Dziś przyszło awizo, jutro pogalopuję po to. Poza tym dzisiaj już nie mam siły, a nie chcę się wkurzać, że "jeszcze kurier nie zdał paczek" itd... W każdym razie BIG DZIĘKS! :)
Tylko sprawdźcie dokładnie - z tego co zauważyłem to tam jest kilka wariantów podłączenia tego do Atari. Wymagają różnego zachodu i mają nieco inny efekt
Ależ to proste. Wpinasz się kabelkiem RJ45 do sieci, zasysasz wersję atarowską Contiki stąd: ->link<- Potem odpalasz atra przez ape/aspeqt i po załadowaniu DOSa 2.5 (arrrr...) wczytujesz DHCP.COM, dajesz Return/Enter na "Request IP address", potem TABem przechodzisz na "Save & close", zapisuje się konfiguracja i działasz. Najlepiej zrobić to na wczytkich atrach najpierw. Reszta juz powinna działać intuicyjnie. Dobrze jest pamiętać o klawiszu TAB oraz kombinacji Ctrl+C. Tyle - baw się! :) Tu masz jeszcze video co i jak wygląda i działa: ->link<-
Niestety, przy próbie wejścia przez prostą przeglądarkę z Contiki na atarionline.pl serwer zwraca błąd "Bad Request. Your browser sent a request that this server could not understand." :/
Po krótkich testach wyszło, że przeglądarka ma następujący UserAgent:
@monsoft: inne (mniej skomplikowane) strony jak najbardziej działają. Udało mi się też wbić na IRC-a na #atari8 oraz ściągnąć m.in. Yoomp! ze strony domowej przez WGET. :)
Aż się prosi, by powstał porządny soft korzystający z hi-resa lub VBXE. Zportowane Contiki to jedynie namiastka. Może któryś z naszych zdolnych koderów kiedyś da się na to namówić? ;P
Nie ma co katowac atarki bardziej skomplikowanymi stronami. Duzo stron jest dynamicznych i probuja rozpoznac jaka przegladarke sie uzywa no i .... dup :(
To to akurat nie problem. User agent można wysłać jaki się chce - chrome ma tą opcję by default, używam go do testowania stron na komórki. Problem jest taki, że sporo stron używa javascriptu to budowania contentu i tu się potknie :) A w tym wypadku to chodzi jednak o coś innego - bo to serwer się zbuntował już przy wysyłaniu - obstawiam że contiki nie obsługuje poprawnie przekierowań.
To ze mozna wyslac inny User Agent to ja wiem i dawno z tego korzystam przy np wget. Jest pytanie co dostaniesz wtedy id servera. W sumie mozna to porownac do uzywania wczesnej wersji przegladarki Lynx
... choć podstawowym problemem pozostaje słabe oprogramowanie ethernetu od strony Atari. Oczywiście nie mówię, że to nie działa czy coś, lecz wystarczy zobaczyć jak wygląda Contiki na C64 a jak na Atari ;)-
Sądzę, że lepiej by było by na początek powstał jakiś ciekawy soft. Np. klient IRC, FTP ;)- Mając cokolwiek, co działa można liczyć na większą sprzedaż przy "wznawianiu" produkcji. Bo teoretycznie produkcję mógłby wznowić Lotharek, tylko pytanie po co jeśli nikt sensownie karty używać nie będzie. A szkoda, bo taki IRC pod natywnego etherneta i vbxe to by było coś (czego bym często używał dla przykładu i kartę chętnie bym zakupił) ;)