atarionline.pl Atari Synth - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorfranknally
      • CommentTime15 Jun 2026 21:28 (1 godzinę temu)

Witam szanowne grono Atarowskie

Na fali zabaw z AI/LLM postanowiłem poeksperymentować z programami na Atari. Po kilku eksperymentach stanęło na prostym syntezatorze. Chodziło mi o coś co ma wystarczająco parametrów aby trochę się pobawić ale finalnie aby prosto i szybko dało się generować jakieś dźwięki. Koncepcja zmieniała się wielokrotnie w czasie "produkcji" ale nieocenioną pomocą była AltirraSDL kolegi Ilmenita a już największe wrażenie zrobiła altirra-bridge. Możliwość tak dogłębnej kontroli i podglądania programu w sposób automatyczny jest nieoceniona. Z moich obserwacji i zabaw zauważyłem że paradygmat TDD bardzo sprawdza się w przypadku pisania z LLM, natychmiastowa pętla zwrotna pozwala trzymać tzw. AI w ryzach. Temat bardzo mnie zainteresował i powstało mnóstwo testów Syntha, weryfikacja zawartości pamięci i dodatkowo zrzutów ekranu i nagrywania dźwięku. Finalnie kodu do testów jest dużo więcej niż kodu "głównego" ale tyle razy ile ratowało mnie to od marnowania czasu za debugging jest warte czasu spędzonego na przygotowanie tych testów.

Zainteresowanych odsyłam do ->link<- gdzie można znaleźć źródła jak i intrukcję użytkowania
      • 2: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jun 2026 22:19 (20 minut temu) zmieniony

Nie czytałem jeszcze instrukcji, niezłe - niestety akordy nie działają. Grunt że poprawnie działa, moje próby z AI były o wiele mniej satysfakcjonujące.