atarionline.pl ATARI BASIC: problem z wczytaniem obrazka RAW - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorTygrys1982
      • CommentTime9 Nov 2024 18:11 (3 dni temu) zmieniony

Cześć wszystkim.
      Zafascynowany możliwościami tego narzędzia: ->link<- postanowiłem wgrać obrazek, a następnie na jego podstawie wygenerować obrazek o wymiarach 320 x 192 (załącznik) i rozmiarem pikseli 2px, a następnie przekonwertować go do formatu RAW. Moim celem było wczytanie tego pliku RAW i wyświetlenie go w trybie graficznym 8 za pośrednictwem programu napisanego w ATARI BASIC.

Program jest następujący:
      10 GRAPHICS 8
      20 POSITION 0, 0
      30 OPEN #1, 4, 0, "D1:CAMEL.RAW"
      40 ADDR = PEEK(88) * 256
      50 FOR I = ADDR TO ADDR + 7679
      60 GET #1, A
      70 POKE I, A
      90 NEXT I
      100 CLOSE #1
      110 GOTO 110

Problem w tym, że program nie wyświetla mi tego obrazka (pokazuje się standardowy niebieski ekran bez żadnej treści). Powoli kończą mi się pomysły co źle robię. Załączam również plik tego obrazka. Proszę o rady lub wskazówki.
      Z góry dzięki za wszelkie kontruktywne odpowiedzi.

pozdro
      Tygrys1982
      • 2: CommentAuthormarok
      • CommentTime9 Nov 2024 18:11 (3 dni temu) zmieniony

Poprawki do programu nie zaproponuję, niestety.

Grafika chyba na pewno jest w 15-ce, nie w 8-ce (GR.15).

Ten plik z załącznika otwiera się na PC (rozpoznawany jako PNG), jest mniejszy niż być powinien (7,5kb), więc w tej postaci do wyświetlenia na Atari się nie nadaje. (Musi być faktycznie RAW.)

Przyznam, że niedawno się zorientowałem, że do oglądania obrazków można skorzystać z tej pomocy:
      ->link<-

(coś w zastępstwie tego programu do wyświetlania grafiki na Atari, który chwilowo nie działa)

(odpowiednio dobrać rozszerzenie do obrazka - jest rozpiska formatów na stronie)

EDIT:
      sorki za pisanie trochę bzdur
      w sensie nie jest to gr. 15, a faktycznie rozdzielczość 8-ki, z tym że grafika ma do 16 odcieni (jak się wydaje, piksel definiowany jest na 4 bitach)
      • 3:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime9 Nov 2024 18:11 (3 dni temu)

Po pierwsze primo, czy jesteś pewien, że plik, który chcesz wczytać, jest tym o co chodzi? Ma on 5855 bajtów a ty chcesz wczytać 7696 bajtów. Po drugie, obraz w rozdzielczości 320x192 w trybie 8 zajmuje 7680 bajtów. Ale najważniejsze - adres bufora obrazu oblicza się tak: PEEK(88)+PEEK(89)*256.
      • 4: CommentAuthorTygrys1982
      • CommentTime9 Nov 2024 20:11 (3 dni temu)

@Marok, @PeriNoid - kiedy poprawiłem swój program i spróbowałem wyświetlić obrazek w trybie graficznym 15, obrazek wczytał mi się, ale ... w postaci śmieci (tzn. chaotycznie ułożone piksele, nie tworzące niczego na wzór obrazka). Czyli już wczytał, więc jest mały sukces.
      Na podanej ->link<- obrazek faktycznie nie wczytuje się. Więc moźe format RAW to nie najszczęśliwszy wybór?
      Pytanie, czy da się obrazek PNG skonwertować bezpośrednio do formatu GR8?
      • 5: CommentAuthormarok
      • CommentTime9 Nov 2024 20:11 (3 dni temu)

@Tygrys1982: To co wczytujesz, to są jakby spakowane dane (Pomimo że ma rozszerzenie RAW jest to PNG). Ja sobie skonwertowałem ten obrazek online do BMP i wtedy to wygląda już na coś zbliżonego do RAW (zn. dane obrazka), ale piksel tam jest na 1/2 bajta (4 bity) duży zamiast na 1/8 (1 piksel= 1 bit, jak w gr8), więc i sam obrazek zajmuje 4 razy tyle pamięci.
      Nie da się go prosto z takiej postaci RAW przerobić potem (najprościej byłoby "przechrzcić" - znaczy zmienić samo rozszerzenie) na .gr8.
      • 6: CommentAuthormarok
      • CommentTime10 Nov 2024 09:11 (2 dni temu)

Ten obrazek po konwersji na format BMP da się obejrzeć na Atari z rozszerzeniem VBXE, najprawdopodobniej z pomocą programu (nie używałem; cieszę się, że jest):

->link<-

Obrazek używa 5 odcieni/ kolorów.
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime10 Nov 2024 14:11 (2 dni temu)

ADDR = PEEK(88) + peek(89) * 256
      • 8: CommentAuthorTygrys1982
      • CommentTime11 Nov 2024 19:11 (1 dzień temu)

@marok - a czy bez rozszerzenia VBXE da się odczytać ten obrazek na fizycznej maszynie? U siebie nie mam VBXE, być może dlatego program dalej mi wyświetla chaos pikselowy w trybach 8 i 15.
      • 9: CommentAuthormarok
      • CommentTime11 Nov 2024 20:11 (1 dzień temu)

obrazek jest ponad możliwości nie rozszerzonego atari, normalnymi technikami tego zrobić się nie da (może ktoś ze znawców tematu programowalnych trybów graficznych coś by tu jeszcze wymyślił, nie wiem)

(ta rozdzielczość to tylko 2 kolory, a masz w swoim obrazku 5)

poza tym zapis obrazka który masz w pliku (tym udostępnionym) jest na pewno spakowany (dlatego plik jest krótki), więc nawet mając rozszerzenie sprzętowe (vbxe) nie zobaczyłbyś wczytując z tego pliku dane do pamięci ekranu przygotowanej grafiki taką jaka ona miałaby być (ale też byłby to tylko chaos pikselowy)

rozwiązaniem najprostszym jest dithering obrazka i tylko 2 kolory na wyjściu
      natomiast wygląda to potem zdecydowanie mniej czytelnie (gorzej)

próbowałem to już zrobić narzędziami online, ale otrzymuję wciąż zbyt duży plik wynikowy w BMP (taki prawie RAW), z którym sobie dalej nie radzę w jego dalszej obróbce
      • 10: CommentAuthormarok
      • CommentTime11 Nov 2024 23:11 (23 godzin temu)

Obrazek po ditheringu w załączniku.

Pasuje pod program z pierwszego posta.
      Dithering na mój gust mógłby wyglądać trochę lepiej zwłaszcza przy oddaniu najciemniejszego koloru, który jest nazbyt rozjaśniony (nazbyt się zlewa z tłem).

Obrazek w BMP ma następujące wartości kolorów 3,6,9,12,15.
      Podejrzewam (bo nie przyjrzałem się temu, ale tak teraz spekuluję), że 3 odpowiada najciemniejszemu kolorowi, i gdyby tą wartość troszkę zmniejszyć, to uzyskalibyśmy lepszy efekt (bardziej wyrazistą czerń - prawie lub bez ditheringu, w ramach tego najciemniejszego koloru).
      • 11: CommentAuthormarok
      • CommentTime12 Nov 2024 19:11 (4 godzin temu)

Rozwiązaniem mógłby okazać się jeszcze konwerter grafiki LEPICON.EXE na PC (do formatu HR2).

format HP2:
      ->link<-

"Lepicon":
      ->link<-

Sam spróbowałem uruchomić ten konwerter grafiki pod DOSBox przez nakładkę(?) DOS4GW.EXE (1.97) licząc na to, że to jakoś pomoże, ale niestety, mnie się to chyba nie powiedzie.
      ("DOS/4GW fatal error (1008): can't load executable format for file LEPICON.EXE [1]")

Mam przygotowany plik obrazka w postaci *.g (w wymaganej rozdzielczości 320x200) do konwersji (alternatywnie może to być plik BMP), chociaż jest to w przypadku tego przygotowanego pliku proste skopiowanie danych z BMP - prawdopodobnie więc dane wymagają jeszcze przetasowania (w BMP obrazek zapisany jest zawsze do "góry nogami", natomiast spodziewam się, że konwerter bez tego "odwracania obrazu" traktuje format *.g).
      • 12: CommentAuthormarok
      • CommentTime12 Nov 2024 21:11 (2 godzin temu)

jeśli kolory 0 i 1 (licząc od 0) palety GR8 są kolorami 1 i 2 palety GR15

to frag. z opisu formatu
      czy kolory z palety GR15, o które powinno tu chodzić, to nie 2 i 3 ?

dli_loop
      lda colF1
      ldx colF0
      sta $d40a
      sta $d017
      stx $d018

lda colE2
      ldx colE3
      sta $d40a
      sta $d017
      stx $d018

dey