atarionline.pl Najstarsze polskie gry - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorlhuven
      • CommentTime4 Sep 2016 16:09

@kosa0: Nie wypowiadałem się na temat Roberta Zdybela (Zdybla?) - czy gdzieś wspomniałem o nim w swoim poście?

Polsko brzmiące nazwisko nie zawsze oznacza, że ktoś jest Polakiem, nie determinują tego również polskie korzenie jego rodziny. Tylko tyle chciałem dodać od siebie.

Nie odnosiłem się do żadnego z autorów gier wspomnianych w tym wątku - nie posiadam na ich temat żadnej wiedzy. Każdy przypadek może być inny.
      • 2: CommentAuthoruser removed
      • CommentTime4 Sep 2016 17:09 zmieniony

Wiszisz Adam - jakbys powiedzl odrazu ze mam za malo danych to pewnie by tematu nie bylo - ale jakby ci to powiedzie wyszedles z zalozenia iz pan robert napewno nie jest Polakiem, a na pewno to czlowiek musi tylko umrzec.

Wiec ja bym nie mowil ze gry przez niego napisane nie sa Polskie bo rownie dobrze moga nie byc amerykanskie
      fin
      • 3:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Feb 2017 11:02 zmieniony

Nikt nie napisał albo nie doczytałem; ) a jedną z najstarszych prawdziwych polskich gier jest Web Master z 83roku ,gra została stworzona przez pracowników Elwro ,Jerzego Dybskiego,Jaroslawa Wyrzgowskiega i Piotra Bednawskiego ,na Amerykanski rynek ktora na ten rynek nie trafila podobno przez brutalność , nienadawala sie dla dzieci ,oczywiscie gra napisana zostala dla Atari 400/800.Gra jest bardzo fajna jak na 83 rok.
      • 4: CommentAuthorBas
      • CommentTime11 Feb 2017 13:02

Warto zobaczyć

• 5:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Feb 2017 15:02

Dzięki jest moja gra ,nie wiedziałem że Polak się przyczynił do niewydania jej .
      • 6:

CommentAuthorEnjo
      • CommentTime12 Feb 2017 08:02

@Bas:
      Dzięki za linka.
      Ach, Mózgprocesror... co za gra... interaktywna książka z kolorowymi obrazkami. Dla dziecka bajka, bo miało się motywację żeby uczyć się czytać. No i to że rozgrywka odbywała się na tropikalnej wyspie. Może dlatego zawsze ciągnie mnie na Baleary i Kanary :)
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime12 Mar 2022 00:03 zmieniony

Co prawda wątek o jest o najstarszych polskich grach, ale jak zapodam niepolską, to może nikt mnie nie zlinczuje.

Otóż natrafiłem na grę z listopada 1979 roku, amerykańską "Gobang", zamieszczoną w czasopiśmie "Byte":
      • 8:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 Mar 2022 02:03

hehehe aż mi się przypomniało studiowanie na uniwerku - gomoku było jednym z zadań dla pierszoroczniaków z fachowym turniejem itp. i zdaje się, że mistrzem świata był nasz Eru (?) nie pamiętam za dobrze...
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime5 Oct 2022 18:10

Przy okazji sprawdzania czegoś innego rzucił mi się w oczy artykuł o atarowskiej grze "Webmaster", który napisała Dagmara Kottke:
      ->link<-
      • 10: CommentAuthorrobertj07
      • CommentTime6 Oct 2022 21:10 zmieniony

Marek Górecki ze Śląska czy to nie ten koleś który miał swoje stanowisko na giełdzie komp w Baildon? montował blizzard do magnetofonów i miał też swoje produkcje cart? tak tylko obiło mi się o uszy ...pamiętam to... co do polskich gier to chyba JUMPING JACK,MIECZE VALDGIRA
      • 11: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime18 Dec 2024 11:12 zmieniony

Jak wyglądał profesjonalny polski gamedev w 1983 roku: ;)

Karen, Logical Desing Works i Dział Oprogramowania Eksportowego

(..)
      Wencel założył dwie firmy: w Kalifornii Logical Design Works (w skrócie: LDW – jak inicjały biznesmena), a w Warszawie Karen (tak nazywała się żona Wencla). Zaczął zatrudniać komputerowców po Politechnice Warszawskiej i tamtejszym uniwersytecie, płacąc im znacznie więcej niż uczelnie czy państwowe przedsiębiorstwa.

Wspomina Paweł Raszkowski:

„W Polsce interesem zawiadywała mama Wencla, Krystyna, która miała też firmę Kris produkującą kosmetyki. To ona wymyśliła nazwę Karen. W początkowym okresie firma mieściła się w dwupokojowym mieszkanku vis-à-vis Hali Mirowskiej. Pierwszego dnia pracy pani Krystyna przyprowadziła mnie do tego mieszkania, gdzie stało stare zniszczone biurko, fotel i kanapa w podobnym stanie. Na biurku stał Commodore 64 z kolorowym monitorem i stacją dyskietek. Położyła obok ćwiartkę chleba i kubek kefiru i powiedziała: »No, to teraz niech pan programuje«. Dała mi klucze do mieszkania i sobie poszła”

Pomysł Wencla był genialny. Polscy informatycy mieli pisać programy na rynek amerykański. Byli oczywiście znakomitymi fachowcami, ale nie to stanowiło ich główny atut. Biznesmen płacił im w złotówkach, a sam zarabiał w dolarach, co – zwłaszcza biorąc pod uwagę czarnorynkowy przelicznik amerykańskiej waluty – stanowiło znakomity interes. Raszkowski:

„Jednym z pierwszych zleceń była aranżacja Lotu trzmiela Nikołaja Korsakowa na Commodore 64. Kupiłem nuty, w domowej bibliotece znalazłem Encyklopedię muzyki i do roboty. W końcu nuty to też zapis algorytmu. Później Wencel sprzedał tę muzyczkę w USA za równowartość niedużego mieszkania”

Pracownicy Karen szybko wyspecjalizowali się w konwersjach amerykańskich gier. Prawdopodobnie pierwszym ich większym projektem był Computer Quarterback, wydany przez Strategic Simulations Inc. w 1983 roku: prosty, pozbawiony grafiki „manager”, pozwalający graczowi wcielić się w rolę trenera drużyny… futbolu amerykańskiego. Oryginał powstał cztery lata wcześniej na Apple II, ale wersje dla Commodore 64 i Atari stworzyli już Polacy, którzy zapewne nigdy nie widzieli na oczy meczu tej nieznanej w Europie dyscypliny.

(...)

Link do całego artykułu: ->link<-
      • 12:

CommentAuthormiker
      • CommentTime18 Dec 2024 16:12 zmieniony

Hm... może by się udało uzupełnić "kredyty" w Computer Quarterback:
      ->link<-