atarionline.pl małe DTP: Porównanie Amstrada PCW z Atari XL/XE i Atari ST - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime13 Feb 2011 14:02

Ostatnio dość mocno zainteresowałem się systemem komputerowym Amstrad PCW. Zdaje się, że w sposób istotny przewyższał on mozliwości "małego" Atari (nawet rozbudowanego: 256 RAM, 80 znaków) w dzidzinie przetwarzania tekstow i DTP, niewiele jednocześnie ustępując AtariST (do momentu pojawienia się Calamusa).
      Jak uważacie?
      • 2: CommentAuthornosty
      • CommentTime13 Feb 2011 19:02

Masz calkowitą rację.
      I chyba można zamknąć dyskusję na ten temat :)
      • 3:

CommentAuthortdc
      • CommentTime14 Feb 2011 22:02 zmieniony

bartcom:

niewiele jednocześnie ustępując AtariST (do momentu pojawienia się Calamusa).

Warto dodać, że Amstrad PCW jest właściwie rówieśnikiem Atari ST, więc nie ma co go porównywać z Atari XL/XE, które jest pionierem (multimedialnych) komputerów domowych. Choć jego procek Zilog Z80 4 MHz to raczej historia była w 1985 roku.

Co do Calamusa to właśnie sprawdziłem Calamusa w wersji 0,4 ale nie ma podanej daty był to albo 1986 rok albo 87.
      • 4: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime15 Feb 2011 21:02

Główny kierunek moich działań na systemie XE to próba maksymalnego zbliżenia się do Amstrada PCW w zakresie małego DTP.
      • 5: CommentAuthornosty
      • CommentTime16 Feb 2011 10:02

No w latach 80-tych bylo kilka programow na Atari... Kiedys kupilem paczke softu od Amerykanina, ktory najwyrazniej uzywal Atari wlasnie w tym celu. Rozne Print Shopy i inne rzeczy... Ale odkad pojawilo sie ST, siłą rzeczy ta galaz softu umarla.
      Z ostatnich odkonan to co najwyzej to moze Cie zainteresowac:
      ->link<-
      • 6: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime17 Feb 2011 00:02

Mam te programy. AWrit+, Neewsroom, PageDes, MasterDes, RubberStamp, PrintShop właśnie, ale... to mało.
      Link-interesujące.
      Drogi Nosty, chwilowo mnie znowu zawaliło robotą.
      Ale, nie pozostaję wcale bierny.
      Dowodem sa dwie informacje, dobra i zła.
      Dobra to taka, że... dokupiłem trzecią stację CA2001! Zwariowałem.
      Zła to taka, że... nie działa...
      Więc najpier w Zenonem musimy ją naprawić.
      Jak tylko będzie chwila czasu, chciałbym z Tobą wymienić doświadczenia w zakresie "małego" DTP.
      Te "różne Print Shopy", o... to też mnie ciekawi.
      • 7: CommentAuthorBluki
      • CommentTime17 Feb 2011 01:02 zmieniony

Jest jeszcze NEWSROOM Springboard Software (z 1987 lub 1988 roku).
      Ups! Nie zaważyłem, że już jest.
      • 8: CommentAuthornosty
      • CommentTime17 Feb 2011 08:02

@bartcom - ale ja nie mam doswiadczen zwiazanych z DTP :) Ani na Atari ani poza. I taki soft wlasciwie mnie nigdy nie interesowal.
      Mam gdzies detaliczne fotki tej paki softu jaki wtedy zgarnalem. Znajde i wrzuce tutaj.
      Moze sie za cos wymienimy jesli intereuje Cie akurat taki soft.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Jun 2022 00:06

Nosty - podrzucaj! To może być ciekawe, szczególnie że ostatnio eksploatujemy tematy drukarkowe.

Bartcom - parę tych softów poszukuję, podziel się :)

->link<-