atarionline.pl AGS i znikający piąty kolor - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime3 May 2017
     
    Hej ,nie wiem co jest przyczyną jednakże gdy rysuje w trybie pięciokolorowym po wczytaniu piątego koloru nie ma .... cholernie to rozpierdziela moją grafikę którą robię na wapniaka ,miała być animacja jednakże walczę z AGSeM ....Brak piątego koloru kładzie na łopatki moją pracę bo od początku miała być w pięciu kolorach.
    • 2:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime3 May 2017
     
    ... do tego nie zawsze eksportuje do xex. W razie co poprzerobie na 4 kolory ale nie będzie efektu ...
    • 3: CommentAuthorVidol
    • CommentTime3 May 2017
     
    nie wiem co robisz zle...

    w ags wybierz file/new
    Image dimension -standard
    odznacz interlace
    Color depth - 5 colors

    Na dole powinno sie pojawic:
    file format mch-8
    Atari graphics 12+dli


    Plik zapisujesz przez save lub save as, typ pliku mch

    Ags nie potrafi zapisac xex'a dla mch, jak chcesz zrobic xex'a to wczytujesz "twoj obrazek.mch" do g2f i zapisujesz jako xex.
    • 4:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime3 May 2017
     
    tak robię i znika piąty kolor po odczycie z save ,żeby jeszcze było śmieszniej to jak biorę NEW File i chcę podmienić kolory na te z którymi chcę pracować to nowy kolor działa puki trzymam wcisnięty klawisz myszki po puszczeniu znika i zastąpiony zostaje kolorem z tego samego miejsca z momentu przed zmianą kolorów w okienku kolorów po lewej,działa jeżeli np w Paincie wybiore kolory zapiszę jako bmp i odczytam i dopasuje pod ags z tym że i tak piąty znika , teraz nie wiem czy to wina AGS.W każdym razie dzięki pomogłeś z eksportowaniem :-).
    • 5: CommentAuthorVidol
    • CommentTime3 May 2017 zmieniony
     
    sprawdzilem i rzeczywiscie jest blad. Przy remapowaniu obrazka 5 kolorowego Ags gubi informacje o inwersji. Przy czym zalezne jest to od kolejnosci wystepowania kolorow na obrazku zrodlowym, czasami udaje mu sie czesciowo ustawic inwersje.

    • 6: CommentAuthorpin
    • CommentTime3 May 2017
     
    .. przypominam, że na Wapniaka można oddawać prace także na "normalne" nie sratari ;)
    • 7:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime3 May 2017 zmieniony
     
    co to znaczy "normalne " czyżbyś miał na myśli VBXE i 256 kolorów ???;-)
    • 8: CommentAuthorVidol
    • CommentTime4 May 2017 zmieniony
     
    ...
    • 9:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime30 Aug 2017
     
    czemu wyskakuje w AgS ie takie cuś : "floating point division by zero" punkt edycji/emisji dzieli przez zero ..

    po wczytaniu mapy bitowej która była bez zmian chwile w photos.
    • 10: CommentAuthortebe
    • CommentTime31 Aug 2017
     
    Irata4, podeślij taki plik na tebe6502[malpa]o2[kropa]pl
    • 11: CommentAuthorpin
    • CommentTime31 Aug 2017
     
    @Irata - nie "sratari" oznacza Atari, czyli prace na std cfg :)