atarionline.pl Demo "Zener Drive" grupy Altair - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Nov 2025 15:58 (6 dni temu)

Oryginał demka na XL/XE był na Amidze w 2017 roku:

Wersja Atari zajęła 3 miejsce na Silly Venture 2025WE. Zaprosiłem głównego autora obu - K.K. z grupy Altair - na analizę dema. Poniedziałek, godzina 20.30, zoom AOL.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2025 14:03 (5 dni temu)

Mam już, dzięki uprzejmości K.K. plik dema i oto filmik z kompletnego dema:

• 3: CommentAuthorw1k
      • CommentTime1 Dec 2025 15:32 (5 dni temu)

wow, czy jest gdzieś plik do pobrania?
      • 4: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime1 Dec 2025 17:28 (5 dni temu)

Nie znam się na demach, ale jak dla mnie - kosa.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Dec 2025 18:23 (5 dni temu)

wystawiłby na Revision miałby pierwsze miejsce, a tak młokos postanowił ścigać się z elytą, KK za mało pije ;)
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime1 Dec 2025 18:24 (5 dni temu)

Efekt z 2:45 rozwala system :O
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2025 18:27 (5 dni temu)

w1k:

wow, czy jest gdzieś plik do pobrania?

Na razie nie ma. KK pracuje nad wersją, której wystarcza 256KB RAM i jak skończy to ją udostępni.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime1 Dec 2025 18:35 (5 dni temu)

Oj tam, wersja na 320K już by była wystarczająca... No ale cóż, trzeba poczekać.
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime1 Dec 2025 21:24 (5 dni temu)

Nie znałem wersji z Amigi, ale jak mam teraz kontekst porównawczy to napiszę tylko: szacun! :)
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Dec 2025 23:06 (5 dni temu) zmieniony

Fajny jest ten patent z dorysowywaniem w animacji. Ale - takie demo można w Basicu napisać :) Byłby czad :) W tym demie jest po prostu to "coś", ten klimat. Tylko procedura rysowania linii jest fajniejsza, niż ta goła atarowska, jakiś Bresenham w kolorze, czy coś.
      • 11:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime2 Dec 2025 17:41 (4 dni temu)

W sumie, jak zobaczyłem, że demo wymaga bankowanej pamięci, a potem dokładnie przyjrzałem się animacjom.... to tego się spodziewałem - bo to świetny pomysł na dynamiczną i szybką "zmieniającą się" animację.

Zmiany polegają na dorysowywaniu pojedynczych elementów do istniejącego obrazka(ków). Co nie zmienia faktu, że i tak bym nie umniał :)
      • 12: CommentAuthorxbx
      • CommentTime2 Dec 2025 18:10 (4 dni temu)

Nie dałoby się tego zrobić w hajresie?
      • 13: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime2 Dec 2025 19:01 (4 dni temu) zmieniony

prze*uj demo, instant dodane do takiej selected malej listy "dema w czasie grilla"

"Ale - takie demo można w Basicu napisać :)"

Kuba please.
      • 14:

CommentAuthorpiomet
      • CommentTime2 Dec 2025 20:32 (4 dni temu)

Czy demo można gdzieś pobrać?
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Dec 2025 22:44 (4 dni temu)

Spójrz kilka postów wyżej.
      • 16:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime2 Dec 2025 23:42 (4 dni temu)

absolutnie cudowne, zarąbisty pomysł na obejście ograniczeń. musiałem kilka razy obejrzeć, zanim załapałem, może dlatego, że każdy ekran pętli się w inną "stronę". e tam w Basicu, do napisania w batch plikach spartadosa :))))
      • 17:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime3 Dec 2025 10:40 (3 dni temu)

Nie sprawdzałem tego (i nie byłem na zoomie) ale po pierwszej animacji "kostek" sądzę że może być ona nawet krótsza (w sensie pętli).
      Są tam elementy jasne na przemian z ciemnymi, ale lecą tymi samymi trasami. Więc jak się odpowiednio to ułoży (a chyba tak właśnie jest) to w chwili kiedy ciemniejsze zaczynają powtarzać ruch jaśniejszych (i odwrotnie) zmieniamy paletę kolorów :) tak by zamienić je miejscami i powtarzamy ten sam kawałek animacji.

Mam nadzieję, że zostałem zrozumiany i sam dobrze to rozumiem :)
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime3 Dec 2025 10:45 (3 dni temu) zmieniony

@solo, ale że co?, że nie? Chodzi mi o to, że to demo niewiele robi w sumie. Ono zajebiście wygląda.
      A w efekcie po prostu rysuje scenę na kolejnych ekranach.

Nie wiem, jak to może wyglądać na atari STE, ale na ST takiego dema się tego nie da zrobić. Podobnie jak na Spectrum, a na Commodore da się, bo ma dużo znaków, przełączane charsety. Tylko trzeba przepisać 1 kb na ramkę czy dwie, a w pozostałym czasie rysować.

Pierwszy efekt ma 12 screenów po 4 kB - wychodzi cała pamięć zajęta :) A dalej fajny jest ten efekt nakładanych bitplejnów (chodzi np. o tę stację kosmiczną co się obraca w dwie strony). Jest tam 24 bufory ekranu, co oznacza, że używamy już rozszerzonej pamięci. Na Amidze było łatwiej, bo bitplejny są rozdzielne :)
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Dec 2025 13:33 (3 dni temu) zmieniony

Odsyłam do dzisiejszej nowinki na stronie głównej: ->link<-
      To zapis rozmowy z głównym autorem dema, K.K. Wyjaśnia dokładnie, scena po scenie, jak to jest zrobione.

• 20:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime4 Dec 2025 12:17 (2 dni temu)

Ale samodzielne kombinowanie też jest fajne :) A nawet fajniejsze niż oglądanie (bardzo ciekawej) rozmowy.
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime4 Dec 2025 17:25 (2 dni temu)

Pecus +1