atarionline.pl Dziki Zgon - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime24 Jun 2026 21:19 (1 godzinę temu)

Być może w wypowiedzi Ilmenita (19) jest zastosowana indukcja w domyśle, która może wynikać z kontekstu, czyli wcześniejszych wypowiedzi (nie analizowałem). W samym punkcie 19 raczej nie występuje. Chyba, że chodzi o zjawisko fizyczne i kogoś ta wypowiedź, że tak powiem zelektryzowała albo naelektryzowała to wtedy może być. :-D
      • 2:

CommentAuthorsmector
      • CommentTime24 Jun 2026 21:29 (1 godzinę temu)

Zgadzam się ze Zbytim. Książkowy przykład indukcji. W poście 19 Ilmenit formułuje przesłanki potem generalizuje i tworzy finałową teze. Czysta indukcja.
      • 3: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Jun 2026 21:59 (43 minut temu)

No dobra, skoro dyskutujemy o formie a nie o kwestiach merytorycznych :-) O ile mój post może wyglądać, że ma strukturę indukcji, nie jest nią. Dlaczego? W moim poście kwestia AI nie jest wnioskowana z podanej listy. To, że jesteśmy zależni od dostawców AI to fakt sprawdzalny dziś, nie potrzebujemy do tego sprawdzenia ropy czy GPS. Skoro da się to ustalić bez listy, to lista nie jest przesłanką, z której tę zależność wyprowadzam.
      Lista kwestię AI kontekstualizuje, odbiera status wyjątku. Tam nie ma indukcji, wnioskowania, jest stwierdzenie faktu, więc kłócić można się tylko z prawdziwością tego stwierdzenia - wskaż polską firmę dostarczającą dziś odpowiednik czegokolwiek z tej listy.
      • 4:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime24 Jun 2026 22:00 (42 minut temu)

zbyti:

ps. po namyśle, a jakieś uzasadnienie czy tylko NIE? bo to nawet mniej uzasadnienia niż Ilmenit.
      Tak, Deepseek wyjaśnił dlaczego tak uważa, ale nie wklejałem, bo werdykt był jednoznaczny.
      • 5: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 22:07 (36 minut temu)

obiecałem się nie odzywać, jak ktoś bardzo chce to mogę skomentować i Ilmenita i Magistra - ale lepiej dam spokój, bo w sumie co miałem napisać to już napisałem :)
      • 6: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime24 Jun 2026 22:17 (25 minut temu) zmieniony

Moim zdaniem Ilmenit reprezentuje podejście materialistyczne i strukturalne, które metodologicznie jest bliskie TEORII leninowskiej. Gdy Zbyti wchodzą na poziom nadbudowy czyli reakcyjnej Kantowsko podobnej filozofii indukcji i według niego teria Ilmenita to sąd syntetyczny a posteriori. – ilmenit sprowadza dyskusję na poziom bazy materialnej - firmy Polskie i brak odpowiednika technologicznego, ropa, gaz. Zbyti jest reakcyjnym agnostykiem (to za sataniste) i powinien podlegać reedukacji.
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime24 Jun 2026 22:19 (23 minut temu)

astrofor:

Zbyti jest reakcyjnym agnostykiem (to za Sataniste)

no ale przecież to się dokładnie zgadza :D