozostawia miejsca na "fantazję" jak już się wie co chce się zrobić ;)

ale będę zdumiony jak z "gotowca" odtworzy "Five 2 Five" bo, że sam z siebie tak by zaczął manipulować DL to nie wierzę... jak da radę z odtworzenia to było by świetnie, bo efekty demosceniczne są "tajemnicą" tych co je napisali i bez żmudnego wgryzania się ta wiedza jest zamknięta w binarkach a tak mogła by się stać przedmiotem nauki dla chętnych.
      • 45: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 15:45

Moja stawka za godzinę to więcej niż miesięczna subskrybcja AI ;-)
      Claude Opus już w poprzedniej wersji był w stanie zrobić ->link<-
      • 46: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 15:49

spokojnie ;) poświęć swoją godzinę pracy na nową subskrypcję i podziel się efektem ;)
      • 47: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 16:09

@Ilmenit przeczytałem to co zalinkowałeś i moje doświadczenia z Gemini to kopiuj/wklej to co napisał @drac030. ja wiem, że minął szmat czasu (z punktu widzenia technologii) od tych prób, ale nie da się upudrować agentami fundamentalnych wad obecnych modeli - co jest dobrą wieścią, bo wciąż masz pracę ;)

widzę to tak: programiści bez wyobraźni z AI AID będą tylko wydajniejsi, co nie musi się przekładać na zarobki, po prostu pozostaną w grze.

wizjonerzy/"poloniści" - bez wiedzy tech będą rozbijać się o banały a to co wyprodukują, nawet jak będzie śliczne, strach będzie używać - ale tych co strach obleci też będzie mało bo to trzeba mieć "coś między uszami".

żniwa są dla tych co łączą kreatywne myślenie z wiedzą techniczną - ale tylko we własnych projektach.
      • 48:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime15 May 2026 18:17 zmieniony

quote=ilmenit] tzn. aby odpalał .xex z innej strony?
      Tak:
      strona -> obiekt z altirraSDL na GH -> podanie XEXa ze strony -> odpalenie na stronie

Niestety, przerwało pracę w połowie, bo właśnie skończyła mi się subskrypcja na Claude, a od tego miesiąca chcę potestować bardziej Codex. Tak więc kontynaucja z innym modelem będzie, ale dopiero jak aktywuję.

ja już próbowałem przesiąść się na Codex - rozczaruje Cię. Już lepiej sprawuje się Gemini Pro.

__ __ __

Tokeny nie są za free - wesprzyj Ilmenita przez BuyMeACoffee

...albo spytaj w privie o BLIK.
      • 49: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime15 May 2026 19:08

Blik to chyba tylko w PL? Ja mieszkam poza PL już sporo lat
      • 50: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2026 19:51 zmieniony

trochę AI hype ;) ->link<-

nie będę racjonalizował ale wątek wydał mi się odpowiedni ;)

ludzie są przedziwni :]

kiedyś bym w ogóle nie spojrzał na te filmy z uwagą, ale dziś... ;)

Zardoz ->link<-

Święta góra ->link<-

oba filmy na CDA