Nie wiem, czy ktos pamieta faceta z Chile o imieniu i nazwisku German "Devweb" Gonzales. Zajmowal sie on miedzy innymi przenoszeniem z ZX Spectrum na Atari gier tekstowych w systemie "The Quill". Na AO pisalem o tym na przyklad tutaj:
Wlasnie zauwazylem, ze stronka z opisami i plikami "The Quill" zniknela z sieci (staram sie przekonac Germana do jej przywrocenia). Ale wciaz dziala jego blog, jest tam sporo wpisow o Atari:
Ostrzeżenie: coś tu jest nie w porządku! Witryna devwebcl.atarionline.pl zawiera treści z witryny jahdivideoners.su, która jest znana jako źródło złośliwego oprogramowania. Otwarcie tej witryny grozi zainfekowaniem komputera wirusem
A przy okazji, ostatnio korespondowałem w Germanem w sprawie ustalenia, które gry konwertował w których latach. I tak jakoś po tych rozmowach German wrzucił właśnie kolejną konwersję z ZX Spectrum, co bardzo mnie cieszy.
Prosta gra tekstowa z 1984 roku "The Semi-Detached at the End of the Street" działa na Spectrum 48K, wydana przez Simple Soft na stronie B kasety "The Rubber Maze":
Chodzi o to, by wejść do tytułowego domu przy końcu ulicy, a potem znaleźć klucz, który pozwoli ten dom opuścić. Takie "escape room" napisany w systemie Quill. Nasza, atarowska wersja XEX (11,8KB) jest dostępna tutaj:
Mija dokładnie rocznica, gdy German przekonwertował powyższą grę z ZX Spectrum na Atari. Spróbowałem ją wówczas przejść i... prawie sukces. Prawie, ponieważ pod koniec gra mnie ukatrupiła i wyglądało to na jakiś błąd (ostatni screenshot w poście powyżej). Inaczej niż na ZX Spectrum.
Zgłaszałem to wtedy Germanowi, a właśnie odpisał, że po analizie kodu, wyrzuconego na Atari narzędziem The Quill, okazało się, iż konwersja została wykonana dokładnie. Za to udało mu się uzyskać na ZX Spectrum ten sam stan, co mnie na Atari. W wersji ZX Spectrum jest identycznie - gra losowo zachowuje się w ten sam sposób w tej turze. Jest 20% szans na zakończenie gry w tym kroku w ten sposób. Raczej słaby pomysł autora gry.