atarionline.pl APX fig-Forth + bash + Altirra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartgo
      • CommentTime10 Jul 2026 20:31 (45 minut temu) zmieniony

Wydłubałem coś całkiem fajnego, żadne rocket science ale zaczyna się przydawać więc opisuję.

Cel ćwiczenia:
      ==============

- usprawnienie pisania kodu w APX fig-Forth pod VS Code i innymi IDE

- wywoływanie kompilacji na emulatorze Atari

- pozbycie się nawyku duplikowania kodu, ujednolicenie bibliotek, z których korzystam i "includowanie" ich z jednego miejsca w nowo pisanym kodzie

- zabawa z bash i LLM

Problemy do rozwiązania:
      ========================

- wczesne Forthy na Atari (w tym mój "ulubiony" APX) nie ogarniają plików tylko "ekrany" - na dyskietce namalowane są ciągi znakowe, umownie podzielone na linijki i "strony", wciągane przez język przy pomocy własnych metod (np. polecenie LOAD, poprzedzonego numerem "ekranu"), bez użycia Atari DOS; konwersja plików z PC do "ekranów" jest możliwa ale nie do końca banalna

- musimy uruchomić Fortha z jednej dyskietki i poprosić go o kompilację źródeł z drugiej

- musimy mieć jakiś sensowny feedback z kompilacji

Podejście:
      ==========

0. Wszelkie zgromadzone przeze mnie znane i lubiane dodatki, biblioteki, przydasie i bajery mam na PC w katalogach kontrolowanych przez Gita, podzielone na grupy (zarządzanie słownikiem, zarządzanie zmiennymi, debugowanie itp)

1. Skrypt w bashu (preproc.sh - podziękowania dla Copilota) operuje na głównym pliku źródłowym nowo tworzonej aplikacji (nazwijmy go... "main")

2. W "main" piszę właściwą aplikację, wstawiając referencje do innych plików na zasadzie podobnej do "#include" w C lub "import" w Pythonie

3. Skrypt preproc.sh wyszukuje te pliki (też rekurencyjnie) i składa w jeden plik wyjściowy

4. Następny skrypt (txt2scr.sh) przetwarza tekstowy plik z poprzedniego kroku w ATR, rozumiany przez fig-Forth jako obraz dyskietki ze źródłami ("ekranami"); źródła są "cięte" na "ekrany" przy pomocy polecenia "-->"

5. Ostatni skrypt odpala Altirrę, przekazując jako parametry:

- pierwszy obraz dyskietki: z podstawowym Forthem, dość "gołym" ale zdolnym do kompilacji (np. ma wkompilowany asembler i może mieć opcjonalnie np. dekompilator oraz narzędzia do przeglądania i przeszukiwania "ekranów")

- drugi obraz dyskietki: zbudowany w poprzednim kroku (źródła do kompilacji)

- polecenie "DR1 1 LOAD", przechodzące na dyskietę drugą i odpalające kompilację

- końcowym poleceniem na dyskietce ze źródłami może być uruchomienie skompilowanej aplikacji lub testów jednostkowych; można też to pominąć i testować wybrane słowa w interpreterze

6. W przypadku błędów kompilacji możemy wyświetlić miejsce standardowym poleceniem WHERE

7. Pseudo-debugowanie (wyłącznie poleceń stworzonych definicją dwukropkową) możemy uzyskać wpisując w kod źródłowy polecenie || które zawiesza działanie programu i wychodzi "na chwilę" do interpretera (można sprawdzić stos, zmienne, wznowić program itp).

Skrypty (preproc.sh, txt2scr.sh, scr2altirra.cmd) wrzuciłem tu: [https://github.com/BartGo/forth-atari/tree/main/pc-tools]

Sprawdzone na Windows z VS Code ale zbliżona metoda działa mi też pod Linuxem (AntiX + Geany IDE + atari800). Tam jest nawet fajny feedback z Atari800 (logowanie na PC informacji o kompilacji, wyplutej przez emulator).

W każdym razie, przykład użycia:

A. Plik "main"

``
      ( -- ERROR HANDLING -- )
      { $$../mods/msg4-off.fth }
      { $$../mods/message.4th }

( -- EXTENSIONS -- )
      { $$../dictionary/localdef.4th }
      { $$../dictionary/recolon.4th }
      { $$../mods/algebraic.fth }
      { $$../mods/pick&roll.4th }

( -- DEBUG TOOLS -- )
      { $$../debug/break&go.4th }
      { $$../debug/stack-prompt.4th }

: MAIN ( -- )
      CR ." H-hello?"
      CR ;

MAIN
      ``

B. Odpalam po kolei (dla ostrożności) preproc, txt2scr i scr2altirra.cmd

C. Włączam ręcznie "warp" żeby przyspieszyć kompilację i gotowe, mam Fortha rozszerzonego o skompilowane polecenia (lub widzę błędy)

I tyle.