Dzisiaj odpalilem po wielu latach 65xe i 130xe, pod jednym kolor basica mam zielony pod drugim niebieski, czy to normalne czy tez ktorys komputerek nawalil?
Ja miałem "zimne luty" wewnątrz wtyczki z przewodu zasilacza i to powodowało zielenienie ekranu - poruszanie kablem zmieniało odcień. Problem usunąłem wymieniając wtyk (7 bolców).
Spotkałem się też z czarno białym obrazem - gdzie pomogła wspomniana wyżej regulacja.
ja u mnie mialem snieg i czarnobialy ekran ;) - pomoglo wyjecie "zbrojenia" (bo nie wiem jak nazwac te dwa potezne kawaly blachy w 65XE :) - teraz ani zaklocen ani nic :)
Mam podobny problem. Kręcę pokrętłem i za cholerę nie mogę uzyskać właściwych barw. Jak ustawię tak, żeby w Basicu był piękny niebieski kolor, to znowu inne są o kant wiadomo czego rozbić (wpisywałem z pamięci POKE 710). Znalazłem jaki taki kompromis, ale nie jestem zadowolony - Basic jest lekko zielonkawy.. taki hm.. morski? blady turkus? (z braku lepszego określenia).
Zna ktoś może jakiś programik na Atari który można by użyć do kalibracji kolorów i ewentualnie jakąś "wzorcowy" obrazek palety na PC dla porównania, jak powinno to wyglądać?
Jest to dosc stary problem, szczegolnie serii XE, wykonanej mniej dbale niz XL. Temat wzorcowej palety barw byl walkowany wielokrotnie - glownie w kontekscie tego, jaka powinna byc paleta barw emulatorow, przyklad dyskusji tutaj: