atarionline.pl Nowa Gra "Command & Conquer" dla Atari ST/STE/Falcon - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jul 2026 11:36 zmieniony

Nie pisałem wcześniej o tym projekcie, bo gra wymagała jakichś nieistniejących komputerów STE z 10MB RAM :). W emulatorze oczywiście można odpalić różne dziwaczne konfiguracje ST/STE, ale nie o to przecież chodzi, by działało to tylko na pececie.

Na szczęście autor ciągle rozwija program (a zwija wymagania), także z pomocą AI, i dzięki temu obecnie strategia czasu rzeczywistego "Command & Conquer", konwertowana z platformy PC z DOS-em działa teraz nawet na Atari ST (68000, 16 kolorów, 4 MB RAM), choć to wersja wciąż mocno eksperymentalna i bez dźwięku. Wersja minimalna, choć pełna wymaga - właśnie się dowiedzieliśmy na X - już tylko Mega STE z 4MB RAM (bo 16MHz). Prace wciąż trwają, więc może i na 8Mhz czyli na zwykłym STE będzie dla autora akceptowalnie.

Wspieramy projekt i ściągamy pliki tu: ->link<-
      (graficzki i filmik właśnie stamtąd)
      • 2: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime4 Jul 2026 15:57 zmieniony

U mnie na PC windows; ta gra (wersja PC), działa przez klienta ea (Jest to wersja The Ultimate Collection - steamowa ma ten sam numer wersji, i działa przez klienta steam). Odpaliła się na win 10. Wersja PC minimalnie szybciej działa od wersji Atarowej. Uważam, że wersja PC ma lepsze audio, choć nie przepadam za tego typu muzyką. Dwójka -PC version- miała problem z odpaleniem przez launcher na win 10 - błąd synchronizacji zapisów - pomogło odpalenie bezpośrednio przez plik gry i ustawienie trybu zgodności i uruchomienie jako administrator. Z Trójką nie miałem problemów. Pamiętam że Trójka z dodatkiem- niedługo po premierze zrobiła na mnie duże wrażenie grafiką i dobrą optymalizacją.
      Jednak ta cała fabuła to taka bajeczka dla nastolatków. Żadnej jednak części nie przeszedłem w całości, choć wiele o grze nie mogę powiedzieć, bo grałem może godzinę, dwie w jedynkę, najdłużej w trójkę (może kilka godzin). Ta ostatnia podobała mi się najbardziej (Wojny o Tyberium).
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Jul 2026 16:44

Ataripuzzle:

Wersja PC minimalnie szybciej działa od wersji Atarowej.

Na jakich ustawieniach grałeś w wersji Atari?
      • 4: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime4 Jul 2026 17:15 zmieniony

Nie grałem w wersję Atarową tylko w PC - jedynie porównywałem szybkość animacji w tych samych misjach z zamieszczonym filmikiem z wersji Atari.

Tu 2 screeny z wersji PC - przed chwilą wykonane
      • 5: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime4 Jul 2026 18:44 zmieniony

Jest graficzna przepaść między Jedynką a Trójką - tu screen z Trójki (Tiberium Wars - w trójkę grałem tylko w Tiberium Wars i dodatek Kane's Wrath). Niestety trójka ma ograniczenie do 30 klatek/na sekunde i nie idzie więcej ustawić.

Screen dalej jest wersja Atari (paleta 16 kolorów)
      potem odpowiednik PC (paleta 256)
      (Wersja PC jedynki chyba ma wyższą rozdziałkę - więcej na ekranie się mieści niż w wersji Atari)

Skasowałem screeny z przerywników jedynki, aby nie przeciążać strony. Jedynka wybiegała w przyszłość o ok. 24 lata (rok 2019) - wnioskuję po jednym przerywniku - właśnie z datą Listopad (November) 2019. W tym roku, w jedynce, samochody latały w powietrzu między wieżowcami. Przerywniki na PC jak na okres produkcji były świetnej jakości, przewyższały znacznie gry z tamtego okresu, a nawet późniejsze jak np. Starcraft 1.
      • 6: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime5 Jul 2026 01:14 zmieniony

Ja grałem w to, jeszcze w czasach, kiedy nie było żadnych subskrypcji i "wałów" z subskrypcjami. Z ciekawości wczoraj zainstalowałem.
      Dziś to bym bał się kupować - nowa wersja Command and Conquer, ea jak i steam, mnie przeraża - łatwo przez nieuwagę wpakować się w subskrypcję. Przed 2016 rokiem można było jeszcze bezpiecznie kupować na steam i innych klientach, bo nie było żadnych subskrypcji.

Dlatego gry PC, które oferują "także subskrypcję" odradzam kupować.
      Wersji PC drm nie polecam. Sprawdzałem wersję drm - Steamową "The Ultimate Collection" (TUC) - i chyba ona nie ma subskrypcji. Ale z dwojga złego (The Ultimate Collection) lepsza jest wersja Steam (TUC), bo można grać w 1 i 2 offline, w trójkę niestety jedynie z parametrami -runver 1.9 (Tiberium Wars), -runver 1.2 (Kane's Wrath) czyli we wcześniejszą wersje.

Command and Conquer to bajeczka - gra uważam, że jest nie groźna.

Myślę, że więcej złego sprawiają gry tworzone przez (nie)pożytecznych idiotów - gloryfikujące ZSRR i zabawy w komunizm - bardzo popularne - może z dotacją Kremla - nie będę wymieniać, aby nie reklamować.
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime6 Jul 2026 15:03

Byłoby super gdyby gra nie wymagała koniecznie STE, a np. robiła użytek z obecności Blittera w ST / Mega ST.
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Jul 2026 21:53 zmieniony

O ile zrozumiałem autora, w biedawersji nie wymaga STE tylko ST (procek 68000). Tak, wykorzystanie blittera byłoby pomocne do płynniejszej animacji. Ale nie tylko w ST/Mega ST, w każdym.
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime7 Jul 2026 09:22

Oczywiście, że w każdym posiadającym blitter miałby być używany, chodziło o podkreślenie, że blitter to nie tylko STE/Falcon. Jest kilka takich gier.