W nawiązaniu do wątku ->link<- chciałbym się dowiedzieć, czy coś robimy? Potrzeba co najmniej 4 osób, aby to miało sens. Jakby co, ja deklaruję, że zrobię prostą zręcznościówkę. Deklarujemy się do niedzieli włącznie (powiedzmy do poniedziałku), jak ktoś się nie wywiąże - zamiast jego części będzie odpowiedni tekst o tym, że autor nie dotrzymał słowa. Jak do poniedziałku nie będzie minimum 4 osób - ja swoją deklarację wycofuję.
wchodzę prosta (!) gra zręcznościowa grę zrobię tak czy siak w ramach nauki zastrzegam jednak, że jeżeli napotkam na problem nie do rozwiązania (szybkość TBXL) będę musiał spasować - chciałbym uniknąć jednak szykan że się nie wywiązałem :) ewentualnie puszczę wersję niegrywalna, ale chyba nie o to biega.....
Ilmenit - fajna sprawa ;) Do projektu poproszę wersję DeLuxe - z wyjściem do menu, jak opisane w artku. A swoją drogą - pomysł prosty, a wciąga. Poproszę więcej, bo lubię gry w Atascii.
No problem. Dorobię, gdy będzie już menu lub opis co potrzeba zrobić (i co przywrócić np. kolory), aby do niego wrócić. Na takie proste gierki mam pomysły, ale pochłania mnie pisanie tej większej :)
Dobra, pierwsza wersja ukonczona. Brak jeszcze tytulu calosci i doszlifowania drobiazgow, ale motyw przewodni widac.
Pomysl polega na tym, ze mamy drzwi, przez ktore wchodzi sie do poszczegolnych mini-gier. Dalsze rozwiniecie pomyslu zalezy od umiejetnosci kodera menu. Mozna zrobic na przyklad tak, ze joystickiem sie wybiera kierunek (lewo, prawo, gora, dol) i wchodzi do gry. Mozna tez skomplikowac i zrobic celowniczek, ktorym bedzie sie wybierac drzwi. Mozna zrobic tak, ze kratka wentylacyjna to bonusowa, czwarta gra. Mozna tez zrobic w przypadku wiekszej ilosci gier przejscie drzwiami do drugiego pokoju, gdzie bedzie kolejny zestaw drzwi...
Plik ma 4 kolory wiec nie wymaga zadnych trickow. Oczywiscie mozna zrobic cos wiecej, ale to zalezy od tego, jakie gry sie ostatecznie pojawia. Mozna zrobic animacje, etc - ale to tez zalezy od kodera menu.
Hmm, póki co są cztery deklaracje (cztery osoby), więc co najmniej 4 drzwi potrzebne. Jak nikt się nie zgłosi - to ja menu zrobię. Menu będzie w Turbo Basicu XL, bez sztuvczek, za to z bibliotekami - wtedy poprzez BRUN można będzie załatwić sprawę zarówno z kompilowanym Turbo Basiciem (wtedy już nie dołączamy bibliotek ponownie) jak i z innymi językami (wtedy sie po prostu biblioteki zadepczą). Nad drzwiami proponuję napisać nazwę osoby/grupy, do której wchodzimy (jakby ktoś zrobił więcej niż jedną pozycję). A klapę można wykorzystać na część z creditsami. Osobiście coś innego (prostego) chodziło mi po głowie, ale skoro grafika wygląda w miarę przyjemnie - czemu tego nie wykorzystać?
Witam. Tak jak już wcześniej pisałem, deklaruję się na zrobienie prostej (może bardzo prostej) gierki (najprawdopodobniej w wolnych chwilach w pracy). Co do szczegółów - nic więcej nie mogę napisać - bo sam jeszcze nie wiem co to będzie (może Planeta Caco III).
He he - bo to jest obrazek, ktory rysowalem z mysla o grze escape typu point and click. Z tym, ze nie znam kodera, ktory chcialby taka gierke napisac, a za to sa potrzeby na menu do gry.
O.K. Mamy 5 deklaracji (według kolejności): 1. Sikor 2. Xeen 3. Ilmenit 4. XXl 5. Caco W związku z tym zapisy uważam za zakończone. Ponieważ nikt się nie zgłosił do napisania menu/loadera, ja to zrobię (postaram się pomyśleć o tym w weekend). Kaz: potrzeba wersji z 5-ma drzwiami, najlepiej w 15 trybie Basica. Loader będzie w Turbo Basicu XL, skompilowanym, z dołączonymi bibliotekami. Zasada ogólna: praca ma być skompilowana, w jednym pliku (prace w Turbo Basicu XL - bez dołączonej biblioteki, powinny ją sobie dociągnąć z loadera). Gierki robimy do 1-go grudnia, loader chciałbym zrobić w weekend (wstępną wersję, do testów). Jeśli ukończymy wcześniej - wyjdzie wcześniej, jeśli nie - proponuję wypuścić na mikołajki (do Kaza chciałbym puścić ze dwa dni wcześniej, aby przygotował artka). Więcej szczegółów na priv, gdy sklecę loader (mam nadzieję, że mój mail znany - proszę o kontakt w celu potwierdzenia adresów).
@Kaz: po to były deklaracje. Wchodzimy do odpowiednich części - podobnie jak w UNITY DEMO. Jak ktoś nie zdąży - odpowiedni tekst w stylu: "Niestety, Sikorowi nie udało się ukończyć swojej części. Przykro nam z tego powodu, mejbi nekst time..." (błędy tutaj zamierzone). Oczywiście, każdy może dorobić grę stand-alone, poza projektem. Tutaj chodziło o pierwszą edycję wspólnej zabawy dla chętnych. Deklaracje miały działać tylko motywująco. Dlatego - przyjmujemy, że jest pięć wejść plus szóste dla creditsów. Po to był deadline z deklaracjami, aby 30 listopada ktoś nie dopisał" to jeszcze ja", a wtedy to w ruski rok nie skończymy, bo nie będzie wiadomo kto jeszcze, kiedy i dlaczego. Mamy pięć deklaracji - więc do tej edycji jest to ilość ostateczna, jak dla mnie.
@Ilmenit, poproszę o kontakt na maila - nie mam Twojego, a sprawa się powoli ruszyła. @Kaz: pytanko: dostanę wersję z 5-ma drzwiami, czy raczej nie? Chciałbym w miarę szybko, bo muszę zrobić obsługę menu, a tu troszkę zabawy będę miał ;)
Skoro na za 3 tygodnie to w takim razie zrobilem na juz, a pozostale 3 tygodnie mozesz przeznaczyc na nauke uzywania DLI w celu zmieszania trybu low-res i hi-res oraz dodania jednego prostego duszka:
OK, w zalaczniku MIC. Pierwsze 23 wiersze (184 piksele) to low-res, 5 (40 pikseli) wierszy jako hi-res. Na samym poczatku i na samym koncu pusty wiersz.
Ja też mam już swój typ, choć na razie prace raczej stoją (znaczy się - posuwają się i zmieniają pewne koncepcje w mojej głowie). Grę już wybrałem teraz myślę nad wykonaniem ;)
moj typ ->link<- jednak z kilkoma zdefiniowanymi planszami gra moze okazac sie malo atrakcyjna, natomiast z generatorem ukladow mam problem :D moze ktos gdzies spotkal sie z generatorem? moze byc w dowolnym rozsadnym jezyku...
ja mam już gotową i przetestowaną (lepsza połowa) grę w TBXL, ale męczyłem się z podstawami w postaci kompilacji itp.
grę zrobiłem w gr.9:))
został mi już tylko powrót do menu, ale po skompilowaniu programu coś nie działa. na razie, pewnie totalnie lamersko robię, po prostu bload "
D:mt.com", i się wiesza. czy ktoś poradzi początkującemu jak powrócić do menu?
z góry wymiataczom dziękuję :))
edit: aha, pisałem już Sikorowi na priv, że musiałem zarzucić pierwotną koncepcję na dwóch graczy, ale miałem też alternatywę w postaci innej gry i czuję że się uda (tylko ten powrót mi został)
u mnie tez kiepsko poki co, koniec roku - nawal pracy w pracy ;-) wiem jednak ze potrafie sie zmobilizowac i w ciagu kilku dni ukonczyc gre, jestem dobrej mysli.
Mam złą wiadomość: ->link<- - na obecną chwilę nie wiem nawet, czy grę "da się" umieścić na atarionline.pl. Osobiście chciałbym doprowadzić projekt do końca, ale nie wiem, jak się na to zapatrujecie. Stąd moja prośba: podeślijcie mi maila, czy prowadzimy to dalej, czy ktoś chce zrobić swoją część jako samodzielna gra? Jak napisałem - sam się nie wycofuję, ale niech zadecyduje większość. Do niedzieli podejmę decyzję i będzie to mój ostatni wpis na tutejszym forum (przynajmniej tak to na dzień dzisiejszy wygląda). Co i jak wyjdzie - czas pokaże.
Sikor - walczę z czasem, którego po prostu nie mam (może n ie potrzebnie się zgłosiłem?) Cały czas staram się zrobić prostą grę zręcznościową lecz nie mam kiedy wklepać końcówki. Mam nadzieję, że skończę to jutro (jak pozwolą klienci i szef) i doprowadzisz projekt do końca. Pozdrawiam.