atarionline.pl AVG CART / SIDE - partycje SDX - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime31 Mar 2025 17:03

Cześć wszystkim :)

Mam takie głupie pytanie - czemu przygotowując kartę SD do pracy z SDX trzeba zakładać specjalne partycje (nieczytelne dla PC), a cała reszta plików i obrazów dyskietek może sobie leżeć na FAT32? Czy nie prościej byłoby, gdyby te partycje SDX były w formie plików podobnie jak pliki ATR?
      • 2:

CommentAuthorsun
      • CommentTime31 Mar 2025 17:03

Co nie zmienia faktu, że potrzebne było by i tak narzędzie do manipulacji zawartością tychże plików z poziomu PC czy nie?
      W zasadzie powinienem zadać pytanie: po co? Bo to nie problem zrobić backup karty tak jak jest obecnie i zgrać partycje.
      • 3:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime31 Mar 2025 18:03

Bo te urządzenia nie mają procesora jako takiego i wszystko, co procesora wymaga robione jest na 6502 w Atarce. A w tym przypadku potrzebny by był sterownik czytający ATRa z dysku w formacie FAT32 i obsługujący go jak HDD.
      Pewnie się da - napisz.se .

A tak jest to zbliżone do MyIDE (czyli bardzo proste) rozwiązanie. Wszystko co trzeba robi sterownik NewDevice.
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime31 Mar 2025 18:03

Akurat w przypadku AVG daje się tak zrobić po kabelku SIO. AVG czyta ATR-a i udostępnia go Atarce jak dyskietkę. Tylko to jest o wiele wolniejsze od transferu zgodnego z Side.
      • 5:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime31 Mar 2025 22:03

Oba carty mają przecież swoje procki i obsługują różne urządenia. AVG czy SUB nawet dodatkową pamięć, POKEY-a itp. Nie wydaje mi się więc, by to był jakiś mega problem - mapowanie sektorów z danej partycji w pliku.

A po co? No dla wygody oczywiście. Można taką partycję SDX sobie przegrać, razem ze wszystkim, widać ją jako plik (taki powiedzmy VHD). A jak ktoś przysiądzie to i soft do czytania tego na PC napisze :)
      • 6:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime1 Apr 2025 09:04 zmieniony

Może i AVG tak ma ... "unlike some other products, most of the functionality is running inside the cart and not on the host machine's CPU" ale SIDE już nie i w tym przypadku robotę robi Atari.
      Czyli masz AVG - napisz.se :P
      • 7:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime1 Apr 2025 09:04 zmieniony

@Alex dobre pytanie. Warto zapytać o to autora AVGCART na jego diskordzie ->link<-
      • 8:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime1 Apr 2025 11:04

@Cyprian - nie korzystam z tego bagna :) Ale możesz zapytać jeśli tam jesteś. Ja to widzę tak, że zamiast tworzenia specjalnych partycji na karcie SD, byłaby tylko jedna partycja FAT32, a na niej pliki z partycjami SDX, któe można by było montować tak, by były widoczne dla SDX. TYm sposobem byłoby można łątwo nimi manipulować, zgrywać, podmieniać etc.
      • 9:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime1 Apr 2025 11:04

@Pecus - No tak... Zapomniałęm, że SIDE to tylko ubogi wujek AVG :D
    1.  
      Well,

1) one can create a 16MB ATR in MyDOS or SpartaDOS format with various tools, make it bootable (write DOS or bootlaoder on it) and boot this ATR image with the AVG/SUB SIO-cable with slow floppyspeed. Even when highspeed/ultraspeed is used this is quite slow (1k up to 8k per second), compared to real A8 harddisk partitions.

2) Another method (unsure with AVG, but it works with Sub cart, already tested it) to load such large 16MB ATR images is NOT pressing Return, but Shift-Return instead and if the PBI or ECI cable is attached, then this image will be loaded via PBI/ECI. (Note: Therefore it must not have any highspeed or ultraspeed SIO, otherwise it will hang! So e.g. use MyDOS without any floppy speeder or SpartaDOS 3.3 without any floppy speeder.) Advantage: Instead of slow SIO speed (1k - up to 8k per second) we are now loading with 20k - 22k per second, measured with RW.COM by Drac030/KMK. It is 20k per second with ATR images utilizing 128 Bytes per sector and 22k per second with ATR images utilizing 256 Bytes per sector (all tests used DOS 2.x/MyDOS format, maybe SDFS would be even faster, did not test this). This 20-22k per second is fast enough for some Megabyte large A8 movies in Gr. 8 or Gr. 9 (e.g. Bad Apple, some older My-IDE movies, etc.)

Since I never-never use SDX, I have not tried 32MB ATR images created with SDX and 512 Bytes per sector and do not know, if such images would work with AVG/Sub cart or not; if they work then the speed with Shift-Return and PBI/ECI cable is surely a little faster than 22k per second.

3) BUT: Even when loading 16MB ATR images from (AVG?) Sub cart via PBI or ECI, max. 22k per second (with DOS 2.x / MyDOS format) can be reached. If one uses native A8 harddisk partitions, also known as APT, one can easily reach 50k - 100k per second. So that's one of the advantages of using real A8 (APT) harddisk partitions. At least, until someone finds a way to load 16MB (or 32MB?) ATR images from SUB (and AVG?) cart even faster via PBI or ECI with Shift-Return...

Why I am unsure with AVG cart ? Well, after I bought two Sub carts, I sold my AVG carts, so I could not test it with AVG anymore.
      • 11:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime2 Apr 2025 11:04

Thanks for your input.
      • 12:

CommentAuthorsun
      • CommentTime2 Apr 2025 19:04 zmieniony

@Alex, ale do pisania softu na PC nie jest wcale potrzebne, żeby partycja była w pliku atr. Możesz zgrać całą kartę do img np. winimage czy dd i... i napisać soft na PC.
      Soft na Atari to umie, więc i na PC się da.
      • 13:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime3 Apr 2025 10:04

@sun - Hehe :) Wiem.
      • 14: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime16 May 2025 13:05 (17 godzin temu) zmieniony

Mam AVG Cart i udało mi się ustawić partycje, ale: Nie mogę wczytać żadnego pliku bez poprzedzania go X. Ładowanie bez X kończy się zwiechem albo info o błędzie 179 memory conflict. Ogólnie by mi nie przeszkadzało dodać X ale używam też Sparta Commandera i wtedy nic nie mogę wczytać. Oczywiście mogę zrobić BAT do każdego pliku z X PLIK.XXX ale nie o to też chodzi. Próbowałem w U1MB na stożkowym romie, bez rozszerzonej pamięci z gołym 64kb. Bez zmian. Zawsze zwiech albo 179 memory conflict. Wiecie może co z tym zrobić?

mam u1mb I vbxe
      • 15:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime16 May 2025 14:05 (17 godzin temu) zmieniony

Co masz na myśli pisząc "żadnego pliku"? SC też musisz przez X ładować? Na stockowych 64KB to wiele nie zrobisz bo pamięci jest po prostu mało.
      Po pierwsze, pokaż co masz w CONFIG.SYS bo może tam jest problem.
      Po drugie, w SC masz możliwość uruchomienia binarki z dodaniem X na początku, to bodajże Control+X.
      • 16: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime16 May 2025 14:05 (17 godzin temu) zmieniony

SC nie musze ładować z X. Nie wiem co mam w config.sys ze sparty z romu U1MB i nie umiem tego sprawdzić (no własnie jak to zrobić?) ale w s2sdx3.rom (alternatywa ładowania sparty na AVG z obrazu carta) mam:
      USE BANKED
      DEVICE SPARTA
      DEVICE SIO
      DEVICE ATARIDOS
      DEVICE ULTIME
      DEVICE SIDE

Próbowałem bez USE BANKED tez ten sam błąd.
      Próbowałem z różnymi konfiguracjami pamięci 1mb, 576, 320. Bez znaczenia, wywala ten sam błąd albo zwiech.

A pliki? Głównie pliki gier.
      Może się gryzie z VBXE. Nie sprawdzałem jeszcze tego.
      • 17:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime16 May 2025 15:05 (15 godzin temu)

Że gry wymagają X to zupełnie zrozumiałe. I normalne.
      • 18: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime16 May 2025 17:05 (14 godzin temu) zmieniony

Aaa ok. Moja wina, nieznajomość Sparty. Ale niektóre pliki np Dude Story wywala mi zawsze czy to z X czy bez. A pytanie inne przy okazji: czy MyDos obsługuje dyski twarde? I czy można uzyskać hdd za pomocą AvgCart właśnie pod MyDosem? Nie przepadam za Spartą
      • 19: CommentAuthorpigula
      • CommentTime16 May 2025 17:05 (14 godzin temu)

Mydos obsługuje partycje maks 16MB i może ich być maks 16. Natomiast jezeli liczysz, że to pozwoli Ci uruchamiać dowolny plik file na atari, to uprzedzam - nie da rady.
      • 20: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime16 May 2025 18:05 (13 godzin temu) zmieniony

Dzięki za te informacje. To i tak tylko zabawa w sumie. 16mb partycje zastapie 16mb ATRem i zamontuje w AVG carcie i mam to samo. Wiem, że prędkości są mniejsze niż hdd ale to bez większego znaczenia i tak AVG cart jest bardzo szybki.
    2.  
      Yep,
      thats what I also do - create 16MB ATR images instead of real HDD partitions. If you have the PBI / ECI cable for AVG you can try to load the ATR image with Shift-Return (instead of Return only) and if you are lucky it loads and runs much faster.

With my Sub cart RW-Test by KMK reports 20KB per second with 8MB MyDOS image (65,535 sectors with 128 Bytes) and 22KB per second with 16MB MyDOS image (65,535 sectors with 256 Bytes) when I load them with Shift-Return. Unsure if AVG also supports this Shift-Return method with PBI / ECI cable.

Maybe disk-based SpartaDOS would be faster, have not tested this yet, since I am no SpartaDOS fan. And errmm, regarding SDX, I have no clue how to do it there, since my 8MB or 16MB image has a bootable DOS on the ATR image and Shift-Return boots+loads this ATR image via PBI/ECI then...