Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
MDW:
Kiedyś gdzieś wśród gier na pirackiej kasetowej składance trafiłem na program do animacji (hi-res) pt. "Filmator". Niczego podobnego wcześniej nie widziałem. To był (nigdy niewydany) program Bartka Selignera. Byłem zauroczony tym softem. Mieścił w pamięci całkiem sporo klatek, można było coś zrobić. A niedługo później Domain Software wydało program "Film Editor", który mam wrażenie, że był rozwinięciem "Filmatora". No i miał znacznie większe możliwości, mieścił jeszcze więcej klatek, miał wiele metod kompresji, dodatkwe opcje przydatne do rysowania kolejnych klatek. No i potem można było z tego zrobić "demo", napisać scroll, wybrać kolory, zrobić czołówkę, podłożyć muzykę. "Film Editor" wręcz uwielbiałem. Nawet w wersji kasetowej był świetny. Trudno o coś lepszego na 64KB RAM i kasecie.MDW:
Ja mam wrażenie, że wszystkie trzy części "Spy vs Spy" były tak samo znane. To był genialny zestaw, wszystkie trzy części tworzyły bardzo spójną historyjkę. Fajnie byłoby dzisiaj odświeżyć ten pomysł poprawiając sterowanie, które w oryginalne nie było idelane. Wstyd powiedzieć ale u lokalnego legnickiego "dystrybutora" kupiłem "Spy vs Spy 4". Zgodnie z zapowiedzią spodziewałem się szpiegów w kosmosie. Chociaż w głębi duszy wiedziałem, że to się pewnie nawet nie uruchomi (jak każdy z trzech kupionych w ten sposób 'Barbarianów", hehe). No i się bardzo zdziwiłem gdy to się uruchomiło. Na ekranie była postać szpiega. I to nawet znacznie większa niż w trzech częściach. Ale sama gra to był jakiś... żart. Nie miało to sensu. Nie wiem co to właściwie było. Na pewno nie miało to nic wspólnego z autorami części 1-3. No ale uruchamiała się więc podstaw do reklamacji nie było. Zresztą pewnie i tak bym nie reklamował skoro nie reklamowałem trzykrotnie kupionego niby-Barbariana, który się nawet nie uruchamiał.voy:
Poszukuję następujących programów (oczywiście celem uzupełnienia bazy AOL i Pigwy):MDW:
Jeżeli w to tzw. demo puszczane w Pewexie pokazywało buźkę Einsteina wystawiającego język to mogło być demo pt. "Faces". Miałem coś takiego. Było to kilka wyświetlanych kolejno skanów twarzy w tym dziwnym trybie Graphics 9 z bardzo poziomymi pixelami. Jak zapewne wiecie, ten tryb ma koszmarnie niską rozdzielczość w poziomie, bardzo dużą w pionie (80x192) ale za to aż 16 odcieni jednego koloru. Dzięki temu te twarze wyglądały bardzo dobrze. W okolicach 1990 nawet rozmawiałem z kolegą (też miał Atari 65XE), że spokojnie wystarczyłoby to jako jakaś baza danych twarzy w policji, bo twarze są całkiem rozpoznawalne. :) W tym demie można było zmieniać kolory twarzy (klawiszem Select czy Option). Muzyka też jakaś była ale nie pamiętam jaka... możliwe, że wycięta z Warhawk. :)Mariusz:
Jestem pewny układ ekranu był podobny do tego co w tej wersji tyle ze w kolorowej grafice GRO. Jak kołem się kręcili to w oknie pasy się zmieniały kolorowe. Symulujące kolory na kole. I odpowiednio przeskakujące napisy. Górna cześć ekranu tła miała zielone tłoGall The Anonim:
Sorry za Offtop. Szukasz demka "Anarchy" autorstwa Zax'a z The Guru Gang. Leży u Fandala. Dwie inne produkcje Zax'a ( Lorien i Barad Dur) też do odnalezienia. Zresztą Zax/ TGG to znany później z Amigi koder Kane/Suspect. Jest gdzieś wywiad z nim na sieci. Był też na którymś SV. Ps. Lorien leży na pouet bo Kane sam je tam wystawił. Koniec offtopa.