Cześć Wszystkim, Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w diagnostyce mojego Atari 800XL oraz konsultacją w sprawie wymiany pamięci RAM. W komputerze fabrycznie zamontowane są kości Micron MT 4264-15 (na szczęście w podstawkach DIP-16). Sprzęt ma następujące objawy usterki: Po włączeniu zasilania, zamiast do ekranu READY/BASIC, komputer przechodzi od razu do Self Testu. Self Test uruchamia się, ale po wciśnięciu START wraca na początek ekranu testowego. Klawisz RESET wywołuje tę samą pętlę restartu. Napięcie zasilacza jest prawidłowe (+5V), sprawdzane dodatkowo na drugim zasilaczu. Odłączenie klawiatury nic nie zmienia (napięcie na linii OPTION wynosi prawidłowe ~4,8V, linia nie jest zwarta do masy). Po włożeniu kartridża z grą lub SDrive micro komputer nadal omija urządzenie i wchodzi w pętlę Self Testu. Układ procesor/SALLY (C014806) oraz sąsiednie scalaki lekko się nagrzewają podczas pracy (normalna temperatura). Wyczerpałem już domowe pomysły na diagnostykę. Wszystko wskazuje mi na uszkodzenie pamięci RAM (zwłaszcza że to słynące z awaryjności Microny). Mam w związku z tym pytania do doświadczonych forumowiczów: Czy pamięci Samsung KM4164B-10 (100 ns) będą w 100% pasowały jako zamiennik Plug & Play w miejsce fabrycznych MT 4264-15? Czy objaw zapętlania się Self Testu i ignorowania kartridża/SDrive ewidentnie wskazuje na padnięty RAM, czy warto sprawdzić jeszcze coś innego przed zakupem kości? Pozdrawiam, Sebastian P.S. Przy okazji wielkie dzięki dla Redakcji za prowadzenie portalu Atari Online oraz świetnego kanału na YouTube! Szczególnie uwielbiam materiały z cyklu „Spowiedź autora” – gratuluję ogromu dobrej roboty i proszę o więcej. Tak trzymać!