Na wiec wlasnie. Padal wielokrotnie zarzut, ze "na Atari nie ma basu". To ja chcialem sie dowiedziec od kolegow lepiej obeznanych z dzwiekami, ktore utwory nalezy posluchac, zeby posluchac najlepszych basow na Atari.
Swego czasu AS proponowal "Cabil" X-Raya i muzyke z demka "Vengeance" Josha (ponizej zalaczam). Prosze o inne utwory z dobrym basem, moga byc z samplami lub bez (w obu kategoriach chcialem posluchac maksymalnych mozliwosci).
W pierwszym poscie napisalem: "moga byc z samplami lub bez (w obu kategoriach chcialem posluchac maksymalnych mozliwosci)."
Powiedzmy, ze jezeli dostane po 5-10 dobrych przykladow z obu kategorii to wrzuce to do odpowiedniego dzialu na stronie w formie artka "najlepsze basy na Atari" :). Zainteresowani mozliwosciami Atari beda mogli odsluchac sobie mp3 w dwoch kategoriach: basy samplowane i basy syntetyczne (tak to sie chyba zwie?). Moge tez wprowadzic tez podzial na te grane przez Pokeya, Gtia i Pia :).
Demo I love Perestroyka T. Liebicha i M. Widery z października 1989 roku z samplami z Atari Digidrum. Perkusja użyta w bardzo dobry sposób. Demo stereofoniczne - efekt do usłyszenia przy użyciu dwóch komputerów A8.
Gra Viki tych autorów. Chorus basuje całkiem dobrze.
Voice of Silence II ma ciekawe basy, zwłaszcza Bomb Song (jeden z lepszych kawałków na nasz sprzęt). U Liebicha da się sporo kawałków ze świetnym basem wymacać.
Ja to wiem, ze moge sobie posluchac Liebicha, etc. Sam mam swoje typy. Ale prosze Was o wskazanie Waszych konkretnych typow. Porownamy, posluchamy, wybierzemy najlepsze.
Bass syntezowany bardzo niewielkim nakładem środków (PWM Square wave), efekt jak słyszycie dość SID-owo brzmi, choć bez filtra low pass :) A to też dało by się zrobić niewielkim nakładem środków :)
Nie patrzyłem w kod ale wcale bym się nie zdziwił gdyby ten player był wzorowany/ripowoany z C64 ;) Może ten music właśnie pochodzi z C64? Tutaj musieliby się wypowiedzieć ludzie ze sceny Commodore ;)
Cały ten muzak brzmi mocno SID-owskim playerem :) Stąd moje przypuszczenia iz może to być konwersja/rip z C64 (tak jak mieli to w zwyczaju HardSoft robić). Głównie chodzi mi o bas i arpeggio.
ps) jeżeli ktoś odpala to pod emu, to tego muzaka proponuję słuchać pod Altirra, jakoś lepiej perkusja mi brzmi.
'Basy srasy', jak to mawia klasyk. IMHO nie należy wymagać, aby Pokey zagrał takie basy jak SID. Niestety też, ale basy SIDa są o wiele ciekawsze dla uszu.
Czy znaczy to, że Pokey jest skazany na brzdąkanie jednym i tym samym zniekształceniem $C na basach? Niekoniecznie. Trzeba po prostu zmienić horyzonty i mocniej zainwestować w wykorzystanie 15kHz.
Liebicha Blood_fighter_2 (posługując się nazewnictwem z ASMA) i Hi-Alf – żeby nie rzucać seriami, ale wybrać najlepsze. Too Hard Matter Mikera. Vanity Kuchary. Dusk Josha.
Z syntetyków Bomb Song Grega jest pierwsza klasa pod tym względem. Tekblast Josha. Killos Virusa.
W tej chwili mam tylko głośniczki laptopa, co nie bardzo pozwala zweryfikować wspomnienia. Na początku lat 90. wrazenie robiły na mnie basy w Misji. :-)
Nie jestem zwolennikiem instrumentów samplowanych na Atari, więc ograniczę się do wskazania typowego brzmienia dla Atari - jest to Ballblazer. Z kolei bas który wybrzmiewa z Sid'a, mimo że w większości utworów brzmi tak samo (podobnie jak reszta instrumentów) ma wg mnie lepsze, cieplejsze brzmienie. jako ciekawostka:
W TA 3/93 opisano bas "24 bitowy". Czy po zsamplowaniu instrumentu "8 bitowego" i odtworzeniu na nieużywanym rejestrze głośności basu "16" wystąpi analogiczny rezonans? Niestety moja wiedza i umiejętności nie pozwalają mi na taki eksperyment. Bardzo proszę, gdyby ktoś mógł coś takiego zrobić, o próbki brzmień.