Najwygodniej? Sprzedaj wszystko i kup sobie AVG lub SUB Cart. Wkładasz do Atari jako normalny cart w zwykłe gniazdo cartów, więc nic nie lutujesz, a masz też obsługę plików CAR (carty), CAS (kasety), 1 MB pamięci i inne rzeczy, których w większości wgrywadełek nie uświadczysz.
Ja również polecam subAVGCart. Sam mam i używam od dłuższego czasu, jestem bardzo zadowolony. Za "parę" dodatkowych euro dokupiłem wszystkie kabelki do pełnej jego funkcjonalności (skoro już płaciłem te koszty wysyłki ;) ) i mam komplet.
To nie tylko pierwsze-lepsze-wgrywadełko a super kombajn. Pamięć RAM w zakresie od 128kB do 1MB w standardzie Rambo (nie wiem, czy też w Compy) lub 4MB w standardzie Axlon.
Co do obsługiwanych formatów, to jak Kaz wspomniał, ATR, XEX, CAR (włącznie ze Street Fighter 4MB, wraz z testowym FW) + kabelek na PBI do obsługi szybszego ładowania ATRów, CAS to po drugim kabelku lub HSIO dla ATRów. Jest jeszcze trzeci kabelek emulujący Stereo/Covox i świat demo stoi przed Tobą i gra pięknie (są wady/zalety) no i nieoceniony zegar czasu rzeczywistego + obsługa SpartaDOS X
A to wszystko w małej poręcznej obudowie kartridża. Koszt wyższy niż inne konkurencyjne rozwiązania ale typu all-in-one