wpadł mi dziś w ręce C64C i poszukuję do niego napędu dyskietek 3.5 cala, czy ktoś miałby coś takiego do sprzedania? z zasilaniem sobie poradzę bo zasilacz zdaje się mam zachomikowany w tapczanie choć nigdy c64 nie miałem, a kabel video to zwykły antenowy wystarczy
Tyle, że na SD2IEC nie pójdzie cały soft z C64, nie zadziała ten używający fastloaderów przeprogramowujących stację C64, choć sporo gier zostało przerobionych pod kątem tych interfejsów. Ale faktycznie wobec kosmicznej ceny interfejsu "1541 Ultimate", SD2IEC pozostaje jedyną opcją.
jest już nie najlepiej z dyskietkami 3.5' a co dopiero 5.25', dlatego wolę tych pierwszych unikać, C64C kupiłem za 20zł bo znalazłem kogoś kto będzie dla mnie zbierał podobny sprzęt z wystawek z Niemiec, jeśli nie ma dodatkowych utrudnień w transferze plików do formatu czytelnego dla C64 to byłbym taką stacją 3.5' zainteresowany mimo ceny
podczepię się pod tego posta, bo sam jestem posiadaczem c64 od niedawna. Może ktoś podać jakiś króciutki program w ichniejszym bazylu żebym mógł sprawdzić czy działa u mnie głos? Może da się wywołąć jakiś odpowiednik naszego selftestu?
@Maciek Niestety C64 nie ma self testu. W instrukcji obsługi ( ->link<- ) jest kilka krótkich programów pozwalających na sprawdzenie dźwięku. Jeżeli masz magnetofon do C64 to polecam zakup cassette adaptera (kilka złotych), którym możesz przesłać demo lub grę i w ten sposób sprawdzić dźwięk, a przy okazji będziesz mógł przenieść/wgrywać programy. Niektóre cartridge z turbo mają dodatkowe funkcje na przykład beep do klawiatury...