atarionline.pl Ethernet dla małego atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime6 Aug 2012 20:08

No to został ino Miker. :) Swoją drogą dziwne, że do Warszawy przesyłka idzie dłużej, niż do Gdańska. Niezbadane są ścieżki Poczty Polskiej... :P
      • 2:

CommentAuthormiker
      • CommentTime6 Aug 2012 20:08

Dziś przyszło awizo, jutro pogalopuję po to. Poza tym dzisiaj już nie mam siły, a nie chcę się wkurzać, że "jeszcze kurier nie zdał paczek" itd...
      W każdym razie BIG DZIĘKS! :)
      • 3: CommentAuthorpin
      • CommentTime6 Aug 2012 21:08

... chyba zadzwonię do Lotharka, bo prościej będzie zrobić coś na miejscu, niż przesyłać carty z drugiego końca galaktyki ;) -
      • 4: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime7 Aug 2012 16:08

Tylko sprawdźcie dokładnie - z tego co zauważyłem to tam jest kilka wariantów podłączenia tego do Atari. Wymagają różnego zachodu i mają nieco inny efekt
      • 5:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime8 Aug 2012 17:08 zmieniony

Kartridże odebrali już wszyscy (prócz Wieczora i Kaza oczywiście). Dzięki wszystkim raz jeszcze! :)
      • 6:

CommentAuthormiker
      • CommentTime8 Aug 2012 18:08

No ja właśnie mojego testuję. IRC działa. :)

Dzięki!
      • 7: CommentAuthorstryker
      • CommentTime8 Aug 2012 21:08

miker a gdzie znajde instrukcje w PL jak ten irc odpalic ?
      • 8:

CommentAuthormiker
      • CommentTime8 Aug 2012 22:08 zmieniony

Ależ to proste. Wpinasz się kabelkiem RJ45 do sieci, zasysasz wersję atarowską Contiki stąd: ->link<-
      Potem odpalasz atra przez ape/aspeqt i po załadowaniu DOSa 2.5 (arrrr...) wczytujesz DHCP.COM, dajesz Return/Enter na "Request IP address", potem TABem przechodzisz na "Save & close", zapisuje się konfiguracja i działasz. Najlepiej zrobić to na wczytkich atrach najpierw. Reszta juz powinna działać intuicyjnie. Dobrze jest pamiętać o klawiszu TAB oraz kombinacji Ctrl+C. Tyle - baw się! :)
      Tu masz jeszcze video co i jak wygląda i działa: ->link<-
      • 9:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2012 13:09 zmieniony

Niestety, przy próbie wejścia przez prostą przeglądarkę z Contiki na atarionline.pl serwer zwraca błąd "Bad Request. Your browser sent a request that this server could not understand." :/

Po krótkich testach wyszło, że przeglądarka ma następujący UserAgent:

Contiki/2.2.2 (;http://www.sics.se/contiki/)
      • 10: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime13 Sep 2012 17:09

Proponuje znalezdz sobie prostsza strone do testowania niz atarionline.pl. Lub zainstaluj sobie jakies server www localnie na pc i stworz strone typu:

<html>
      <center>Dziala !!!</center>
      </html>
      • 11:

CommentAuthormiker
      • CommentTime13 Sep 2012 18:09

Strona fandala biega, nie działa tylko download, ale to nie powinno dziwić. :)
      • 12: CommentAuthorw1k
      • CommentTime13 Sep 2012 19:09

what is latest version of contiki on atari?
      • 13:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime13 Sep 2012 20:09 zmieniony

@monsoft: inne (mniej skomplikowane) strony jak najbardziej działają. Udało mi się też wbić na IRC-a na #atari8 oraz ściągnąć m.in. Yoomp! ze strony domowej przez WGET. :)

Aż się prosi, by powstał porządny soft korzystający z hi-resa lub VBXE. Zportowane Contiki to jedynie namiastka. Może któryś z naszych zdolnych koderów kiedyś da się na to namówić? ;P
      • 14: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime13 Sep 2012 21:09

Nie ma co katowac atarki bardziej skomplikowanymi stronami. Duzo stron jest dynamicznych i probuja rozpoznac jaka przegladarke sie uzywa no i .... dup :(
      • 15: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime14 Sep 2012 11:09

To to akurat nie problem. User agent można wysłać jaki się chce - chrome ma tą opcję by default, używam go do testowania stron na komórki. Problem jest taki, że sporo stron używa javascriptu to budowania contentu i tu się potknie :) A w tym wypadku to chodzi jednak o coś innego - bo to serwer się zbuntował już przy wysyłaniu - obstawiam że contiki nie obsługuje poprawnie przekierowań.
      • 16: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime14 Sep 2012 11:09

To ze mozna wyslac inny User Agent to ja wiem i dawno z tego korzystam przy np wget. Jest pytanie co dostaniesz wtedy id servera. W sumie mozna to porownac do uzywania wczesnej wersji przegladarki Lynx
      • 17: CommentAuthorw1k
      • CommentTime24 Jan 2013 16:01

hm, contiki 2.6 is available, but is not compiled :/
      • 18: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime24 Jan 2013 17:01 zmieniony

Kurcze, czy ktos wie czy sprzedaz zostala moze wznowiona ?
      Chetnie bym zanabyl ta sieciowke
      • 19: CommentAuthorpin
      • CommentTime24 Jan 2013 18:01

Może by to Lotharek zreplikował?
    1.  
      Pozostaje cierpliwie czekać może chętny się znajdzie:)
      • 21: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime25 Jan 2013 09:01

Chyba ze ktos sie zdecyduje odsprzedac
      • 22: CommentAuthorpin
      • CommentTime25 Jan 2013 14:01

... choć podstawowym problemem pozostaje słabe oprogramowanie ethernetu od strony Atari. Oczywiście nie mówię, że to nie działa czy coś, lecz wystarczy zobaczyć jak wygląda Contiki na C64 a jak na Atari ;)-
      • 23: CommentAuthorw1k
      • CommentTime25 Jan 2013 19:01

yes, its about a software.. :/
      • 24: CommentAuthorsand
      • CommentTime25 Jan 2013 22:01

A ktoś wysyłał zapytanie o wznowienie ? Z chęcią sam bym zakupił.
      • 25: CommentAuthoras...
      • CommentTime25 Jan 2013 22:01

i ja!
      • 26: CommentAuthorw1k
      • CommentTime11 Oct 2013 08:10

new version of ICE-T:
      ->link<-
      • 27: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime13 Oct 2013 22:10

Szkoda tylko ze nie ma mozliwosci kupienia sieciowki, bo jak na razie nie ma wznowienia produkcji :(
      • 28:

CommentAuthorvoy
      • CommentTime14 Oct 2013 00:10

@monsoft: ->link<-

Współautor projektu ma jeszcze parę sztuk dla koderów chcących się podjąć tworzenia softu pod cartridge. :)
      • 29: CommentAuthormonsoft
      • CommentTime14 Oct 2013 21:10

No ja akurat do tej grupy nie naleze
      • 30: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime14 Oct 2013 21:10

Ale projekt jest otwarty i każdy ma prawo zreplikować. Schematy, wsad - wszystko jest dostępne.
      • 31: CommentAuthorpin
      • CommentTime15 Oct 2013 00:10

Sądzę, że lepiej by było by na początek powstał jakiś ciekawy soft. Np. klient IRC, FTP ;)- Mając cokolwiek, co działa można liczyć na większą sprzedaż przy "wznawianiu" produkcji. Bo teoretycznie produkcję mógłby wznowić Lotharek, tylko pytanie po co jeśli nikt sensownie karty używać nie będzie. A szkoda, bo taki IRC pod natywnego etherneta i vbxe to by było coś (czego bym często używał dla przykładu i kartę chętnie bym zakupił) ;)