Ostatnio na forum krążą różne wątki o grach danego typu. Mnie interesują gry strategiczne. Ale takie stricte, a nie logiczne, czy bardziej decyzyjne lub zręcznościowe.
Strategie na szerszą skalę ukazywały się dopiero na Amigę i PC, ale może jednak są ciekawe perełki na Atari.
"Strategie na szerszą skalę ukazywały się dopiero na Amigę i PC"
Pozwolę się nie zgodzić z powyższym stwierdzeniem :). Gry na Amigę i PC miały przede wszystkim lepszą grafikę. Na ośmiobitowce wyszło niemało gier strategicznych.
Wypróbuj:
Conflict in Vietnam Decision in the Desert Crusade in Europe Theatre Europe Eastern Front 1941 Battle for Normandy Battle of Antietam The Battle of Shiloh The Battle of the Bulge: Tigers in the Snow Breakthrough in the Ardennes Invasion Broadsides Wargame Construction Set NATO Commander Napoleon in Russia Napoleon at Waterloo
a także polskie: Kampania Wrześniowa Raszyn 1809
Byłbym zpomniał: perełka z tamtego roku czyli - His Dark Majesty.
Po zapodanej liście gier zapomniałem dodać, że nie chodzi o gry wojenne - większość z podanych do nich należy. A takie mnie nie interesują i są bardzo nudne (subiektywnie).
Spójrzmy na to z takiej perspektywy: "Znamy wiele gier na PC - np. klasyka Warlords, Total Annihilation, Dune2, C&C, Battle Isle, Civilisation", czy coś w tym stylu było stworzone na Atari?
No to zgłupiałem, bo w tym momencie nie bardzo rozumiem o jakie gry Ci chodzi. O RTS-y może? Ale pisałeś że chodzi ci o stricte strategiczne a nie zręcznościowe, czyli rozumiem że jak nie zręcznościowe to turowe, czyli RTS-y odpadają. Doprecyzuj pytanie.
RTS-y to nie są gry stricte strategiczne, bo mają element zręcznościowy. Stricte strategiczne to gry turowe. RTSów nie ma na Atari żadnych z tego co wiem. Nie wiem czy znajdziesz cokolwiek z tego gatunku na jakikolwiek komputer ośmiobitowy.
Co do Warlords, Civilisation itp.
Jest polska Cywilizacja, albo Osadnicy. Ewentualnie Władca - coś w stylu Iron Lorda.
Do strategicznych możnaby jeszcze zaliczyć Global War. Tutaj masz nawet opis który wiele lat temu napisałem:
Heroes 3 najlepsza strategia wszechczasow na PC(Byly proby przeniesienia jej na atarynke ale nie wypalilo) A co do strategi na atari to polecam Global War
Chodziło mi zarówno o RTSy jak i turowe, wyłączając gry wojenne (chodzi o II WŚ, zainteresowani wiedzą jak te gry wyglądają i jak się w nich gra/steruje).
Po czmy twierdzisz, że RTSy są zręcznościowe? Bo na Atari trzeba się namachać joystickiem zamiast łatwo myszką? Oj, na konsole były/są też RTSy i nie ma problemu z nie-myszkowym sterowaniem. Gry na Amiga/PC podałem tylko kilka z brzegu.
Pytanie było dlatego, że jak sam stwierdzasz - RTSów jest mało, a turówek jak widzisz tez nie za dużo
Pierwsze RTS-y powstały dopiero w latach 90-tych. Chyba od Dune się zaczęło. Osmiobitowce były raczej za słabe, aby taką grę udźwignąć, a poza tym lata 90-te to już zmierzch ery tych komputerów. Akurat turowych gier jest więc na małe Atari sporo (choć wiele z nich jest "nudnych" wojennych :P), za to RTSów nie ma wcale.
W RTS-ach liczy się nie tylko strategia (starategiczne myślenie, planowanie itd.) ale też szybkie klikanie myszką i dlatego RTS-y nie są uważane za gry czysto strategiczne. Zresztą gdyby było inaczej to nie tworzono by nowego terminu RTS, tylko dalej by mówiono że są to gry strategiczne. Za klasyczną grę strategiczną uważa się grę rozgrywaną w turach. Akurat sterowanie nie ma tu nic do rzeczy, bo do atari można podłączyć myszkę od Amigi czy Atari ST i wiele gier z tego korzysta.
Co do gier strategicznych to jeszcze przypomniał mi się Centurion. Niestety wersja na małe Atari jest mocno uproszczona w stosunku do wersji na Amigę i PC.
No właśnie, Dune2 jest uważane za pierwszy RTS. Ale stwierdzenie ze RTS nie jest strategią to tak jak twierdzić, że platformówka nie jest zręcznościową (choć mogą być różne platformówki). Termin stwierdzono aby wyróżnić konkretną grupę ze względu na jej cechy. Być może stwierdzeniem 'stricte' w pierwszym poście źle to określiłem.
Myszkę oczywiście, że możesz podłączyć, ale kto ją miał w tamtych czasach?
Swoją drogą - czy znacie jakiś katalog gier na Atari w których gry są podzielone na kategorie?
Wychodzi na to, że takich bardziej współczesnych turówek brakuje na Atari.
"Ale stwierdzenie ze RTS nie jest strategią to tak jak twierdzić, że..."
Ale ja nigdzie nic takiego nie napisałem. Napisałem, że RTS nie jest grą czysto strategiczną bo w RTSie liczy się szybkie operowanie myszką, czyli jest element zręcznościowy. Jak nie wierzysz to przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi, albo i nawet dwa razy.
Wprawdzie nie jestem wielkim milosnikiem gier, nalezacych do omawianego gatunku (nawet do H.D.M. nie potrafilem sie przekonac :|), ale nawiazujac do tytulu tego watku, chcialem zapytac, dlaczego nie wspomnieliscie o takiej (polskiej!) produkcji sprzed lat: ->link<- ???
Mocno kontrowersyjna liste na haslo "Atari 8-bit", "strategy" wyrzuca Moby Games:
221 B Baker St. 3-D Tic-Tac-Toe Agent USA Airball Aliants: The Desperate Battle For Earth! Alien Garden Andromeda Conquest Archon II: Adept Archon: The Light and the Dark BASIC Fun - Computer Games, Puzzles, And Proble... Battle Cruiser Battle for Normandy Battle of Antietam The Battle of Shiloh The Battle of the Bulge: Tigers in the Snow Breakthrough in the Ardennes Broadsides Carrier Force Castle Wolfenstein Championship Lode Runner The Chessmaster 2000 Chronicles of Osgorth: The Shattered Alliance Clear for Action Colonial Conquest Colony Colossus Chess 4 Combat Leader Computer Acquire Computer Baseball Computer Football Strategy Computer Stocks & Bonds Conflict 2500 Conflict in Vietnam Cosmic Balance II The Cosmic Balance Crusade in Europe Crush, Crumble and Chomp! Cytron Masters Decision in the Desert Dnieper River Line Dragonriders of Pern Drelbs Eastern Front (1941) The Eternal Dagger Eureka Field of Fire Final Legacy Fooblitzky Football Manager Fortress Galaxy Gettysburg: The Turning Point Gulf Strike Hacker Hangman Heartache Imperium Galactum Invasion Kampfgruppe Kenny Dalglish Soccer Manager King Cribbage Knights of the Desert: The North African Campai... Koronis Rift League Challenge Legionnaire Lords of Conquest M.U.L.E. Mail Order Monsters Master Chess Master of the Lamps Mech Brigade Mercenary: Compendium Edition Midway Campaign Millionaire: The Stock Market Simulation NAM Napoleon in Russia: Borodino 1812 NATO Commander North Atlantic Convoy Raider Nukewar Ogre Operation Market Garden: Drive on Arnhem, Septe... The Oregon Trail Panzer Grenadier Panzer-Jagd Pirates of the Barbary Coast Planet Miners Plot Plot's Qb Rails West! Rebel Charge at Chickamauga Reforger '88 Reversal Rockford: The Arcade Game Saracen Sargon II Sargon III The Scrolls of Abadon The Seven Cities of Gold Shanghai Shiloh: Grant's Trial in the West Silicon Warrior Skarbnik Sons of Liberty Space Station Zulu Spy vs Spy Spy vs. Spy III: Arctic Antics Spy vs. Spy Trilogy Spy vs. Spy: The Island Caper Spy Vs. Spy: Volumes I & II Stack Up Star Fleet I: The War Begins! Star Raiders Strip Poker: A Sizzling Game of Chance Super Boulder Dash TAC: Tactical Armor Command Tanktics Theatre Europe Trains Trivial Pursuit U.S.A.A.F. - United States Army Air Force VC Video Chess Voyager Wargame Construction Set WarGames Warship World Cup Manager Zenji Zorro
Zorro jako strategia? Ciekawe :). Niestety nie ma opcji "real-time", ale mozna jeszcze dodac sito "simulation", wtedy mamy taka liste:
Battle of Antietam Carrier Force Chronicles of Osgorth: The Shattered Alliance Colonial Conquest Colossus Chess 4 Combat Leader Computer Acquire Computer Football Strategy Computer Stocks & Bonds Conflict 2500 Conflict in Vietnam The Cosmic Balance Field of Fire Final Legacy Galaxy Knights of the Desert: The North African Campai... Mech Brigade Millionaire: The Stock Market Simulation Napoleon in Russia: Borodino 1812 North Atlantic Convoy Raider Nukewar Operation Market Garden: Drive on Arnhem, Septe... The Oregon Trail Panzer Grenadier Rails West! Rebel Charge at Chickamauga U.S.A.A.F. - United States Army Air Force VC Wargame Construction Set
"RASZYN jest jedna z pierwszych krajo- wej produkcji gier strategicznych na male Atari. Jakosc wykonania i poziom algoryt- möw czynia ja ze wszech miar godna polecenia. Gra obejmuje bitwe stoczona na przed- polach Warszawy 14 kwietnia 1809 roku. Dowodzone przez ksiecia Jözefa Ponia- towskiego wojska polskie w sile dwunastu tysiecy zolnierzy stawily pod Raszynem opör nacierajacej w kierunku stolicy, dwu- krotnie silniejszej armii austriackiej. Ce- lem strony polskiej jest utrzymanie pozycji do godziny 21 , strony austriackiej - wkro- czenie do Raszyna silami przynajmniej jednego oddzialu. Bitwa pod Raszynem moze zostac ro- zegrana w wariancie historycznym lubjed- nym z trzech wariantöw fikcyjnych, röz- niacych sie ukladem sil. Rozgrywka odbywa sie na poziomie taktycznym. Grajacy wydaja rozkazy na zmiane, podczas nastepujacych po sobie kolejek; na poczatku gry tylko trzy sposröd siedmiu oddziatöw austriackich maja moz- liwosc ruchu. Po zakonczeniu tury przez obu uczestniköw nastepuje faza realizacji rozkazöw. Uptyw czasu nie ma wplywu na rozwöj sytuacji i nastepuje skokowo po zakonczeniu kazdej rundy. Interfejs uzyt- kownika jest obslugiwany z klawiatury. Wyröznione sa dwa rodzaje jednostek - piechota i kawaleria. Artyleria nie jest samodzielna i funkcjonuje w ramach ktö- rejs z formacji. W kompetencji gracza le- zy ustalenie skali wsparcia ogniowego, jakiego artyleria udziela walczacym od- dzialom. Dyslokacja jednostek oraz ich sila maja odniesienie do sytuacji histo- rycznej. Kazda z jednostek ma okreslony za- sieg w röznych warunkach terenowych, co jest szczegölowo omöwione w instruk- cji. Zaleznie od przewidywanego kierunku dziatania, oddzialy moga. znajdowac sie w jednej z trzech formacji bojowych: GO- TOWOSC, OBRONA, ATAK. Na wartosc bojowa. oddziatu wplyw maja. dwie zlozone kategorie: sila oraz morale. Sila zawiera miedzy innymi liczebnosö i do- swiadczenie zolnierzy, natomiast morale - lojalnosc zolnierzy oraz umiejetnosci ich dowödcöw. Od kazdego z dowodzonych oddzialöw mozna zazadac raportu, w ktörym podane zostana. jego: sila, morale, formacja, teren, na jakim oddzial sie znajduje, oraz maksy- malny zasieg ruchu w danej kolejce. Doktryna ataku jest scisle zwiazana z sytuacja taktyczna. Wojska austriackie otrzymuja. o godzinie 17.00 liczne uzupet- nienia, ktöre pozwalaja dowödcy tej stro- ny na podejmowanie wiekszego ryzyka. Dia pozbawionego posilköw dowödcy sil polskich tolerancja strat jest sila rzeczy mniejsza. Wydajac rozkaz ataku, nalezy okreslic jego intensywnosc oraz sile wspar- cia ogniowego, o ile jest ono dostepne. Po rozstrzygnieciu starcia prezentowany jest bilans strat uczestniczacych w nim jedno- stek. Konsekwencja. przegranej jest ko- niecznosc odwrotu.Pozostanie na pozycji konczy sie spadkiem morale zolnierzy lub rozbiciem oddziatu. Wynik gry formulowany jest w formie punktowej. Za kazdym razem ktörejs ze stron przyznawana jest wygrana, wynika- jaca z korzystnego bilansu strat poniesio- nych i zadanych przeciwnikowi. Poniewaz gra obejmuje stosunkowo waski epizod wojny, zwyciestwo ma wymiar taktyczny." ->link<-